Το τετράγωνο των Ερμούδων και άλλα ανωφελή αφηγήματα Αθήνα – Νίκος Δ. Πλατής

Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν τη συλλογή αφηγημάτων του Νίκου Δ. Πλατή με τίτλο, Το τετράγωνο των Ερμούδων και άλλα ανωφελή αφηγήματα

Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν τη συλλογή αφηγημάτων του Νίκου Δ. Πλατή με τίτλο, Το τετράγωνο των Ερμούδων και άλλα ανωφελή αφηγήματα.

Πρόκειται για μία συλλογή από 80 μικρά αφηγήματα του γνωστού συγγραφέα Νίκου Πλατή που έγιναν διάσημα και ιδιαίτερα αγαπητά στο σύμπαν του Διαδικτύου τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια.

80 τρυφερές, γλυκόπικρες, χιουμοριστικές –και κάπως σουρεαλιστικές ενίοτε– ιστορίες πόλης, στο στυλ του συγγραφέα που έγραψε το ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ, το ΟΥΑΛΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΞ και το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ.

Από την εισαγωγή του βιβλίου:

 Ας τραβάει τα μαλλιά του ο Γουτεμβέργιος, δεν χάλασε πάντως ο κόσμος! Αφού έζησε, επί σειρά ετών, την απατηλή δόξα του Διαδικτύου και διαβάστηκε πολλάκις από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, το Τετράγωνο των Ερμούδων απέκτησε, επιτέλους, και χάρτινη μορφή! Άρα μπορεί κανείς και να το ξεφυλλίσει, ν’ ακούσει αυτό το χαρακτηριστικό σύριγμα των σελίδων όταν τις γυρίζει γρήγορα, να μυρίσει το χαρτί και το μελάνι του! Ωραία! Πολύ ωραία! Οφείλω, βεβαίως, να πω ότι είναι το πρώτο μου βιβλίο γέννημα-θρέμμα της πληροφορικής και του Διαδικτύου. Τα περισσότερα κείμενά του γράφτηκαν για τις ανάγκες ενός site, οι φωτό που το εικονογραφούν αλιεύθηκαν από το ιντερνετικό σύμπαν, οι διορθώσεις έγιναν μέσω e-mail και Dropbox, η επικοινωνία μας (εμού και του εκδότη) μέσω κλειστών μηνυμάτων (messenger) στο fb, η σελιδοποίησή του και η τυπογραφική του επιμέλεια εγένοντο απολύτως κομπιουτερικά και διαδικτυακά, η εκτύπωσή του είναι απόρροια μιας όφσετ με ψηφιακό εγκέφαλο και… σκεπτόμενο μελανείο – δεδομένα που ασφαλώς θα έκαναν τον Γουτεμβέργιο να ξύεται μετά περισσής αμηχανίας και ν’ αναρωτιέται τι στην οργή απέγινε η ανακάλυψή του και ενδεχομένως, σε κάποιες στιγμές κρίσης, να τραβάει από τις ρίζες τα μαλλιά του. Για κάποιον όπως εγώ λόγου χάρη, που είμαι γιος ενός άκρως παραδοσιακού τυπογράφου (με γράμματα της κάσας και της λινοτυπίας, πιεστήριο δε της Χαϊδελβέργης) και όπου για πολλά χρόνια της ζωής μου έπαιρνα όρκο πως τα βιβλία είναι χειροποίητα, φτιάχνονται από αντιμόνιο, μελάνι, χαρτί και μεράκι, όλη αυτή η επιστημονικής φαντασίας τυπογραφία με αυτά τα… δεκάκις τρισεκατομμύρια πίξελ που απαιτήθηκαν για την πραγμάτωση του Τετραγώνου των Ερμούδων είναι ασφαλώς μια υπέρβαση, κάτι πέρα από τα προβλεπόμενα όρια του (μου). Χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανα αυτή την υπέρβαση, που συνεχίζω να ταξιδεύω μέσα στον παρόντα χρόνο. Αυτά (τα ούτε λίγα-ούτε πολλά) είχα να σας πω, και έτερον ουδέν. Να είστε καλά και χαρούμενοι (χαρούμενες). Και να γελάτε! Νίκος Δ. Πλατής Καστέλλα Πειραιάς, 22 Μαρτίου 2014 (νωρίς το πρωί, κι ενώ μια μαυροκόκκινη πεταλουδίτσα των πεύκων χορεύει ρυθμικά πίσω από το τζάμι του παραθύρου μου)

Ο Νίκος Δ. Πλατής, κατά τον Κωστή Παπαγιώργη, είναι, ως προς το φρόνημά του, «μια διασταύρωση Πετρόπουλου, Πεντζίκη και Γενναδίου» (περ. Αθηνόραμα). Για τον Γιώργο Φραντζεσκάκη είναι (ως προς την γραφήν του) κάτι σαν λόγιος-εφευρέτης, κι αυτό γιατί μέσω των θεματικών λεξικών του, ο Νίκος Πλατής «ανακάλυψε ένα λογοτεχνικό Genre όπως πριν από αυτόν, κάποιος επινόησε την Ελεγεία, το Σονέτο και το Άρλεκιν». Είναι εφευρέτης ενός νέου είδους του γραπτού λόγου, δηλαδή. Ενώ, για την Anna Leo (Anonymous Art) o Πλατής «ο Νίκος είναι μια ειδική περίπτωση καινοτόμου νου». Ο ίδιος ο Πλατής νομίζει πως δεν είναι παρά ένας «ξεχασμένος πράκτορας κάποιου μακρινού πλανήτη που έσβησε πριν από πολλά έτη φωτός» (Ουίλιαμ Μπάροουζ). Για τους φαν αναγνώστες του, πάντως, ο Νίκος Πλατής είναι ο συγγραφέας του θρυλικού ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ / ΜΕΙΖΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ (το διασημότερο βιβλίο του ελληνικού αντεργκράουντ), του περίφημου BLACK OUT / TO MAYΡΟ ΛΕΞΙΚΟ (εκδόσεις Άγρα), του ακόμα πιο φημισμένου ΜΠΑΧΑΡΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ (εκδόσεις Κέδρος), του ΑΘΩΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ («πραγματικός, πνευματικός, άθλος», κατά τον ειδήμονα στα αγιορειτικά Ι. Μ. Χατζηφώτη), του αισθησιακού ΟΥΑΛΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΕΞ (εκδόσεις Κέδρος), του PRESTO O TARDI (το αγαπημένο βιβλίο ουκ ολίγων αναγνωστών) και άλλων 20 περίπου βιβλίων, που ως κοινό τους γνώρισμα έχουν την απρόβλεπτη θεματογραφία και το εκρηκτικό χιούμορ. Κατά καιρούς, έχει εργαστεί ως ελεύθερος ρεπόρτερ σε διάφορα περιοδικά, έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές και ποιοτική τηλεόραση (ντοκιμαντέρ). Ο συγγραφέας Νίκος Δ. Πλατής ζει και εργάζεται στην πόλη όπου γεννήθηκε (Πειραιάς, 1951). Δεν οδηγεί αυτοκίνητο (αεροπλάνο ή έτερον τι), διαθέτει όμως δικό του site (το www.gatalexiko.gr). Τρώει με… βουδική βουλιμία κάθε άξια λόγου τροφή και για οδοντογλυφίδα χρησιμοποιεί ένα ακριβές αντίγραφο από το χρυσούν έλασμα του Οινοφώτου Απόλλωνα. Αναπνέει (συνήθως) σε ρυθμούς κανονικούς

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ