Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Τι σημαίνει ευδοκιμώ ως άνθρωπος; Γιατί υπάρχει το κακό; Τα παραπάνω είναι τρία από τα πολλά και προκλητικά ερωτήματα που συζητούνται στο παρόν, πλούσια εικονογραφημένο, βιβλίο. Συνταξιδέψτε με τον καθηγητή Γκρέγκορι Μπασάμ καθώς εξερευνά 250 ορόσημα της φιλοσοφίας, από το 1500 π.Χ. μέχρι και το 2011.

«Το βιβλίο της φιλοσοφίας» αποτελεί ένα γλαφυρό πανόραμα θεωριών, γεγονότων και ρηξικέλευθων έργων από την πλούσια ιστορία της φιλοσοφίας – μια πρωτότυπη και περιεκτική εγκυκλοπαίδεια, γραμμένη σε γλώσσα εύληπτη και διαυγή. Πρόκειται για μια έγκυρη επισκόπηση και παράλληλα μια συναγωγή αξιοσημείωτων αφηγήσεων και ιδεών. Ο Μπασάμ καταβυθίζεται στην αρχαιότητα, εξετάζοντας φερ’ ειπείν τις ινδικές Βέδες και τη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας, όταν οι στοχαστές άρχισαν να στηρίζονται στη λογική και στην παρατήρηση για να δώσουν απαντήσεις στα βαθύτερα υπαρκτικά μας ερωτήματα. Η περιδιάβασή του στην ιστορία της φιλοσοφίας ολοκληρώνεται με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις, όπως τα φιλοσοφικά ζόμπι και η «τριπλή θεωρία» της ηθικής.

«Παρότι οι φιλόσοφοι συχνά καταπιάνονται με ζητήματα που ενδεχομένως φαίνονται εξαιρετικά τεχνικά και αφηρημένα, στον πυρήνα της η φιλοσοφία εξακολουθεί να ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής που υπερβαίνουν το πεδίο των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών: Υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή; Υπάρχει ο Θεός; Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Μπορώ να γνωρίσω την αληθινή πραγματικότητα; Πώς πρέπει να ζήσω; Ποιοι θα έπρεπε να είναι οι στόχοι μου και ποιες οι αξίες μου; Η φιλοσοφία παραμένει μια εξαιρετικά νευρώδης και ζωτική δραστηριότητα όταν βρίσκεται σε στενή επαφή με αυτά τα μείζονα υπαρκτικά ερωτήματα».

Τα περιεκτικά κείμενα, που συνοδεύονται από εκπληκτικές έγχρωμες φωτογραφίες, είναι οργανωμένα κατά χρονολογική σειρά, ενώ το τμήμα που επιγράφεται «Σημειώσεις και περαιτέρω βιβλιογραφία» παρέχει περαιτέρω στοιχεία για μελέτη σε βάθος.

Λίγα λόγια για τον Γκρέγκορι Μπασάμ:

Ο Γκρέγκορι Μπασάμ (Gregory Bassham) είναι καθηγητής της φιλοσοφίας στο Kings’s College του Wilkes-Bare της Πενσυλβανίας, όπου ειδικεύεται στη φιλοσοφία του δικαίου, στην κριτική σκέψη και στις σχέσεις μεταξύ φιλοσοφίας και μαζικής κουλτούρας. Συνεπιμελήθηκε αρκετά βιβλία φιλοσοφίας και είναι ο κύριος συγγραφέας του βιβλίου Critical Thinking: A Student’s Introduction. Άρθρα και δοκίμιά του δημοσιεύθηκαν σε πληθώρα βιβλίων και περιοδικών.