«Υπάρχει μία ανοδική πορεία και το είδαμε μέσα στις γιορτές από την προσέλευση του κόσμου στα βιβλιοπωλεία. Φέτος ήταν μια χρονιά έκπληξη μετά την πανδημία. Το βιβλίο επανάκαμψε δυναμικά. Το παρατηρήσαμε και το καλοκαίρι στο “Φεστιβάλ Βιβλίου”, που διοργανώθηκε στη Νέα Παραλία», είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, για τις αγορές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στην κορυφή των πωλήσεων στα βιβλιοπωλεία βρέθηκαν τα παιδικά βιβλία, ενώ ακολούθησαν τα επετειακά -ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821- τα άλμπουμ με περιοχές του κόσμου αλλά και τα βιβλία ιστορίας.

«Όταν ήρθε η τηλεόραση στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, έλεγαν “πάει, τελείωσε το βιβλίο”. Κι όμως η τηλεόραση το βοήθησε μέσα από τις προβολές των διαφόρων γεγονότων. Υπήρξε μία σταδιακή πτώση από το 2008 και μετά λόγω της οικονομικής και παγκόσμιας κρίσης που οδήγησε και σε κλείσιμο αρκετών βιβλιοπωλείων. Τώρα το βιβλίο επανακάμπτει ενώ φαίνεται πως έκλεισε ο κύκλος της σύγκρισης με το διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι και το ίντερνετ εκτός από την άμεση ενημέρωση – πληροφόρηση, το σκέλος που προβάλλει τον πολιτισμό θα βοηθήσει το βιβλίο», συμπλήρωσε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Υπογράμμισε δε, πως λόγω των διαδικτυακών πωλήσεων, το βιβλίο σήμερα καταφέρνει και φτάνει σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας και πως η «μαγιά των νέων Ελλήνων συγγραφέων μπορεί και στέκεται στον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες».

Α. Καρυπίδου

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ