Το Βιβλίο και οι Τέχνες τον Απρίλιο στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Τον Απρίλιο ολοκληρώνεται μια χρονιά γεμάτη βιβλίο, αλλά και γεμάτη τέχνες, γιατί η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου έβγαλε το βιβλίο, το κείμενο και την αφήγηση στην πόλη και στις γειτονιές της και τα συνδύασε με τέχνες και επιστήμες.

Τις τελευταίες αυτές εβδομάδες της διοργάνωσης, στη θεματική ενότητα «Το Βιβλίο και οι Τέχνες», που αγαπήθηκε από τον κόσμο, ακριβώς επειδή διεύρυνε με έναν αναπάντεχο και πρωτότυπο τρόπο τον χαρακτήρα του βιβλίου, θα συναντήσουμε τον υπεύθυνο εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ΜοΜΑ, θα δούμε αγαπημένους ηθοποιούς, όπως τους Νίκο Χατζόπουλο, Λάκη Λαζόπουλο και Μάνια Παπαδημητρίου να σκηνοθετούν συναντήσεις με ιστορικά πρόσωπα του 1821 στο Θέατρο Τέχνης, θα απολαύσουμε στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας μια απροσδόκητη περφόρμανς που χτίζει γέφυρες κάτω από την Ακρόπολη.

Θα ξεφυλλίσουμε σελίδες ερωτικής λογοτεχνίας στο Faust με ηθοποιούς όπως ο Δημήτρης Κουρούμπαλης και ο Μανώλης Μαυροματάκης, θα επισκεφθούμε πετυχημένες εκθέσεις, όπως η ‘Ιαπωνία και το Βιβλίο’ ή ‘Ταξιδεύοντας στο δωμάτιό μου’, θα αναζητήσουμε δολοφόνους στο θέατρο Olvio και θα αποδομήσουμε το παραμύθι της Σταχτοπούτας που Δεν… στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, θα ακούσουμε μουσική από κινηματογράφο, και πολλά ακόμα!

-Από την Τετάρτη 3 Απριλίου ως τις 10 Απριλίου

χτίζουμε μια «Γέφυρα κάτω από την Ακρόπολη». Μια εικαστική εγκατάσταση βασισμένη σε κείμενο/αφήγηση, εικόνες και αντικείμενα, από τον Marc Charpentier και την ομάδα MCPM, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και την υποστήριξη του «Athens Trigono» – Πρόγραμμα Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα επίσημα εγκαίνια είναι την Παρασκευή 5 Απριλίου, 19.00-22.00.

Ο επισκέπτης περιηγείται μέσα σ’ ένα «μαίανδρο» αποτελούμενο από φορητά modules: τυπωμένες (έγχρωμες και ασπρόμαυρες) εικόνες στους τοίχους, διασκορπισμένες στο χώρο δομές από χαρτόνι και αντικείμενα, σε βάθρα. Το κείμενο που εξελίσσεται παράλληλα με την υλική αποτύπωση των εικόνων (τυπώματα, γλυπτά), προεκτείνεται στο χώρο, αντικατοπτρίζεται σ’ αυτές, χωρίς όμως να αποτελεί αποτύπωσή τους. Είναι η ηχώ του, το πέρασμα που ενώνει το λόγο με τον τόπο. Πρόθεση είναι να μπορέσει ο δυνητικός επισκέπτης να φτιάξει τα δικά του σενάρια, τις δικές του γέφυρες. Η πρόταση βασίζεται σε μια ιδέα του Marc Charpentier και υπογράφεται από τον ίδιο και το Σταύρο Παπαγιάννη.

Πληροφορίες:
Χώρος: Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3 (Ευγενική παραχώρηση χώρου από το Ίδρυμα Χατζηκώνστα). Ώρα: 18:00 – 20:00.

-Την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 20:00 & 21.30

στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», Φρυνίχου 14, Πλάκα, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος “συναντά” τον Ντ. Έλστερ και «το Πρώτο Τάγμα Φιλελλήνων» σε μια εξιστόρηση από τα απομνημονεύματα του Ντ. Έλστερ που συμμετείχε στο Τάγμα. Αφηγείται όλη την τρίμηνη περίπου πορεία του, από την ίδρυση του Τάγματος, μέχρι την πλήρη εξολόθρευσή του στη μάχη του Πέτα, μετά από προδοσία των Ελλήνων. Την ίδια μέρα, ο ηθοποιός-συγγραφέας-σκηνοθέτης Λάκης Λαζόπουλος συναντά στη σκηνή τον Αθανάσιο Διάκο.

-Τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 17.30

η ηθοποιός- σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου με τη συνοδεία ενός μουσικού, θα έχει μια ιδιότυπη «συνομιλία» με τον Λόρδο Βύρωνα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος 2018-2021 του Θεάτρου Τέχνης «200 χρόνια από την Επανάσταση: Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;». Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 το καλλιτεχνικό και επιστημονικό πρόγραμμα υλοποιείται από το Θέατρο Τέχνης στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) (βλέπε συνημμένο). Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

-Από τη Δευτέρα 1η έως το Σάββατο 6 Απριλίου

ο Όμιλος Οδοντιάτρων Λογοτεχνών Καλλιτεχνών διοργανώνει Έκθεση Βιβλίου και Εικαστικών Έργων στην Οικία Θεοτοκοπούλου δήμου Αθηναίων (Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια). Παρουσιάζονται εκδόσεις του ομίλου και των μελών του, καθώς και εικαστικά έργα με παράλληλες δράσεις βιβλίου, μουσικής, γλυπτικής, κοσμήματος, ζωγραφικής, ψηφιδωτού, χαρακτικής και φωτογραφίας.

Επιμέρους Δράσεις (17:00 – 20:00) :

Δευτέρα 1 Απριλίου: Βιβλίο και Μουσική
Τετάρτη 3 Απριλίου: Επίσημα Εγκαίνια της Έκθεσης
Πέμπτη 4 Απριλίου: Γλυπτική και Κόσμημα
Παρασκευή 5 Απριλίου: Ζωγραφική και Ψηφιδωτό
Σάββατο 6 Απριλίου: Φωτογραφία και Χαρακτική

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 19:00, ο ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Γαρέφης θα μιλήσει για το θέμα «Μουσική και Εικόνες: μια μη θεραπευτική συνταγή που επιδρά σημαντικά στη βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας».

Πληροφορίες:
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 11:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνική. Είσοδος ελεύθερη

-Από την Παρασκευή 5 ως τη Δευτέρα 8 Απριλίου

η Παιδική Πινακοθήκη της Ελλάδας, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου παρουσιάζει έκθεση με τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής «Βιβλίο και Παιδί: Διαβάζω, Εμπνέομαι και Φιλοτεχνώ». Η έκθεση πλαισιώνεται από ποικίλα δρώμενα, όπως αφήγηση παραμυθιών, καλλιτεχνικά εργαστήρια, χορωδίες, θεατρικά δρώμενα κ.ά., με κεντρικό θέμα την άρρηκτη σχέση των παιδιών με το βιβλίο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και διήρκεσε από τις 23/4/18 έως τις 4/3/19. Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων. Ώρες: 11:00 – 20:00.

-Την Κυριακή 7 Απριλίου στις 19:30

στον Πολυχώρο Άννα Μαρία Καλουτά απολαμβάνουμε «Μουσική μέσα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο». Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) οργανώνει αφήγηση αποσπασμάτων από το βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος» του ΥΠΕΠΕΘ, ενώ παράλληλα ακούγονται αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες του Ελληνικού κινηματογράφου με τη συνοδεία ερασιτεχνικών χορωδιών ενηλίκων των Κέντρων Δημιουργικής Μάθησης Σεπολίων, Κάτω Πατησίων και Ευελπίδων.

-Τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 18:00

ο Christopher Hudson, εκδότης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης ΜοΜΑ και η διακεκριμένη Αμερικανίδα εικονογράφος και συγγραφέας Ellen Weinstein, θα μιλήσουν για την εικονογράφηση των βιβλίων στην Τελετή Απονομής Βραβείων Artists Books στο αμφιθέατρο της νέας βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ. Στην τελετή θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα έργα των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που συμμετείχαν σε εργαστήριο με θέμα το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης. Ειδικότερα, σε συνεργασία και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, διοργανώθηκαν εργαστήρια από τους διδάσκοντες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, από τις αρχές Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου 2019 για τα artists books, τη σημασία και το τρόπο δημιουργίας τους.

Τα τρία καλύτερα έργα των συμμετεχόντων φοιτητών, όπως επελέγησαν από Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε ο Christopher Hudson, θα βραβευθούν με χρηματικό έπαθλο και οι δημιουργοί τους θα λάβουν βιβλία των εκδόσεων του ΜοΜΑ, καθώς και εισιτήρια χορηγούμενα από την Aegean Airlines προκειμένου να επισκεφθούν την Μπιενάλε της Βενετίας και το ελληνικό περίπτερο. Τα έργα των συμμετεχόντων στα εργαστήρια θα παρουσιαστούν επίσης σε έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την ίδια ημέρα, Δευτέρα 8 Απριλίου, και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Πληροφορίες:
Χώρος: Εκθεσιακός Χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256. Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 19:00

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, ο Christopher Hudson θα επισκεφθεί σχολεία τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Οι επισκέψεις αυτές στα σχολεία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Κινηματογράφου «Παιδί και Κινηματογράφος» με τίτλο «Από τους κύκλους της Κουσάμα… στους κύκλους των παιδιών!». Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 18:00 πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου η τελετή βράβευσης της καλύτερης ταινίας, στην οποία θα παραστούν ο Christopher Hudson και η Ellen Weinstein.

Ο φετινός διαγωνισμός, που εντάχθηκε στη θεματική ενότητα ‘Το Βιβλίο και οι Τέχνες’ της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο 2019, αφορούσε στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική της κινούμενης εικόνας με έμπνευση από την Γιαγιόι Κουσάμα, και απευθυνόταν σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που παρακολουθούν προγράμματα σε Βιβλιοθήκες της χώρας. Διοργανωτές είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Νέας Υόρκης – ΜοΜΑ, η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο OPUS – Οργανισμός Ανάδειξης Πολιτισμού, ο Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων και την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας. Χώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387. Ώρα: 18:00 – 20:00. Είσοδος με προσκλήσεις.

-Στις 9, 11, 12 & 15 Απριλίου 2019 στις 20:00

στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), «Η Σταχτοπούτα απόψε ΔΕΝ!». To Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, παρουσιάζουν την κινητική performance της καλλιτεχνικής ομάδας Motus.

H performance βασίζεται στην Σταχτοπούτα, μια χιλιοειπωμένη ιστορία, προσαρμοζόμενη στην εκάστοτε παράδοση και εποχή. «Η ιστορία της Σταχτοπούτας» αναφέρουν οι συντελεστές, «αποτέλεσε για εμάς πρόκληση. Είδαμε με το προσωπικό μας πρίσμα έναν πολυ-πολιτισμικό μύθο που εξελίσσεται από τα βάθη των αιώνων κι αλλάζει μαζί με τα ήθη και τα πρότυπα της εποχής. Έχοντας μεγαλώσει στον απόηχο του φεμινιστικού κινήματος, έχοντας βιώσει και την απαξίωσή του και μιλώντας με όρους ψυχολογίας πια για το «Σύνδρομο της Σταχτοπούτας», χρησιμοποιούμε το αρχέτυπο της ηρωίδας ως σύμβολο αμφισβήτησης. Διεκδικώντας την αυτοτέλειά της δεν προσμένει σε «από μηχανής πρίγκιπες» και θαύματα, παρά ανατρέχει σε όλη την ιστορική γνώση και τη διαλεκτική που έχει αναπτύξει η εξέλιξη της ψυχανάλυσης και της φιλοσοφίας πάνω στο θέμα της εξουσίας και της εξάρτησης».

Την κινητική περφόρμανς ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό κατά την οποία η ομάδα Motus θα αναφερθεί στην έρευνά της και τον τρόπο εργασίας της.

-Την Πέμπτη 11 Απριλίου από τις 22.00

έως τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, στον ατμοσφαιρικό χώρο του μπαρ FAUST (Καλαμιώτου 11), η ομάδα So7 και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου συγκεντρώνουν εκλεκτούς ηθοποιούς που θα διαβάσουν σελίδες από την παγκόσμια ερωτική λογοτεχνία με ελευθέρια διάθεση και γοητευτικό θράσος! Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη λογοτεχνία που γράφτηκε για να ερεθίσει, να τέρψει και να εμπνεύσει κι όχι στην σκωπτική της μορφή που σκοπό έχει να προκαλέσει και να σατιρίσει, ούτε όμως και στην υπαινικτική της μορφή που περιγράφει τις δράσεις χωρίς να τις λέει. Θα ακουστούν αποσπάσματα από: Σωτάδη, Αρχίλοχο, Παλατινή Ανθολογία, Κάτουλο, Οβίδιο, Βοκκάκιο, Ραμπελαί, Καζανόβα, Ντε Σαντ, Μαζόχ, Χόφφμαν, Απολιναίρ, Τσέχοφ, Ντε Μυσσέ, Εμπειρίκο, Ραπτόπουλο, Νιν, Ντυράς κ.α.
Διαβάζουν οι: Τάκης Τζαμαργιάς, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Πασσάς, Κατερίνα Παπασιδέρη, Χρήστος Κανελλόπουλος και η ομάδα της So7.

Όσοι θεατές επιθυμούν, μπορούν επίσης να διαβάσουν οι ίδιοι στην εκδήλωση κάποιο αντίστοιχο απόσπασμα που τους έχει κάνει εντύπωση. Η ανάγνωση θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με τη Δανάη Nielsen και από ταυτόχρονες προβολές εικαστικών έργων με παρεμφερή θεματολογία.

-Το Σάββατο 13 Απριλίου

«Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό»! Είναι η θεατρική μεταφορά του βραβευμένου παιδικού βιβλίου του αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη «Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων» (Εκδόσεις ΠΙΟΠ, 2011), από τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού. Χώρος: Ιστορικό Αρχείο, Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, 177 78 Αθήνα (Ταύρος). Ώρα: 19:00. Είσοδος Ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 210 3256930, 210 3256943.

-Την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Απριλίου και ώρα 21.00

στο Θέατρο Olvio, (Φαλαισίας 7), ψάχνουμε να βρούμε «Ποιος Σκότωσε τον Πολ Σέλντον;» Πρόκειται για θεατρική παράσταση βασισμένη σε πρωτότυπο κείμενο της Σοφίας Ζήση, το οποίο αφορμάται από το πολυβραβευμένο βιβλίο του Stephen King “Misery”. Ένα συγγραφέας, φαντάσματα και δηλητήριο που σκοτώνει. Ποια είναι τα όρια της εξουσίας του μυαλού μας; Θύτες και θύματα, δύναμη και νόμος. Ποιος θα κερδίσει σε τούτο το ατέρμονο παιχνίδι εξουσίας; Η παράσταση διοργανώνεται από τους Young Quill και White Fox, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 2106779104/ 6936601017

Συντελεστές

Παίζουν οι: Νίκος Πανόπουλος, Χριστίνα Κωστέα, Θεοφάνης Μιλλεούνης
Διασκευή Κειμένου: Αικατερίνη Παπαγεωργίου & Θεοφάνης Μιλλεούνης
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνικά και Κοστούμια: Alexander Gunnarsson & Σοφία Μαυρομιχάλη
Επιμέλεια Κίνησης: Λαμπρινή Γκόλια
Φωτισμοί: Κωστής Μουσικός
Μουσική: Θάνος Καραγεωργίου
Επιμέλεια Ήχου: Κωστής Μουσικός & Jack Hathaway

– Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 19.00

στο πλαίσιο της έκθεσης «Ταξιδεύοντας στο Δωμάτιό μου» και της παρουσίασης της ομότιτλης έκδοσης διοργανώνεται βραδιά ανάγνωσης και παρουσίασης του καταλόγου σε επιμέλεια των συγγραφέων Δήμητρα Ιωάννου και Θεόδωρου Χιώτη. Είσοδος ελεύθερη. Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 2 Μαΐου στο Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σημείο αφετηρίας το εμβληματικό δοκίμιο της Virginia Woolf “A Room of One’s Own” του 1926 και τη σύνδεσή του με πρόσφατα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως ο ψηφιακός φεμινισμός και το κίνημα #metoo. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sophia Al Maria, Κωστής Βελώνης, Jeanne Graff, Philomena Epps, Δημήτρης Ιωάννου, Sharon Kivland, Sylvere Lotringer, Jonas Mekas, Μάρω Μιχαλακάκου, Ντόρα Οικονόμου, Amalia Ulman, Εύα Στεφανή, Juliana Huxtable, Θεόδωρος Χιώτης.

-Έως τις 3 Μαΐου

διαρκεί η ιδιαίτερα πετυχημένη έκθεση «Η Ιαπωνία και το Βιβλίο» στην Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Την έκθεση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Πρόκειται για μία μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, που παρουσιάζει έργα από μια από τις πλουσιότερες και σημαντικές παγκόσμια συλλογές ιαπωνικής τέχνης του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας, όπως τα εξαιρετικά εικαστικά έργα του 19ου αιώνα, τις σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν και τις εικονογραφήσεις στις φανταστικές ιστορίες, καθώς και manga του Hokusai.

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019.

Παρουσιάζονται 68 έργα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, του σημαντικότερου ιστορικά καλλιτεχνικού ρεύματος της Ιαπωνίας, με προεξέχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), «πατέρα» των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση του έργου του Έλληνα Λευκάδιου Χερν (Patrick Lafcadio Hearn, 1850-1904), που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα και είχε τόσο κρίσιμη επιρροή στην διάδοση της ιαπωνικής λογοτεχνίας και τέχνης, που αναγνωρίστηκε ως «εθνικός συγγραφέας» της Ιαπωνίας.

Πληροφορίες:
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ