Στην συναυλία της 2 Μαΐου 2015 στις 21:00 στον κινηματογράφο Τριανόν, το Voyage Jazz Group θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα-ειδικό αφιέρωμα στην αφρο-αμερικανική θρησκευτική μουσική (Gospel, Spirituals, Blues) με αποσπάσματα από τα Θρησκευτικά Κοντσέρτα του Duke Elligton.
Το Voyage Jazz Group ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Χρηστίδη και αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς της Jazz σκηνής. Τα μέλη του έχουν έντονη και διαρκή παρουσία στα μουσικά δρώμενα την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον.
Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει στοιχεία κλασσικής Jazz ,αφρο-κουβανέζικης μουσικής, δημοφιλή κλασσικά μουσικά θέματα, κινηματογραφική μουσική αλλά και Έλληνες Συνθέτες. Όλα αυτά τα στυλ συναντιούνται σε έναν δημιουργικό διάλογο και με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, μας ταξιδεύουν σε μια μουσική εμπειρία θαυμαστής τεχνικής και υψηλής αισθητικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Voyage Jazz Group έχει εμφανιστεί με εξαιρετική επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Helexpo Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΑΝEΤΑΚΗ – ΦΩΝΗ
ΦΙΛΛΙΠOΣ ΠΑΠΠΑΣ – ΣΑΞΟΦΩΝΟ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ –ΚΙΘΑΡΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ – ΠΙΑΝΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ – ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ – ΝΤΡΑΜΣ.- ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Πρόγραμμα
– Amazing Grace (traditional)
– Sometimes I feel like motherless child (traditional)
– Swing Low, Sweet Chariot (traditional)
– God Bless The Child (Billy Holiday)
– Alabama (John Coltrane)
– Prayer For Chaise (T.Πατερέλη)
– Stormy Monday (T.Bone Walker)
Αποσπάσματα από τα Θρησκευτικά Κονσέρτα του Duke Ellington :
– Lords Prayer (Piano Solo.)
– Heaven
– The Majesty Of God
– Meditation
– Freedom Suite
– When The Saints Go Marching (traditional)
Βιογραφικά
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ – Κρουστά, Drums, Vibes
Ο Αλέξανδρος Χρηστίδης είναι ένας μουσικός για τον οποίο δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική. Με την ίδια άνεση και δεξιοτεχνία παίζει κλασσικά έργα σαν σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αυτοσχεδιάζει στα δικά του Jazz σχήματα.
Γεννήθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Σε ηλικία 12 ετών, άρχισε μουσικές σπουδές στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Κιέβου παίζοντας στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Κιέβου και αργότερα στην Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Όπερας-Μπαλέτου του Κιέβου. Είχε ενεργή παρουσία στον χώρο της τζαζ, καθώς το 1973 συμμετείχε στον πρώτο τζαζ δίσκο μικρού συνόλου που ηχογραφήθηκε στην Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Κιέβου με δίπλωμα Μηχανολόγου. Επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα το 1978. Πήρε δίπλωμα στα κρουστά από το Ωδείο Αθηνών το 1983 στην τάξη του Νικόλαου Κορατζίνου. Ως μέλος συγκροτημάτων σύγχρονης μουσικής, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (MIDEM, Kάννες, Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής Λονδίνου, Μουσικές ημέρες Ορλεάνης, Δημήτρια κλπ) ενώ υπήρξε ο πρώτος Έλληνας μουσικός που εκτέλεσε το έργο για κρουστά «Ψάπφα» του Γιάννη Ξενάκη.Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαϊκές συμφωνικές ορχήστρες σε πολλά φεστιβάλ. Την περίοδο 1982 – 1987 υπήρξε κορυφαίος στα κρουστά στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Από το 1987 έως το 1992, διετέλεσε κορυφαίος στα τύμπανα-κρουστά στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και από το 1992 είναι κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι για 16 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη ως σολίστ στο Canto General και με το Εθνικό Θέατρο στις τραγωδίες Ηλέκτρα, Αντιγόνη και Ορέστης. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής των τζαζ συνόλων Allegro, Cammer-Ton και Voyage Jazz Quartet, με τα οποία εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Αθηναίων και σε άλλα φεστιβάλ στα εξής προγράμματα:
‘’Από τον Mozart στους Beatles’’, ‘’Στον ρυθμό της Jazz’’, ‘’Από το Ragtime στον Piazzolla’’, ‘’Ταξιδεύοντας με τις νότες’’, ‘’ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΙΑ’’, ‘’Όταν οι μουσικοί γελούν’’, ‘’Cammer-Ton σε Latin ρυθμούς’’, ‘’Θρησκευτική Jazz Μουσική’’, ‘’Ο γύρος της Jazz σε 80 λεπτά’’, ‘’Στους Ρυθμούς του Κόσμου’’.
– Club and Theater Projects : (Hotel) President Jazz Nights, Jazzn Christmas , Jazz από τον Κινηματογράφο
– Αφιέρωματα : Jerome Kern , George Gerswin, Cole Porter, Μάνος Χατζηδάκης, ‘’Στους swing , funk και latin ρυθμούς’’ ,’’ Τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια του 20ου αιώνα’’,’’Μουσική Ragtime από τον 19ο αιώνα ώς τον 20ο ‘’(Πρώιμη Jazz).
– Παιδικά : ‘’Jazz for Kids’’, ’’ Όταν οι μουσικοί γελούν’’, ’’ Ο γύρος της Jazz σε 80 λεπτά’’, ‘’Στους Ρυθμούς του Κόσμου’’, ’’ Εν αρχή είναι ο ρυθμός’’ (μουσικό-εκπαιδευτικό – διαδραστικό)
Πειραματικά : ‘’Σόλο Κρουστά με Tape και Electronics’’
Πηνελόπη Τζανετάκη
Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη, γόνος μουσικής οικογένειας. Σε ηλικία 7 ετών παίρνει τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρητικών της μουσικής. Το 1995 παίρνει το πτυχίο Αρμονίας Μουσικής, και παράλληλα δίνει συναυλίες με ποικίλο ρεπερτόριο, ενώ συμμετέχει σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ράδιο Παρατηρητής και στην πρώτη της δισκογραφική δουλειά με συνθέσεις του πατέρα της, Νικόλαου Τζανετάκη.
Παρακολουθεί σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και ρεπερτορίου Jazz με τους John Hendricks, Sanii Orasmaa και Sheila Jordan και συμμετέχει σε συναυλίες με το Σύνολο Jazz του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου φοιτά υπό την κατεύθυνση του Μηνά Αλεξιάδη, καθώς και με άλλα σχήματα σε διάφορες μουσικές σκηνές. Το 2002 παίρνει υποτροφία για το Berklee College of Music και το 3ο Βραβείο στο φεστιβάλ Φωνητικών Δεξιοτήτων “Sarandev” στο Dobrich της Βουλγαρίας. Το 2003 παίρνει μετεγγραφή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου συμμετέχει σε συναυλίες με το σύνολο jazz του πανεπιστημίου και με διάφορα σχήματα. Το 2005 παίρνει το Δίπλωμα Κλασικού Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί και 1ο Βραβείο και ολοκληρώνει τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην κατεύθυνση Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με θέμα Πτυχιακής Jazz Vocal Performance and Composition υπό την καθοδήγηση του Δήμου Δημητριάδη, όπου παρουσίασε δικές της συνθέσεις σε στίχο και μουσική. Συμμετείχε στο σεμινάριο International Association of Schools of Jazz Meeting (Krakow 2005), όπου ηχογράφησε ζωντανά και κυκλοφόρησε cd με σύνθεση δική της αλλά και συνεργατών της.
Πηγαίνει για μικρό χρονικό διάστημα στην Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), όπου παρακολουθεί σεμινάρια με τον John Blake και παίζει σε διάφορα Club. Το 2007 επιστρέφει στην Ελλάδα, διδάσκει και συμμετέχει με διάφορα σχήματα (Penelope’s Cruise, Oleg Chaly Hammond Trio, Cool Jazz Quartet, etc).
Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στο Half Note Jazz Club και με την Voyage Jazz Band αλλά και με τον Δημήτρη Καλαντζή, τον Τάκη Πατερέλη και πολλούς άλλους αξιόλογους μουσικούς της σημερινής ελληνικής Jazz σκηνής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ (Tinos Jazz Festival 2011, Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου 2011) και με τον Μάριο Φραγκούλη στο Ηρώδειο (2012). Επίσης συναντήθηκε μουσικά στη σκηνή του Ιανού και του Κολλέγιου Αθηνών με τον Μίμη Πλέσσα, αλλά και με την μοναδική Νάντια Κωνσταντοπούλου.
Συμμετείχε στο πρόγραμμα 2010 Betty Carter’s Jazz Ahead στην Washington DC (USA) έπειτα από επιλογή από 143 άτομα από όλο τον κόσμο με κριτήρια την σύνθεση, την ικανότητα στον αυτοσχεδιασμό και την φωνητική ικανότητα, με υποτροφία, στην διάρκεια του οποίου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με πρωτότυπες συνθέσεις της στο Kennedy Center for the Performing Arts (Millenium Stage), στο Howard University και στο Berk’s Jazz Festival.
Το 2011 συμμετείχε στο cd του Γιώργου Ψυχογιού The art of melancholy, ενώ τη φετινή χρονιά ηχογράφησε και κυκλοφόρησε cd με τον Πρίαμο Μωράκη με τον τίτλο The Athenian Project (Hidden Track Records). Διδάσκει και παράλληλα ετοιμάζει cd με δικές της συνθέσεις και διασκευές.
Χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Jazz & Τζαζ ως μία από τις πιο «κουρδισμένες jazz φωνές του ελληνικού δυναμικού» (Κορνήλιος Διαμαντόπουλος) και κατά καιρούς από διάφορες εφημερίδες ως εξαιρετική και αληθινά ιδανική ερμηνεύτρια (Αυγή (Μαντζάνας Θάνος), Κερκυραϊκό Βήμα) και πως «Η φωνή της Πηνελόπης, αν και νέα στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, εντυπωσιάζει και σου αφήνει την αίσθηση που σου άφηναν κάποτε οι τραγουδίστριες της παλιάς Αθήνας ή των μπουάτ στην παλιά Γαλλία. Μία σύγχρονη Edith Piaf.» (Κατερίνα Φραγκουλάκη, City Press).