«Το τραγούδι των Ινουίτ»: Ένα ταξίδι στον παγκόσμιο πολιτισμό

Δεκαέξι προορισμοί σε ένα αφηγηματικό ταξίδι σε μέρη της γης όπου ο πολιτισμός διαφοροποιείται σημαντικά, αλλά ο άνθρωπος, η μοναχικότητα του, η λαχτάρα του για τη φυγή, η περιπλάνηση στο όνειρο παραμένουν ίδια και καθορίζουν τη μοίρα του, στο βιβλίο «Το τραγούδι των Ινουίτ» της Λίλιας Τσούβα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Η συγγραφέας υπογράφει μια συλλογή διηγημάτων στα οποία ο κεντρικός αφηγηματικός άξονας είναι η γοητεία της φυγής και η δύναμη της αγάπης. Μικρές ιστορίες που συλλειτουργούν σε μια αρμονική ελεγεία για την περιπλάνηση με αφετηρία και τελικό προορισμό τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανθρωπιά, μια ιδιότητα που μεγεθύνεται όταν έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και γνωρίσει τον τόπο και την ανθρωπογεωγραφία που τους δημιούργησαν, όταν αφεθεί να διακρίνει το μέγεθος της αξίας τους στην πολιτισμική γεωγραφία του κόσμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πραγματολογικά στοιχεία που δίνονται στα διηγήματα αυτά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια ενδελεχή έρευνα από την πλευρά της συγγραφέα, διακριτή όσο και διακριτική στα κείμενά της. Από την μακρινή Ιαπωνία ως τους Ινουίτ η συγγραφέας περιγράφει σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία και δημιουργεί με δεξιοτεχνία έναν πολυπολιτισμικό καμβά πάνω στον οποίο φιλοτεχνεί το πορτρέτο ενός κόσμου. Ενός κόσμου που κρύβει μέσα του πολλή ομορφιά και γι’ αυτό είναι απαράμιλλα σαγηνευτικός και σημαντικός, αρκεί να μπορέσει κανείς να τη δει, να την προσλάβει με όλες του τις αισθήσεις.

Οι ήρωες της Τσούβα είναι άνθρωποι αντιπροσωπευτικοί της διαφορετικής κουλτούρας που φέρουν, άνθρωποι η ύπαρξη των οποίων προστατεύει την ομορφιά της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών. Με περιγραφές που καταγράφουν αδρά τη φύση, τον τόπο, τον πολιτισμό και τα συναισθήματα των ηρώων και παράλληλα συνομιλούν με το όνειρο, συχνά στο πλαίσιο του μαγικού ρεαλισμού, η συγγραφέας δημιουργεί ένα παιχνίδι με τη διαφορετικότητα και την ανάγκη να την αναγνωρίσει κανείς μέσα στον χρόνο.

Παράλληλα, η συγγραφέας εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το μέλλον αυτού του κόσμου. Η αφήγησή της γίνεται μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς και ταυτόχρονα παρουσιάζει την αγωνία της συγγραφέα για τις επιπτώσεις που θα έχει σε όλους μας και στο μέλλον της ανθρωπότητας η αποξένωση των ανθρώπων, η απομάκρυνση από τη φύση και τον φυσικό τρόπο ζωής, από την απλότητα της καθημερινής συναναστροφής. Η θηριώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι ωμότητες που υπαγορεύονται από τις διαφορές κάθε είδους σε θρησκευτικό, κοινωνικό, προσωπικό, εθνικό και φυλετικό επίπεδο, η δαιμονοποίηση της ετερότητας οδηγούν στην προσωπική και κοινωνική μοναξιά του ανθρώπου και στην απανθρωποίηση του ατόμου. Από τη Μάικο στη Ματίλντα και από το Ο γητευτής ως Το κορίτσι με το μαύρο άλογο, ή το νησί των γλάρων και Το τραγούδι των Ινουίτ ένας κόσμος εξελίσσεται με βάση τις αρχές του αξιακού κώδικα που κυριαρχεί στη συνείδηση της Τσούβα και επικεντρώνεται στη λέξη άνθρωπος και κοινωνικότητα και στους Ανεμόμυλους που διέπουν την προσπάθειά του να διατηρήσει την ανθρωπιά του. Και το στοιχείο αυτό είναι κοινό σε όλους τους λαούς, σε κάθε εποχή, σε κάθε τόπο, είτε τα μαλλιά τους έχουν «τις αποχρώσεις της γαλάζιας φάλαινας» του αρχιπελάγους Τσιλοέ είτε αν έχουν «χάσει τη φρεσκάδα τους από το άγγιγμα» κάπου στην Ιαπωνία.

Μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκε για να ευαισθητοποιήσει τον αναγνώστη στην ανάγκη επιστροφής του ανθρώπου σε μια πιο απλή μορφή ζωής που θα εξασφαλίζει το μέλλον της κοινωνικότητάς του αλλά και της αξιοπρέπειάς του. Στρέφει το ενδιαφέρον του στην απλότητα της αγάπης για κάθε πλάσμα πάνω σε τούτον τον πλανήτη και στη σημαντικότητα μιας τέτοιας συνείδησης για την υπαρκτική επιβίωση του ανθρώπου σε έναν κόσμο όπου θα βασιλεύει η ομορφιά, η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και κυρίως η κατανόηση της μαγείας που εξαπολύεται σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης:

Λίλια Τσούβα – Το τραγούδι των Ινουίτ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ