Μετά τη Μόσχα και την Τενερίφη, το Video Art Μηδέν ταξιδεύει στη Μαδρίτη, σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ισπανίας, το Madatac, παρουσιάζοντας μια ενότητα έργων σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.
Το Madatac φέτος λαμβάνει χώρα στο πολιτιστικό κέντρο Conde Duque (12 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2017), παρουσιάζοντας βιντεοπροβολές, ψηφιακές εγκαταστάσεις, εκθέσεις ψηφιακών έργων, οπτικοακουστικά events, συμπόσιο πολιτιστικής διαχείρισης και μια σειρά από αφιερώματα σε προσκεκλημένα φεστιβάλ, ομάδες και διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ των οποίων και το Μηδέν.
Το αφιέρωμα του Μηδέν στην Ελληνική βιντεοτέχνη θα παρουσιαστεί στο πολιτιστικό Κέντρο Conde Duque την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.
Είναι η τρίτη φορά που το Μηδέν συνεργάζεται με το σημαντικό Ισπανικό φεστιβάλ, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σταθερού δικτύου πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλα διεθνή φεστιβάλ: το 2011 το Μηδέν παρουσίασε μια διεθνή ενότητα βιντεοτέχνης με τίτλο “This is War” στη Μαδρίτη (στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Reina Sofia) ενώ το 2012 παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Μηδέν, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, μια επιλογή Ισπανών βιντεοκαλλιτεχνών σε επιμέλεια του Madatac.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Paradise lost. STOP. // επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 1 ώρα
8 Έλληνες δημιουργοί σε μια ενότητα που διερευνά με συμβολικούς τρόπους τα όρια και τις μεταβολές της σύγχρονης πραγματικότητας.
1. Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, King Kong, Νορβηγία 2014, 11.10 [Ευγενική παραχώρηση Nitra Gallery]
2. Θοδωρής Τράμπας, Άμορφη Μάζα, Ελλάδα 2015, 12.53
3. Magenta (Κατερίνα Σωτηρίου & Έλενα Τιμπλαλέξη), Unstill Life – Exquisite Corpse, Ελλάδα 2014, 2.25
4. Σοφία Σιμάκη, Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμα, Ελλάδα 2015, 2.23
5. Εύα Ζυγούρη, (Μπέκετ) Πρώτος έρωτας, Ελλάδα 2016, 4.15
6. Μαίρη Ζυγούρη, Sound of property, Ιταλία 2014, 10.32
7. Βίκυ Βασιλοπούλου, Σκρατς…, Ελλάδα 2016, 10.56
8. Παναγιώτης Βούλγαρης, Vessels, Ελλάδα 2012, 5.07
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού Madatac μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://madatac.es/
Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη