Το έργο προτείνει στον θεατή μία πολυεπίπεδη διαδρομή στον χώρο των εκθεμάτων, μια σύνθετη οπτικοακουστική εμπειρία στον κόσμο της επιγραφικής, η οποία θα τον φέρει σε επαφή με τις εμπειρίες και τα βιώματα των επιγραφικών επιστημόνων.

Στο επίκεντρο του video walk βρίσκονται οι επιγραφές και οι μελετητές τους.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιγραφικοί μας υποδέχονται στον χώρο τους και μας αποκαλύπτουν σημειώσεις, χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, διαφάνειες και έκτυπα για να μας περιγράψουν τους ιδιαίτερους τρόπους της έρευνάς τους. Μας αφηγούνται ιστορίες για τις χρονοβόρες και αγωνιώδεις προσπάθειές τους να αποκρυπτογραφήσουν τα φθαρμένα κείμενα και να συναρμολογήσουν τις τεμαχισμένες επιγραφές. Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου μιλά επίσης για τις επιγραφές, περιγράφει την καθημερινότητά του και μας ξεναγεί σε χώρους κλειστούς για το κοινό.

Το έργο έχει ως αφετηρία την πρακτική των site-specific εικαστικών παρεμβάσεων, την παράδοση του ντοκιμαντέρ και την αισθητηριακή δυναμική των τεχνικών της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Είναι η πρώτη φορά που ένα ανάλογο έργο πραγματοποιείται σε ελληνικό μουσείο.

«Το Χαμένο Κείμενο» έγινε με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του Επιγραφικού Μουσείου, της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (The American School of Classical Studies at Athens), του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (Deutsches Archäologisches Institut Athen), του Κέντρου Sara B. Aleshire για τη Μελέτη της Ελληνικής Επιγραφικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley (The Sara B. Aleshire Center for the Study of Greek Epigraphy, University of California, Berkeley), και των Αρχείων Επιγραφικής I.G. στην Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου (Inscriptiones Graecae der Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften). Παράλληλα, υποστηρίχθηκε χορηγικά από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Την παραγωγή συντόνισε η Delta Pi.

Συντελεστές

Βίντεο: Νίνα Παππά
Μοντάζ: Γιώργος Κραββαρίτης
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Άγγελος Π. Ματθαίου, Αθανάσιος Θέμος, Έλενα ΖαββούΕιρήνη Χωρέμη

Νίνα Παππά:

Εικαστικός, επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Center for Advanced Visual Studies – CAVS του Μ.Ι.Τ. και έχει πτυχίο ζωγραφικής και πτυχίο γλυπτικής από την Α.Σ.Κ.Τ.
Τα τελευταία χρόνια, το εικαστικό της έργο έχει στοιχεία με τεκμηριωτικό χαρακτήρα. Ασχολείται με το θέμα του χρόνου, της γραφής και της ανθρώπινης φωνής.

Τα έργα της περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις και βίντεο που αποτυπώνουν ιδιαίτερους τρόπους επικοινωνίας και συμπεριφορές, π.χ. οι ηχογραφήσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε συνθήκες αναμονής, ή οι συζητήσεις με ερευνητές οι οποίοι έχουν ιδιόμορφο τρόπο έρευνας.
Έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Errands. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.