Το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει προγραμματίσει ήδη ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επόμενη χειμερινή σεζόν 2014 – 2015.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει ως εξής:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
01-06/09/2014
11ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η διδασκαλία των γαλλικών ως ξένη γλώσσα εν μέσω κρίσης: νέες συνθήκες, νέες προκλήσεις
Το 11ο ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών γαλλικής γλώσσας περιλαμβάνει επιμορφωτικά ερ¬γαστήρια με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών.
Περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί αναμένονται στο ετήσιο αυτό ραντεβού που συγκεντρώνει καθηγητές (δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης) που επιθυμούν να επιμορφωθούν και να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες παιδαγωγικές καινοτομίες.
Ομιλητές:
Jean-Pierre Cuq, πρόεδρος της Διεθνούς Oμοσπονδίας Kαθηγητών Γαλλικής
Anna Vetter, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εξειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, Διεθνές Κέντρο Παιδαγωγικών Σπουδών
Emilie Lehr, εκπαιδεύτρια στην διδασκαλία των γαλλι¬κών ως ξένη γλώσσα, εγκεκριμμένη από το TV5Monde
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.apf.gr
ΜΟΥΣΙΚΗ
14-20/09/2014
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Η μουσική τεχνολογία συναντά τη φιλοσοφία
Για πρώτη φορά στην Αθήνα διοργανώνονται ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις για τον χώροτης έρευνας στη μουσική πληροφορική: το 40Ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Πληροφορικής / ICMC International Computer Music Conference και το 11ο Συνέδριο Ήχου και Μουσικής Πληροφορικής / SMC Sound & Music Computing Conference.
Στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής γύρω από το θέμα Η μουσική τεχνολογία συναντά τη φιλοσοφία θα λάβουν χώρο διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, εγκαταστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια.
Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συναντήσουμε τονJean-Claude Risset, καταξιωμένο μουσικό και θεωρητικό της μουσικής πληροφορικής.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ & ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
www.uoa.gr
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
15-28/09/2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ EMMANUEL SAULNIER
Τρίτος σταθμός, έπειτα από τις παρουσιάσεις στο Palais de Tokyo του Παρισιού και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Η διατύπωση ερωτημάτων για ό,τι μπορεί να θεμελιώνει τη σημερινή γλυπτική από έλληνες και γάλλους καλλιτέχνες συνεχίζεται σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από έναν πρώτο σταθμό στη Γαλλία έξι μήνες πριν, με διάφορες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και του Φίλιππου Κουτσάφτη.
15 με 28.09:
Περιοδεύον εργαστήριο με τον Emmanuel Saulnier, την Αναστασία Μακρίδου Bretonneau, υπεύθυνη του τομέα Τέχνη/Πολίτης του ιδρύματος Daniel et Nina Carasso, τον Fabrice Vannier, καλλιτέχνη και καθηγητή μωσαϊκών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, και 24 νέους καλλιτέχνες από την ίδια Σχολή, οι οποίοι θα συναντηθούν με έλληνες καλλιτέχνες, συγγραφείς, αρχιτέκτονες και σκηνοθέτες.
27 και 28.09:
Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας: παρουσίαση έργων, βίντεο και ερευνών που έγιναν στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η δημιουργία του Emma¬nuel Saulnier Stainless / Largesse.
Το 2015 θα εκδοθεί ένα βιβλίο που θα αναφέρεται στην εμπειρία αυτής της Ελληνικής Στιγμής.
15-28.09 | ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
27 & 28.09 | ΛΑΟΓΡΑΦΙΚOΜΟΥΣΕIΟ ΑIΓΙΝΑ
www.laografiko.gr
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
15-20/09/2014
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
15-20/09 | 37ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας
Το φεστιβάλ, που περιλαμβάνει διαγωνιστικά και πλη¬ροφοριακά τμήματα, παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Και φέτος, όπως κάθε χρονιά, οι γαλλικές ταινίες μικρού μήκους θα έχουν την τιμητική τους.
12-16/12 | 6ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης
Στην 6η έκδοσή του, το Φεστιβάλ παρουσιάζει 132ταινίες από είκοσι χώρες, καθώς και επτά ειδικά αφιερώματα, εκ των οποίων το « Best from France/ uniFrance », με μια επιλογή από πρόσφατες γαλλικές ταινίες.
ΔΡΑΜΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
www.dramafilmfestival.gr
www.tisff.eu
www.lgbtq-iff.gr
17-28/09/2014
20ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα είκοσί του χρόνια!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας γιορτάζει τα είκοσί του χρόνια και για πρώτη φορά ένα τμήμα του είναι αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και στρογγυλές τράπεζες στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 23, 24 και 25/09.
Για μια ακόμη χρονιά ιδιαίτερη θέση στο φεστιβάλ θα έχουν οι γαλλικές ταινίες ενώ θα παρουσιαστεί και μια αναδρομή στο έργο του γαλλο-πολωνού σκηνοθέτη Andrzej Zulawski.
Και στην εικοστή διοργάνωση του φεστιβάλ, η πόλη θα ζωντανέψει από συζητήσεις, ομιλίες, συναυλίες και προβολές.
ΑΘΗΝΑ
www.aiff.gr
19/09-09/11/2014
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
19-28/09 | 16o Διεθνές Φεστιβάλ ΓΚΛΑΤ Θεσσαλονίκης
Φέτος στα πλαίσια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν η ταινία μεγάλου μήκους της Céline Sciamma Tomboy και η μικρού μήκους του Benjamin Parent Ce n’est pas un film de cow-boys.
31/10-09/11 | 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κάθε Νοέμβριο η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα του κινηματογράφου. Αβάν-πρεμιέρ, διαγωνιστικό τμήμα, αναδρομικά αφιερώματα, επίσημοι καλεσμένοι, συναντήσεις των επαγγελματιών του κινηματογράφου και μια επιλογή πολλών γαλλικών ταινιών.
Τίποτα δεν λείπει από το πρόγραμμα του πιο σημαντι¬κού φεστιβάλ της περιοχής!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
www.lgbtq-iff.gr
www.filmfestival.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20/09/2014
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ
Στο πρόγραμμα εργαστήρια, θεάματα και μουσική!
H Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία,η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία συνεργάζονται για να γιορτάσουν την Ευρω-παϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014. Ανακαλύψτε τον συ¬ναρπαστικό κόσμο των γλωσσών μέσα από ένα εορτα¬στικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα για όλη την οικο¬γένεια: διαδραστικά εργαστήρια, θεάματα, μουσική και ιστορίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Κάθε χώρα σας υποδέχεται στο ενημερωτικό της πε¬ρίπτερο ενώ ο online διαγωνισμός είναι ήδη ανοικτός και σας προσκαλεί να παίξετε και να κερδίσετε δω¬ρεάν μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών και πολλά άλλα δώρα που θα αποκαλυφθούν την ημέρα της γιορτής!
Παρουσίαση: Λύδια Παπαϊωάννου
Είσοδος ελεύθερη
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
www.imera-glosson-2014.eu
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
22/09/2014, 18.00
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ VSΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
Μια στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Jean-Philippe Legois, Πρόεδρος της Εταιρείας Γάλλων Αρχειονόμων και της Cité des mémoires étudiantes, υπεύθυνος των Δημοτικών Αρχείων του Sevran
Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στράτος Δορδανάς, Λέκτορας, Πανεπιστ. Μακεδονίας
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. των Aρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Ζωή Καρντασιάδου, Δ.Ν. Δικηγόρος, Προϊσταμένη Τμήματος Ελεγκτών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Αμαλία Παππά, Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας
Ταυτόχρονη μετάφραση
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.eae.org.gr
ΜΟΥΣΙΚΗ
25/09/2014
Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Αποσπάσματα από γαλλικές όπερες των Gounod, Bizet και Massenet
Η γαλλική σχολή της όπερας έχει δώσει αριστουργή-ματα του λυρικού θεάτρου ενώ πολλά από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου, όπως η Κάρμεν, ο Φάουστ, ο Βέρθερος, είναι γαλλικά. Η Όπερα του Παρισιού υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο της οπερατικής δημιουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη συναυλία που γίνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος θα ερμηνευθούν έργα της γαλλικής λυρικής παράδοσης με θέα το ορόσημο του ελληνικού πολιτισμού, την Ακρόπολη. Συμμετέχουν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνοδεία πιάνου.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.nationalopera.gr
ΘΕΑΤΡΟ
από 24/09/2014
Ο LUDOVIC LAGARDE ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΤΟΥ BERNARD-MARIE KOLTÈS
Το Εθνικό Θέατρο και η Comédie de Reims συνεργάζονται σε μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή που δημιουργήθηκε στη Γαλλία και παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα.
Η Δυτική αποβάθρα του Bernard-Marie Koltès γράφτηκε το 1985. Η πρώτη ελληνική μετάφραση του έρ¬γου έγινε από τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014 από τις εκδόσεις Άγρα. Η δύναμη της γραφής του Koltès έγκειται στην επιτυχία του να εκφράζει το ανείπωτο. Η δραματουργία του εστιάζει ιδιαίτερα στη μοναχική τροχιά περιθωρια¬κών χαρακτήρων, έρμαιων της μοίρας τους. Η Δυτική αποβάθρα είναι πρωτίστως μια σύγχρονη τραγωδία: η ιστορία μιας κοινότητας «ξεριζωμένων», απομονωμέ¬νων σε μια αποθήκη στην όχθη ενός ποταμού.
«Εδώ, σ’ αυτή τη σπουδαία χώρα του Θεάτρου, την αναστατωμένη, την πληγωμένη από την οικονομική κρίση, εδώ θα παίξουμε τη Δυτική αποβάθρα. Σήμε¬ρα στην Αθήνα, όπου αισθανόμαστε με πολύ σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα του κοινωνικού αποκλεισμού, τις φυλετικές εντάσεις, τη βία που επιφέρει η λογική του νεοφιλελευθερισμού. […] Μια ανθρωπότητα αντι¬μέτωπη με τη μιζέρια, έξω από τις πύλες κάθε λογής πλούτου.»
Ludovic Lagarde
Σκηνοθεσία: Ludovic Lagarde
Δραματουργία: Marion Stoufflet
Σκηνογραφία : Antoine Vasseur
Φωτισμοί: Sébastien Michaud
Κοστούμια: Eva Nathena
Δημιουργία ήχου: David Bichindaritz
Δημιουργία βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης
Βοηθός σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βαμβούκος
Με τους : Μιχάλης Αφολαγιάν, Θέμη Μπαζάκα, Νίκο Χατζόπουλο, Αναστασία Κονίδη, Γιώργος Κοτανίδης, Δημήτρης Λάλος, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιάννης Νιάρρος
Από 24.09 | Ελλάδα – ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
04-15.11 | Γαλλία – COMÉDIE DE REIMS
www.n-t.gr
www.lacomediedereims.fr
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
26/09/2014
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΩΝ FRANÇOISE DAVOINE & JEAN-MAX GAUDILLΙÈRE
Ιστορικές καταστροφές και το τραύμα στον κοινωνικό δεσμό
Η Françoise Davoine και ο Jean-Max Gaudillère είναι προσκεκλημένοι του Συλλόγου Ψυχαναλυτικά Σεμινά¬ρια σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για να παρουσιάσουν την εργασία τους σχετικά με την κλινική του τραυματικού στον κοινωνικό δεσμό. Κα¬θηγητές Κλασικών Σπουδών και διδάκτορες Κοινω¬νιολογίας, διδάσκουν στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) στο Παρίσι, στο πλαίσιο του σεμιναρίου τους Τρέλα και κοινωνικός δεσμός.
Συνεργάζονται ερευνητικά με κλινικούς της «τρέλας» στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη.
Είναι συγγραφείς αρκετών βιβλίων για το συγκεκριμέ¬νο πεδίο, μεταξύ των οποίων: Η τρέλα Wittgenstein, Ιστορία και τραύμα, Τρελή Μητέρα, Δον Κιχώτης, Κα¬ταπολεμώντας τη μελαγχολία κτλ.
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
27/09/2014, 12.00-16.00
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Κάντε μια βόλτα παρέα με ευρωπαίους συγγραφείς!
Αυτό το φθινόπωρο, το δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαïκής Ένωσης) σας προσκαλεί να συναντήσετε συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Λογοτεχνικά έργα θα διαβαστούν από τους ίδιους τους συγγραφείς, ηθοποιούς και δημοσιογράφους σε διάφορα μέρη της Στοάς του βιβλίου. Κάθε ανάγνωση διάρκειας είκοσι λεπτών θα επαναλαμβάνεται κάθε ώρα παρουσία του συγγραφέα και θα ακολουθεί συνάντηση με το κοινό. Έτσι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλους τους χώρους της εκδήλωσης.
Με τους:
Pierre Assouline (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
Xaver Bayer (Πρεσβεία της Αυστρίας)
David Torres (Instituto Cervantes)
Τεύκρος Μιχαηλίδης (Σπίτι της Κύπρου)
Είσοδος ελεύθερη, διαδοχική μετάφραση
ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
www.eunic-online.eu
www.stoabibliou.gr
ΜΙΚΤΟ ΘΕΑΜΑ
27 & 28/09/2014
ΠΡΟΤΖΕΚΤ: DOURGOUTI ISLAND HOTEL
Οι γαλλικές ομάδες La Folie Kilomètre και Collectif GK στο Νέο Κόσμο
Η ομάδα παραστατικών τεχνών «Όχι Παίζουμε /UrbanDig Project», σε συνεργασία με τις MezzanineSpectacle (Γαλλία), Die Fabrikanten (Αυστρία) και Triage Collective (Αυστραλία), παρουσιάζει το Dourgouti Island Hotel στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου, μια προσφυγική γειτονιά με αξιοσημείωτη ιστορία.
Καλλιτεχνικές και επιστημονικές δράσεις εμπνευσμέ¬νες από την ιστορία, τον δημόσιο χώρο και τη σύγχρονη ζωή της γειτονιάς του Δουργουτίου, με τη συμμετοχή και τη δικτύωση καλλιτεχνών, κατοίκων και τοπικών φορέων, επισκεπτών αλλά και περαστικών έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το 2016.
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
www.ohipezoume.gr
www.facebook.com/UrbanDigProject
ΘΕΑΤΡΟ
29/09-28/10/2014
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ JEAN-RENÉ LEMOINE
Συνεχίζεται η ελληνογαλλική σύμπραξη
Ο Jean-René Lemoine, γάλλος συγγραφέας από την Αϊτή, το έργο του οποίου παρουσιάστηκε στην Comédie-Française, στο θέατρο Vieux-Colombier, τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο Émile Augier της Γαλλικής Ακαδημίας για τον σύγχρονο τρόπο με τον οποίο διάβασε την Ιφιγένεια. Ηθοποιός και δραμα¬τουργός ο ίδιος, σκηνοθετεί το έργο του, παρουσιάζο¬ντάς το σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Μαζί με τη Λένα Παπαληγούρα, που τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο καλύτερης ηθοποιού «Μελίνα Μερκούρη», μας προσφέρει την ανάγνωση ενός έργου με λυρικές εξάρσεις που χαρακτηρίζονται από μια εντελώς σύγχρονη δραματικότητα.
Σκηνοθεσία: Jean-René Lemoine
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου (Αγρα, 2014)
Σκηνικά: Εύα Νάθενα
Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ – ΣΥΝ-ΕΠΙ
www.syn-epi.com
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΟ ANIMATION ΣΤΗ ΣΥΡΟ, ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
02-24/10/2014
Φεστιβάλ Animation Animasyros 7.0
Το Φεστιβάλ Ταινιών Animation Αnimαsyroς μας προσκαλεί στην Ερμούπολη της Σύρου για έβδομη φορά.
Από το 2008, το φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ καθώς και ένα επαγ¬γελματικό φόρουμ. Φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, γαλλικές ταινίες όπως το Tante Hilda του Jacques-Rémy Girerd και το Le Roi et L’oiseau του Paul Grimault.
16-19/10/2014
Be there Corfu! Animation Festival
Το διεθνές φεστιβάλ Animation Be There! Corfu που διοργανώνεται από το 2011 στην Κέρκυρα, περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά προγράμματα: ταινίες μικρού μήκους, φοιτητικές ταινίες μικρού μήκους και ταινίες μεγάλου μήκους. Πολλές γαλλικές ταινίες έχουν επι¬λεχτεί, εκ των οποίων η μικρού μήκους 8 Balles του Frank Tournier.
Επίσημος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης και μέλος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Marc Jousset, συνιδρυτής του στούντιο « Je Suis Bien Content » και παραγωγός των ταινιών Le jour de Corneilles και Persepolis.
24/10/2014
Ημέρα του Animation
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της ASIFA, τα διεθνή φεστιβάλ κινου¬μένων σχεδίων Be there! Corfu Animation Festival και Animasyros, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τ.Ε.Ι. Αθήνας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματο¬γράφου Κινουμένων Σχεδίων, παρουσιάζοντας στις 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη μια επιλογή ταινιών κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.
www.animasyros.gr
www.betherefest.gr
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
04/10/2014-19/01/2015
ΕΚΘΕΣΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΠΑΡΧΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Στη Γαλλία, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι και το κοινό ανακαλύπτουν τους αρχαίους πολιτισμούς που κατοίκησαν την Ελλάδα. Τόσο η επιστήμη της αρ¬χαιολογίας όσο και η μοντέρνα τέχνη αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη ανατροπή.
Η έκθεση δείχνει, μέσα από τις συλλογές γαλλικών μουσείων, πώς ερμηνεύτηκε αυτό το αρχαίο παρελθόν της Ελλάδας στην Belle Époque. Θα παρουσιαστούν επίσης ταινίες και διαδραστικά πολυμέσα για τους επι¬σκέπτες έτσι ώστε να βιώσουν την πραγματικότητα της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα σήμερα.
Επιμελήτρια: Anaïs Boucher, συντηρήτρια, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Saint-Germain-en-Laye
Συνεργαζόμενοι επιμελητές: Pascal Darcque, διευθυντής έρευνας στο CNRS, Χαρά Προκοπίου, λέκτορας στο Paris I και Ζωή Τσιρτσώνη, ερευνήτρια στο CNRS
ΕΘΝΙΚO ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚO ΜΟΥΣΕΊΟ ΤΟΥ SAINT-GERMAIN-EN-LAYE
www.musee-archeologienationale.fr
www.grandpalais.fr
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
06/10/2014, 19.00
ΠΕΡΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου από τον Λάμπρο Καμπερίδη
Το Περί Καθηκόντων γράφτηκε από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο (1680-1730) κατά την αιχμαλωσία του από τους Αυστριακούς στη Τρανσυλβανία. Το έργο αυτό μεταφράζεται για πρώτη φορά στα γαλλικά, συνοδευμένο από εκτεταμένο σχολιασμό του Λάμπρου Καμπερίδη, και εκδίδεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
Με το έργο αυτό ανοίγονται οι ορίζοντες για μια ευρύτερη κατανόηση της συνεισφοράς της ελληνικής διανόησης κατά την περίοδο του Πρώιμου Διαφωτισμού. Τον επιμελητή θα παρουσιάσει ο καθηγητής Jacques Bouchard του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, ο οποίος προ εικοσιπενταετίας ακριβώς είχε εκδώσει το Φιλοθέου Πάρεργα του ίδιου συγγραφέα, που είχε παρουσιαστεί από τον Κωνσταντίνο Δημαρά στην ίδια αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Είσοδος ελεύθερη
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ
από 15/10/2014
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ À LA GRECQUE
Μετά την επιτυχία των παραστάσεων της φετινής άνοιξης…
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αποφάσισε να επαναλάβει μέρος των παραστάσεων στο, πασίγνωστο πλέον στο κοινό, μοναδικό γκαράζ του.
Έναρξη με το περίφημο έργο του Michel Vinaver Αναζήτηση εργασίας σε σκηνοθεσία του ΘανάσηΣαράντου.
15/10/2014 – 02/11/2014
Michel Vinaver, La Demande d’emploi (L’Arche, 1973) – Αναζήτηση εργασίας (Άγρα, 2014)
Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος
Από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 21.30΄
Πλήρες πρόγραμμα προσεχώς
ΊΔΡΥΜΑ M. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
www.mcf.gr
www.ifg.gr
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
18/10/2014, 10.00
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ALBERT CAMUS ΚΑΙ ROMAIN GARY
Δύο κορυφαίοι συγγραφείς της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα
Προτείνοντας φέτος από τη μια την Πανούκλα και από την άλλη την Ζωή μπροστά σου, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την σύγχρονη κοινή γνώμη για αυτά τα παντοτινά μηνύματα για μόνιμο αγώνα με σκοπό την υπηρεσία στην ανθρωπότητα με πνεύμα αλληλλέγγυο, χαρακτηριστικό των αξιών που προωθεί και η Γαλλοφωνία. «Υπηρέτησε και μοιράσου»: αυτό είναι το έμβλημα της AMOPA, που σε στενή συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σας προτείνει μια λογοτεχνική χρονιά με καλεσμένους διεθνούς φήμης.
Συμμετέχοντες:
Franck Planeille, Πρόεδρος της Εταιρείας σπουδών πάνω στον Albert Camus
Denis Labouret, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne
Είσοδος ελεύθερη
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.amopa.asso.fr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
23 & 24/10/2014
ΤΟ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επιχειρηματίες και βουλευτές συναντιούνται με τον Ελληνικό Κοινοβούλιο
Επιχειρηματικός επιταχυντής πρωτοβουλιών, το Γαλ¬λόφωνο Forum Επιχειρήσεων συμβάλλει στις ανταλ¬λαγές μεταξύ οικονομικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δημιουργήθηκε το 1987 στο πλαίσιο της Διάσκεψης κορυφής των γαλλόφωνων Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και συσπειρώνει τους οι¬κονομικούς παράγοντες των 77 κρατών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας. Με παρουσία στις πέντε ηπείρους, το Γαλλόφωνο Forum Επιχειρήσεων απο¬τελεί το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων.
Μία γαλλόφωνη επιχειρηματική και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Αθήνα για να συ¬ναντήσει, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους του ελληνι¬κού Κοινοβουλίου. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημο¬κρατίας θα απονείμουν το Βραβείο της οικονομικής Γαλλοφωνίας.
Είσοδος μόνο με πρόσκληση
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Grande-Bretagne
www.ffa-int.org
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
24-26/10/2014
EMAK-BAKIA ΤΟΥ MAN RAY ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ IN MUTE
Πειραματική συνάντηση ήχου και εικόνας
Το κινηματογραφικό ποίημα Emak-Bakia του μοντερ¬νιστή καλλιτέχνη Man Ray παρουσιάζεται στα πλαίσια του φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου συνοδεία ζω¬ντανής μουσικής In Mute.
Το Emak-Bakia (Αφήστε με ήσυχο στη γλώσσα των Βάσκων) δημιουργήθηκε από τον Man Ray το 1926. Υποτιτλισμένο ως cinépoème, διαθέτει πολλές τεχνικές κινηματογράφησης, όπως τα rayographs, τη διπλή έκθεση και το φλουτάρισμα. Θα επενδυθεί μουσικά από τους Balinese Beast :
Ilan Manouach, σαξόφωνο / Γιώργος Αξιώτης, electronics
Με αφετηρία το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική, το τριήμερο In Mute εξερευνά και προτείνει νέα σημεία συνάντησης ήχου και κινούμενης εικόνας
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
www.sgt.gr
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
06/11/2014-11/01/2015
DEPRESSION ERA
ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2014 – ΠΑΡΙΣΙ
30 φωτογράφοι, καλλιτέχνες, ερευνητές, συγγραφείς, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι και επιμελητές
Η κολεκτίβα που σχηματίστηκε το 2012 μιλάει για την ελληνική κρίση μέσα από εικόνες και κείμενα. Εμπνέεται από τις φωτογραφικές δράσεις της Farm Security Administration την εποχή της κρίσης του 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αφήνει τους δημιουργούς εξ ολοκλήρου ελεύθερους να επιλέξουν την άποψή τους για να εκφράσουν όλα όσα δεν λέγονται στην καθημερινή ζωή, στο κοινωνικό και αστικό τοπίο μιας Ελλάδας σε κρίση.
Καθένα από τα μέλη της ομάδας προτείνει την ερμηνεία του σαν κομμάτι ενός μωσαϊκού, σχεδιάζοντας έτσι τη συλλογική αφήγηση μιας πραγματικότητας που μας αφορά όλους.
Επιμέλεια: Κολεκτίβα DEPRESSION ERA και Laura Serani
06-28.11.2014 | ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΠΑΡΙΣΙ / CENTRAL DUPON IMAGES
06.11.2014-11.01.2015 | ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΑΘΗΝΑ
http://www.mep-fr.org/
http://www.benaki.gr/
http://www.depressionera.gr/
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
07-10/11/2014
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
Το σώμα σε κρίση στον ψυχαναλυτικό και τον ιατρικό λόγο
Οι ραγδαία εξελισσόμενες τεχνο-επιστημονικές πρακτικές στη μεταβαλλόμενη κοινωνία μας αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών του σώματος,ενώ ταυτόχρονα κατακερματίζουν την ενότητά του.Το σώμα γίνεται έτσι αντικείμενο νέων προβληματισμών και νέων πρακτικών. Μπορεί η ψυχανάλυση στα πλαίσια ενός διαλόγου με την επιστημονική ιατρική να δώσει κάποιες απαντήσεις για το σώμα σε κρίση;
Ομιλητές: P.-L. Assoun, F. Benslama, Γ. Δημητριάδη, Λ. Κανελλοπούλου, C. Hoffmann, S. de Mijolla, A. Vanier, C. Vanier, F. Villa, M. Ζαφειρόπουλος.
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 07.11.2014, 09.00’ – 20.00’ &08.11.2014, 09.00’ – 19.00’
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ10.11.2014, 09.00’ – 18.00’
http://www.uoa.gr
ΘΕΑΤΡΟ
19/11/2014-16/01/2015
MATAΡOA, Η ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΣΤΟ VINCENNES ΚΑΙ ΤΗΝ ΤOULON
Μια συλλογική δημιουργία πάνω σε μια ιδέα της Ελίτα Κουνάδη
Το νέο θέαμα του Théâtre du Soleil, μια πρωτοβουλία νέων ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνέεται από τις μαρτυρίες των επιβατών του Ματαρόα. Αυτό το ταξίδι είναι ακόμα αποτυπωμένο στη συλλογική συνείδηση πολλών γενιών Ελλήνων, σαν ένα μήνυμα γεμάτο ελπίδα και φως σε σκοτεινούς καιρούς.
Σκηνοθεσία: Hélène Cinque
Mουσική: Νίκος Κυπουργός / Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς / Φωτισμοί: Vincent Lefèvre
Βίντεο: Στυλιανός Πάγκαλος
Παίζουν: Κυβέλη Καστοριάδη, Δημήτρης Ντάσκας, Παντελής Δεντάκης, Μαλαματένια Γκότση, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ελίτα Κουνάδη, Τατιάνα Πίττα, Harold Savary, Γιώργος Στάμος, Πολύδωρος Βογιατζής
Οι Αλκινόος Ιωαννίδης, Κλειώ Μακρή και Τάσος Σακελλαρόπουλος συμπληρώνουν την ομάδα
19.11-20.12.2014 – THÉÂTRE DU SOLEIL, VINCENNES
14-16.01.2015 – THÉÂTRE LIBERTÉ, TOULON
www.theatre-du-soleil.fr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
20/11/2014
ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο σεβασμός στα δικαιώματα του παιδιού
Aπό το 2013 μέχρι σήμερα, στα πλαίσια του κύκλου, συζητήθηκαν θέματα όπως η ένταξη νέων ομάδων μαθητικού πληθυσμού στο σχολείο, η ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση και η σημασία του λόγου του μαθητή. Ο δεύτερος κύκλος 2014-2015 αρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού – με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού το Νοέμβριο –, την ενδοσχολική βία και τις διακρίσεις.
Συμμετέχοντες:
Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Jean-Pierre Liégeois, Κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο Paris Descartes, Γαλλία
Alfredo Zenoni, Διδάκτωρας ψυχολογίας, ψυχαναλυτής, Βρυξέλλες
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.apf.gr
ΜΙΚΤΟ ΘΕΑΜΑ
20/11/2014, 19.00
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η ΛΑΤΙΝΙΚH ΑΜΕΡΙKH ΑΠO ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80: ΜΕΤΑΒAΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ;
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Transitions II / Λατινική Αμερική
Έπειτα από το κύμα στρατιωτικοποίησης που συγκλόνισε τις λατινοαμερικανικές κοινωνίες στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και την εγκαθίδρυση βίαιων κατασταλτικών καθεστώτων, όπως εκείνο του στρατηγού Pinochet στη Χιλή από τις 11 Σεπτεμβρίου 1973, η δεκαετία του ’80 σημαδεύτηκε από μια προοδευτική επιστροφή στη δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο η ποιότητα αυτών των νέων καθεστώτων εγείρει πολλούς προβληματισμούς ως προς την ικανότητά τους να διαχειριστούν ζητήματα δικαιοσύνης και μνήμης.
Η στρογγυλή τράπεζα επικεντρώνεται στην ανάλυση αυτών των ατελών μεταβάσεων και στην κατάσταση των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών στη δεκαετία που διανύουμε.
Ομιλητές:
Olivier Compagnon, Ιστορικός (Πανεπιστήμιο Sorbonne nouvelle-Paris 3 – Ινστιτούτο Ανωτάτων Λατινοαμερικανικών Σπουδών)
Nancy Nicholls Lopeandίa (Πανεπιστήμια Universidad Academia Humanismo Cristiano και Pontificia Universidad Catόlica de Chili, Σαντιάγο, Χιλή)
Daniel Aarao Reis (Πανεπιστήμιο Universidade Federal Fluminense, Niterοi, Ρίο Ντε Τζανέιρο)
Φεστιβάλ Transitions II / Λατινική Αμερική: 18-30/11/2014
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
www.sgt.gr
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
28/11/2014
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ LAURA DETHIVILLE, ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΡΙΑΣ
Η νεωτερικότητα του Winnicott – Η συμβολή του μεταβατικού χώρου στη δόμηση του κοινωνικού χώρου
Η επιτυχία που γνώρισε η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, την οποία εισήγαγε ο Winnicott, επισκίασε την καινοτόμο διάσταση της θεωρίας του για τομεταβατικό χώρο, με αποτέλεσμα συχνά να παραγνωρίζεται η πραγματική της εμβέλεια. Αυτός ο ενδιάμεσος χώρος αφορά έναν τόπο αλλά και μια διαδικασία, όπου μπορεί να ξεδιπλωθεί η ικανότητα μιας δημιουργικής «αντίληψης» του κόσμου, έναν χώρο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασίωση.
Τι συμβαίνει όμως όταν δεν στάθηκε δυνατόν να δημιουργηθεί ο μεταβατικός χώρος και ποιές θα είναι οι συνέπειες σε σχέση με τον άλλον, τον πλησίον;
Οργανωτική επιτροπή: K. Αθανασιάδου, Μ. Καλατζή, Β. Μαλισόβα, Σ. Μανωλόπουλος, Ε. Νικολοπούλου, Ν. Παυλάτος, Θ. Χατζόπουλος
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
28-30/11/2014
ΑΦΙEΡΩΜΑ ΣΤΟ AΓΝΩΣΤΟ EΡΓΟ ΤΟΥ JEAN ROUCH
Στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, Ethnofest
Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τις καλύτερες δημιουργίες οπτικής ανθρωπολογίας απ’όλο τον κόσμο καθώς και μια μεγάλη ποικιλία εθνογραφικών ταινιών. Το φεστιβάλ προτείνει στους θεατές έναν προβληματισμό γύρω από την αξία της εθνογραφικής προσέγγισης στην καθημερινή μας ζωή, παρουσιάζοντας παλαιότερα και σύγχρονα έργα, μερικά από τα οποία είναι συναρπαστικά.
Στην πέμπτη του διοργάνωση το φεστιβάλ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ενότητα με θέμα την ξενο¬φοβία καθώς και ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Jean Rouch, ιδρυτή της οπτικής ανθρωπολογίας. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ethnofest προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τα λιγότερο γνωστά έργα του σημαντικού δημιουργού.
EXILE ROOM
http://www.ethnofest.gr/en/
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
29-30/11/2014
ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚOY ΔΙΚΤYΟΥ OPEN LATITUDES (3)
Στα πλαίσια του MIRfestival 2014
Το ευρωπαϊκό δίκτυο Open Latitudes δημιουργήθηκε το 2008 για να ενισχύσει την καλλιτεχνική παραγωγή και την προοπτική της διάδοσης του ζωντανού θεάματος στην Ευρώπη. Προσφέρει στους καλλιτέχνες υποστήριξη στην παραγωγή, προώθηση των έργων τους,αυτονομία και δυνατότητα εξέλιξης.
Το δίκτυο Open Latitudes (3) – 2013-2016 :
MIR Festival (GR), Latitudes Contemporaines (FR), Scène nationale de Valenciennes (FR), Body/Mind(PL), Kunstencentrum-Vooruit (BE), TeatrodelleMoire /Danae Festival (IT), Sin Culture Centre (HU), LePhénix, MateriaisDiversos (PT), L’Arsenic (CH)
Tρεις ελληνικές ομάδες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο πλαίσιο του MIRfestival 2014 : Fingersix-Σοφία Μαυραγάνη: The paradox of a future in the occidental paradigm, Μέντη Μέγα: Transforming Me, Αχιλλέας Χαρίσκος: Πλυντήριο.
ΑΘΗΝΑ – ΚΕΝΤΡΟ
www.mirfestival.gr
ΒΙΒΛΙΟ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΗ
04/12/2014
ΒΡΑΔΙΑ BORIS VIAN
Ο «πρίγκιπας του Saint-Germain-des-Prés»
Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε μια μυθική προσωπικότητα, τον συγγραφέα Boris Vian. Τον δημιουργό μιας «γλώσσας-σύμπαντος», τον «αιώνιο έφηβο» που σαγηνεύει γενιές ολόκληρες. Μυθιστοριογράφος, ποιητής, τραγουδοποιός, χρονικογράφος, ηθοποιός, ζω-γράφος, μουσικός, λάτρης της τζαζ, τρομπετίστας…Το ποικίλο λογοτεχνικό έργο του φέρει την υπογραφή του, αλλά και μεγάλο αριθμό ψευδωνύμων· μεταξύ αυτών, το Vernon Sullivan είναι το καταραμένο alter ego του με το οποίο υπογράφει μεγάλες επιτυχίες του.
Οι εκδόσεις Νεφέλη εκδίδουν το σύνολο του έργουτου σε νέες μεταφράσεις. Ήδη κυκλοφορούν Ο αφρός των ημερών (μετ. Μαρίνα Λεοντάρη, Μαρία Παπαδήμα), Πορνογραφικά γραπτά καθώς και Όλοι οι νεκροί έχουν το ίδιο χρώμα (μετ. Ρίτα Κολαΐτη).
Ομιλητές: Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και Ρίτα Κολαϊτη, μεταφράστρια
Ελεύθερη είσοδος, εκδήλωση στα ελληνικά
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.nnet.gr
ΜΟΥΣΙΚΗ
10/12/2014, 20.30
Ο PIERRE-LAURENT AIMARD ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Χειμωνιάτικα όνειρα
Τακτικός συνεργάτης όλων των σημαντικών σχημάτων της διεθνούς σκηνής, ο πιανίστας Pierre-Laurent Aimard ερμηνεύει έργα σύγχρονων συνθετών αλλά και κλασικότερο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, όπως σ’ αυτή τη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιάλη.
Πιάνο: Pierre-Laurent Aimard
Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής
ΠΡOΓΡΑΜΜΑ:
Bedrich Smetana (1824-1884), «Ο Μολδάβας», συμφωνικό ποίημα από τη συλλογή Η πατρίδα μου
Piotr Ilitch Tchaïkovski (1840-1893), Συμφωνία αρ.1 σε σολ ελάσσονα, έργο 13, «Χειμωνιάτικα όνειρα»
Antonin Dvorak (1841-1904), Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 33
ΜEΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚHΣ ΑΘΗΝΩΝ
www.koa.gr
www.megaron.gr
ΧΟΡΟΣ
12 & 13/12/2014
JÉRÔME BEL / ΘΕΑΤΡΟ HORA
DISABLED THEATRE
Με ηθοποιούς με νοητική στέρηση, από το θέατρο Hora της Ζυρίχης
«Τα άτομα με νοητική στέρηση δεν έχουν εκπροσώ¬πηση και πολύς λίγος λόγος γίνεται γι’ αυτά. Κι έτσι δεν υπάρχουν στον δημόσιο χώρο, είναι αποκλεισμένα από την κοινωνία. Η απόκλιση ανάμεσα στην πλειο¬ψηφία και αυτή τη μειοψηφία είναι αβυσσαλέα. Είναι πρόκληση για μένα να κάνω ορατή την κοινότητα που εκπροσωπούν αυτοί οι ηθοποιοί, να δείξω ότι αυτοί οι υποτιμημένοι ηθοποιοί μπορούν να εμπλουτίσουν το πειραματικό θέατρο, ότι η ιδιαιτερότητά τους είναι γεμάτη υποσχέσεις για το θέατρο και τον χορό, όπως θα έπρεπε να είναι η ανθρώπινη υπόστασή τους για την κοινωνία γενικότερα.»
Jérôme Bel
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
www.sgt.gr
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
18/12/2014
Η ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΜΕΡΑ
Η γιορτή των ταινιών μικρού μήκους
Η πιο μικρή ημέρα είναι η 21η Δεκεμβρίου, και είναι επίσης η γιορτή των ταινιών μικρού μήκους, που ξε¬κίνησε με την πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και κινούμενης εικόνας (CNC) της Γαλλίας. Με αυτή την αφορμή, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζουν, από τις 18Δεκεμβρίου, μια επιλογή ελληνικών, γαλλικών και διεθνών ταινιών μικρού μήκους για το ευρύ κοινό.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι προβολές θα γίνουν στην Αθήνα, στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη και στα παραρτήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα και την Πάτρα.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
www.lejourlepluscourt.com
www.dramafilmfestival.gr
ΧΟΡΟΣ
28-30/12/2014
AURÉLIEN BORY
AZIMUT
Με την ομάδα ακροβατών της Ταγγέρης
Στη νέα του δημιουργία ο Aurélien Bory συναντά ξανά την ομάδα ακροβατών που είχε σχηματίσει δέκα χρό¬νια πριν στην Ταγγέρη.
«Ο τίτλος Azimut προέρχεται από την αραβική λέξη as-samt που σημαίνει «δρόμος, κατεύθυνση». Στη γαλλική αργκό azimuté σημαίνει «τρελός». Η λέξη αυτή περιέχει λοιπόν δύο αντιφατικές έννοιες, να ακο¬λουθείς ένα δρόμο και να είσαι τρελός. Οι ακροβασίες των Μαροκινών, που όλες οι κινήσεις τους βασίζονται στον κύκλο, περικλείουν έμμεσα αυτές τις δύο σημα¬σίες: να ακολουθείς αυστηρά μια πορεία και να γυρο¬φέρνεις συνέχεια.»
Aurélien Bory
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
www.sgt.gr