Τί κάνουν μερικοί νέοι και ανήσυχοι άνθρωποι όταν ξαφνικά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία καραντίνα; Συναντιούνται, μοιράζονται την αγωνία να παραμείνουν ενεργοί, την ανάγκη να αφουγκραστούν την κοινωνία και αυτοσχεδιάζουν μέσα από την τέχνη. Και τότε ανακαλύπτουν ότι ο αυτοσχεδιασμός μετατράπηκε σε μια ολοκληρωμένη και πρωτότυπη δουλειά.
Η Ομάδα Θεάτρου Ε.Α.Ν. (Ελεύθεροι Αυτοσχέδιοι Ναυαγοί) μας συστήνεται για πρώτη φορά και σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο με μια παράσταση που δημιουργήθηκε με «χειροποίητα» υλικά.
Το Σπίτι Με το Κόκκινα Γιασεμιά είναι θεατρική παράσταση, αλλά και μία έκθεση ζωγραφικής με συνδετικό ιστό μια τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία.
Ο τόπος δράσης; Ένα παλιό αρχοντικό που είναι ταυτόχρονα εργαστήριο ζωγραφικής και χώρος έκθεσης.
Η εποχή; Μια περίοδος αναταραχών και κρίσης.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι άνθρωποι; Μια εύπορη μονογονεϊκή οικογένεια. Ο John, ο μικρός γιος, προσπαθεί να ζωγραφίσει καθώς σε τέσσερις μέρες έχει την πρώτη του ατομική έκθεση και δεν έχει τίποτα έτοιμο, που να τον ικανοποιεί. Η μητέρα του, η Anna, προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο της κρίσης απολαμβάνοντας τις τελευταίες χαρές ενός υδρομασάζ. Η Blue, μεγάλη αδερφή του John, αναζητά τον έρωτα και την ζεστασιά στην αγκαλιά του – τάδε -, ενώ τις ισορροπίες έρχεται συνεχώς και διαταράσσει ο Peter, ψυχολόγος του John και φίλος της οικογένειας, ο οποίος επιδιώκοντας να μπει μέσα στην οικογένεια θα προκαλέσει μια αποκάλυψη που αλλάζει τους πάντες.
Η λύτρωση; Ένα κόκκινο γιασεμί που φέρει εκείνες τις συμβολικές και λυτρωτικές ιδιότητες που του έχουν αποδώσει οι λαϊκές παραδόσεις. Προστασία από τους κεραυνούς για τους Αφρικανούς. Προσφορά για την εύνοια των θεών στους Ινδουϊστικούς πολιτισμούς. Θεραπεία από τις ασθένειες για τους Μαλαισιανούς. Σύμβολο μητρότητας στην Ταϊλάνδη. Λουλούδι – σύμβολο για τη Δαμασκό, αλλά και το λουλούδι που έδωσε το όνομά του το 2011 στην Τυνησία στην «Επανάσταση των Γιασεμιών. Συνδεδεμένο με τα προφητικά όνειρα στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία. Το κόκκινο γιασεμί το συναντάμε με το όνομα Διπλαδένια και είναι από την Βραζιλία.
Και οι θεατές της παράστασης; Είναι ταυτόχρονα και οι καλεσμένοι της έκθεσης, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν παρακολουθώντας μια πραγματική έκθεση ζωγραφικής.
Ταυτότητα της Παράστασης
Κείμενο: Κώστας Κουτρούλης, Τάσος Λέκκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτρούλης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
Anna: Μαρία Καβογιάννη (φωνή)
John: Τάσος Λέκκας
Peter: Δημήτρης Μπούρας
Blue: Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου
Κοπέλα – Μουσικός επί Σκηνής: Λουκία Ανάγνου
Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Κουτρούλη
Πρωτότυπη Μουσική: Λουκία Ανάγνου
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Νικολουδάκης
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Μέριανος
Φωτογραφίες – Video: Άκης Χρήστου
Δημιουργία Αφίσας: Μίνα Κατσούλη
Επικοινωνία: Art Ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Η ηχογράφηση της Μαρίας Καβογιάννη έγινε στο Soundhouse Studio.
Η επιμέλεια των ζωγραφικών έργων έγινε από τον εικαστικό Γιάννη Κουτρούλη.