To τρένο στο Ρουφ: Το Κολιέ της Ελένης

Το «Το Κολιέ της Ελένης», η παράσταση που παίχτηκε με επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τα ΜΜΕ την περσινή χρονιά, επαναλαμβάνεται …

Το «Το Κολιέ της Ελένης», η παράσταση που παίχτηκε με επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τα ΜΜΕ την περσινή χρονιά, επαναλαμβάνεται

φέτος για 2η συνεχή χρονιά στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ έχοντας μόλις επιστρέψει από το ταξίδι της στον Λίβανο, όπου παρουσιάστηκε στο θέατρο Al Madina με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βηρυττό.

Παρόντες στο ιστορικό θέατρο ήταν πολιτικοί, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίων, πολλές προσωπικότητες των ΜΜΕ, μέλη της ελληνικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης λιβανέζικης κοινωνίας, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά τις ερμηνείες των ηθοποιών και έδωσαν συγχαρητήρια στον ελληνικό θίασο γιατί με την παρουσία του εκεί συμβάλλει στο να επανέλθει η ομαλότητα στην καθημερινή ζωή της πολύπαθης αυτής πόλης.

Το εξαιρετικά αυτό επίκαιρο έργο της γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως  Carole Fréchette είναι γραμμένο το 2001 στη Βηρυττό και έχει μεταφραστεί ήδη στα γερμανικά, πορτογαλικά και αγγλικά. Αντλεί τη θεματολογία του από την καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύοντας την παγκόσμια, πλέον, ηθική και κοινωνική απαίτηση για ισότητα και ειρήνη.

Η Ελένη, μία γυναίκα από τη Δύση, που συμμετέχει σ’ ένα συνέδριο σε μια ζεστή και χαοτική πόλη της Μέσης Ανατολής, χάνει ένα μικρό κολιέ με άσπρες πλαστικές πέρλες. Σε μία τρελή αναζήτηση, ψάχνει αυτό το ταπεινό και εύθραυστο αντικείμενο στους πολυσύχναστους και δαιδαλώδεις δρόμους της πόλης.

Ο Ναμπίλ, ένας ταξιτζής, είναι ο οδηγός και προστάτης της σ’ αυτή την ξέφρενη κούρσα.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης μέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη μετατόπισης από το ανώφελο «εγώ» στο δημιουργικό «εμείς», που τόσο απουσιάζει στην εποχή μας.

Μέσα από την κατανόηση του άλλου, που μιλάει άλλη γλώσσα και έχει άλλη νοοτροπία αλλά βιώνει τα ίδια αισθήματα απώλειας, μοναξιάς και αγιάτρευτου πόνου, μπορούμε να μετακινηθούμε ως προς τις αντιλήψεις μας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να αποδεχτούμε τις προσωπικές μας απώλειες.

Είναι ένα «μαργαριτάρι» ανθρωπισμού, γεμάτο συγκίνηση και αισιοδοξία που οδηγεί τον Βορρά να δει τον Νότο, τη Δύση να δει την Ανατολή, τις αντιθέσεις, τις αντιφάσεις τους αλλά και το παντοδύναμο κοινό στοιχείο τους που είναι η ανθρώπινη υπόσταση.

Οι θεατές της παράστασης, όπως πάντα, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στο Wagon-Restaurant, την κηροφώτιστη προπολεμική εστιάμαξα της Αμαξοστοιχίας, επιλεγμένα πιάτα και ζωντανή μουσική με ούτι εμπνευσμένο από την ατμόσφαιρα της Ανατολής.

Παράλληλα φέτος μια ενδιαφέρουσα οικολογική πρόταση προς τους ποδηλάτες – θεατές της παράστασης «Το Κολιέ της Ελένης» έρχεται από τη δημιουργό του Τρένου στο Ρουφ, Τατιάνα Λύγαρη. Όσοι από τους θεατές θα έρχονται με το ποδήλατό τους να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση θα πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο €16 αντί της κανονικής τιμής των €20. Μικρό πάρκινγκ ποδηλάτων έχει διαμορφωθεί για το λόγο αυτό στη φυλασσόμενη αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού, απ’ όπου οι θεατές θα προμηθεύονται το εκπτωτικό τους κουπόνι.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Ευσταθιάδη και η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη. Συνεργάτης σκηνοθέτις Αλκυώνη Βαλσάρη, κοστούμια Ντόρα Λελούδα, κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, βίντεο τέχνη Μαριάννα Στραπατσάκη, μοντάζ – ειδικά εφφέ Γιώργος Νικόπουλος.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τατιάνα Λύγαρη, Βαγγέλης Ρόκκος, Ανατολή Αθανασιάδου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ