Το Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού στη Knot Gallery

Η Knot Gallery παρουσιάζει το Σ.ΕΛ.Α.Σ. (Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού) σε μια συναυλία που συνδυάζει τζαζ, ροκ, παραδοσιακά

Η Knot Gallery παρουσιάζει το Σ.ΕΛ.Α.Σ. (Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού) σε μια συναυλία που συνδυάζει τζαζ, ροκ, παραδοσιακά και

άλλα ηχοχρώματα, την Πέμπτη 28 Απριλίου 2011.

Η πρώτη γενιά του Συνόλου ΕΛεύθερου Αυτο Σχεδιασμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, υποκύπτει στην αγοραία μάστιγα των ρυγιούνιονς και επανακάμπτει συναυλιακά για ένα one night stand, μετά από αρκετά χρόνια –και αντίστοιχες φουρνιές νεότερων συνόλων.

Τέμνοντας τα διάφορα σημεία του ελληνικού χάρτη, ο πυρήνας του συνόλου που δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα στα πλαίσια του μαθήματος του Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού και σύντομα επέκτεινε τη δράση του και εκτός νησιού, ανταμώνει ξανά για να αναζητήσει τη στιγμή, καθώς και την ενέργεια της συνεύρεσης, εξερευνώντας τις ηχητικές μεταφράσεις τόσο της σύνθεσης όσο και της αποδόμησης σε πραγματικό χρόνο…

Σε μια συναυλιακή σύμπραξη με το γενικό και αυθαίρετο τίτλο

…«Η επιστροφή του ΒορειοΝότιου ΣΕΛΑΣ»

συμπράττουν και αυτοσχεδιάζουν, μαζί και χώρια, οι:

Χρήστος Ζάχος, κρουστά
Κωστής Ζουλιάτης, πιάνο
Στέλιος Ζουμαδάκης, παραδοσιακά & αυτοσχέδια πνευστά
Γιάννης Κρητικός, βιολί
Βασίλης Λαγός, ηλ.κιθάρα
Ανδρέας Μνιέστρης, σαξόφωνα
& έκτακτοι προσκεκλημένοι

Το Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου δημιουργήθηκε το 2000 από τους Δήμο Δημητριάδη και Ανδρέα Μνιέστρη. Είναι μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική διαδικασία, που αφορά τη διδασκαλία και πράξη του ελεύθερου, μη-ιδιωματικού αυτοσχεδιασμού και της μουσικής πράξης ως σύνθεσης σε πραγματικό χρόνο. Ως μουσικό σύνολο είναι ο μουσικός τόπος συνάντησης της τζαζ με την κλασική, την παραδοσιακή, τη ροκ και την ηλεκτρονική μουσική μέσα από την αυθόρμητη μουσική δημιουργία και επικοινωνία.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις στην Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και συμπράξεις με καλλιτέχνες του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού όπως οι Günter Baby Sommer, Σαβίνα Γιαννάτου, Σάκης Παπαδημητρίου, Γεωργία Συλλαίου, Νίκος Βελιώτης, Joe Tornabene, Νίκος Τουλιάτος, Φλώρος Φλωρίδης. Στις παραστάσεις του περιλαμβάνονται συναυλίες με ταινίες του βωβού κινηματογράφου των Γερμανών εξπρεσιονιστών (‘Νοσφεράτου’ του Φ.Μουρνάου), των ντανταϊστών και σουρρεαλιστών (‘Ballet Mechanique’ του Φ.Λεζέ, ‘Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος’ του Λ.Μπουνιουέλ, ‘Emak-Bakia’ του Man Ray κ.α.), καθώς και στοιχεία περφόρμανς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

O Ανδρέας Μνιέστρης στο τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο ξετυλίγει άπταιστα αυτοσχεδιασμούς με εκπληκτική αίσθηση δόμησης/αποδόμησης και εκτεταμένο ηχητικό λεξιλόγιο. Οι σπουδές του στη σύνθεση δίπλα στο μεγάλο Anthony Braxton, καθώς και στην ηλεκτρονική μουσική (συνεργάτης του Robert Ashley των Sonic Arts Union) απηχούν καθοριστικά στη μουσική του. Έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρονική Mουσική και Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Paris-VIII και έχει ειδικευτεί στην Hλεκτρονική Mουσική και τα μέσα ηχογράφησης στο Mills College της Καλιφόρνια και στο Banff Centre of the Arts του Καναδά.

Συνθέτει μουσική για μαγνητοταινία και έργα του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και έχουν παιχτεί σε συναυλίες στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Από το 1984 έχει εμφανιστεί με διάφορα συγκροτήματα τζαζ, ροκ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής (IYF Ensemble, Τηλεθρόον κ.α.). Aπό το 1994 διδάσκει Hλεκτρονική Mουσική και Hχοληψία στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, ενώ μαζί με το σαξοφωνίστα Δήμο Δημητριάδη είναι υπεύθυνοι για το Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού της σχολής. Στα δισκογραφημένα τεκμήριά του, περιλαμβάνεται το έργο ‘Amazonas’ στο CD ‘Tropical Dream’ (1992) των Stefan Schramm και Jonas Kvarnstrom, οι ‘Παραλλαγές των Παραλλαγών’ στο CD ‘4 Γενιές Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο’ (2002) και ο προσωπικός δίσκος του με ηλεκτροακουστικές συνθέσεις ‘Some Pieces’ (1998).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Συνθετών Ηλεκτρονικής Μουσικής, της ΕΕΜ, της Audio Engineering Society, της International Computer Music Association και του Sonic Arts Network.

Ο Χρήστος Ζάχος παίζει κρουστά, κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, τραγουδάει, γράφει ηλεκτρονική και ενόργανη μουσική, και γράφει και ποιήματα. Έχει βγάλει βιβλιαριάκια και CD.

Ο Κωστής Ζουλιάτης (προσφάτως και Costinho) αυτοπροσδιορίζεται πίσω από καταχρηστικές τεχνικές προσέγγισης της πιανιστικής αισθητικής. Ως συνθέτης και αυτοσχεδιαστής, πειραματίζεται συνεχώς με τις φόρμες, καταλήγοντας όμως πάντα στην ευκολία του ανέξοδου λυρισμού, όπως έχει πλειστάκις κατηγορηθεί. Έχει δοκιμάσει την τύχη του γύρω από διάφορες προσμίξεις μουσικών ιδιωμάτων, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως η τύχη του είναι εκείνη που τον δοκιμάζει. Στα σοβαρά τώρα, προσπαθεί πάντα να είναι συνεπής και αυθεντικός –έστω και για λίγο.

Ο Στέλιος ζουμαδάκης γεννήθηκε το 1432 στο συμπλεγματικό νησί της βορειοδυτικής Αυστρίας. Συγκατοικεί στον Όλυμπο με άλλους 11 και στον ελεύθερό του χρόνο παίζει τις κουμπάρες. Είναι πρώην μέλος των PINK FLOYD. Έχει ελιές.

Ο Γιάννης Κρητικός είναι εργάτης των χορδών και κατάγεται από τη Νάξο, όπως και η πενιά του.

Ο Βασίλης Λαγός λειτουργεί με την κιθάρα. Παίζει πιθανολογικά με αιτιοκρατική απροβλεψιμότητα. Θεωρεί τον εαυτό του κβαντικό μουσικό.

Οι έκτακτοι προσκεκλημένοι είναι πιθανώς γνωστοί στους συμμετέχοντες, αλλά αυτή η πιθανότητα γνώσης –που δεν είναι βεβαιότητα- κάνει αδύνατη τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους εκ των προτέρων. Είναι σίγουρο πως αν παρευρεθούν, τα ονόματά τους θα ακουστούν.

Η φαιδρότητα είναι θεμελιώδης έννοια που χαρακτηρίζει κάθε δελτίο τύπου που ξεφεύγει των 10 γραμμών. Είναι εμφανές.

SIBLINGS

Στις συμπλεγματικές πληροφορίες αναφέρεται πως Ζάχος, Λαγός και ζουμαδάκης αποτέλεσαν κάποιες στιγμές το σύνολο Orient Occident, εμπνευσμένοι φανερά από το πνεύμα του κ.Ξενάκη –ενώ με την προσθήκη του Ζουλιάτη, χρόνια αργότερα, υπήρξαν για μία νύχτα το Τρίο Επί Θήβας & Υιός. Παράλληλα, Ζουλιάτης, Λαγός και Κρητικός συγκατοίκησαν στην τρέλα των Paracroussis (με τους οποίους έχει συμπράξει και ο Ζάχος και ο ζουμαδάκης, αλλά σε ξεχωριστές συναυλίες) και τη νόρμα των Night On Earth.

Πρόσβαση: Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση ΖΑΓΟΡΑ), πλησιέστερος σταθμός Μετρό: Αμπελόκηποι

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ