Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους, από 1η Μαΐου 2014, την ταινία- ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, με τίτλο «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας», η ποία περιγράφει το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, όταν η ελληνική κυβέρνηση κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.
Όταν στις 11 Ιουνίου του 2013 η κυβέρνηση έκλεισε μέσα σε πέντε ώρες την ΕΡΤ, με μια ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο σε καμία δημοκρατική ευνομούμενη χώρα παγκοσμίως, ο Γιώργος Αυγερόπουλος και οι συνεργάτες του άρχισαν να καταγράφουν ό,τι συνέβαινε.
Από το υλικό των πρώτων στιγμών, παρήχθη ένα μικρό 9λεπτο βίντεο, μία rough cut sequence που ονομάστηκε «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας». Εκείνες τις ώρες όμως δεν υπήρχε η σκέψη για την δημιουργία ενός ξεχωριστού project. Το υλικό προοριζόταν για το AGORA, το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ελληνική κρίση, που γυρίζεται τα τελευταία 4 χρόνια.
Ωστόσο, μετά από όλα όσα ακολούθησαν και την τροπή που πήρε η υπόθεση, τη διεθνή κατακραυγή, την κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και την εγχώρια πολιτική κρίση Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας, από 9 λεπτά μετεξελίχθηκε σε μια ταινία μιας ώρας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος παρουσιάζει μια εκπληκτική έκκληση για δικαιοσύνη, που μας δείχνει ότι τα εδώ και δεκαετίες εδραιωμένα δημοκρατικά καθεστώτα δεν εμποδίζουν πάντα τον λύκο του αυταρχισμού να επιστρέψει για να σκορπίσει τον τρόμο μες στο μαντρί. […] Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, διαγράφεται το μέλλον όλων των δημόσιων τηλεοράσεων και ραδιοφώνων.
Focus Vif, Guy Verstraeten
[…] Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου παρακολουθεί το πνίξιμο της ελληνικής δημοκρατίας. […] Μη τήρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, […] μη τήρηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωνε την κυβερνητική απόφαση, οι μαχαιριές στη δημοκρατία δεν γίνονται πια με το στιλέτο αλλά με τη ματσέτα. […]
La Libre, Gilles Milecan
Σύνοψη
Ήταν κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά!
Πουθενά και ποτέ σε ευνομούμενες δημοκρατικές κοινωνίες, δε σίγησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μιας χώρας, και ειδικά με τέτοιον τρόπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αυταρχικός» και «αντιδημοκρατικός».
Μέσα σε πέντε ώρες, το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2013, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατέβασε τους διακόπτες της ΕΡΤ, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ελλάδας, που λειτουργούσε αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια.
Το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό της σήμα κατέρρευσε, ρίχνοντας μαύρο στις οθόνες, και βόμβο στα FM.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια άνευ προηγουμένου πολιτική πράξη, που σόκαρε τους Έλληνες φέρνοντας στη μνήμη τους στιγμές από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας. Προκάλεσε επίσης σφοδρή διεθνή κατακραυγή από όλο τον πλανήτη.
Γιατί η Δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ελλάδας έπρεπε να πεθάνει;
Σημείωμα του σκηνοθέτη
Είναι η πιο “ορατή” υπόθεση ότι η Δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης, και πεθαίνει, ειρωνικά στη χώρα όπου γεννήθηκε.
Η ταινία καταγράφει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα όσα συνέβησαν στην υπόθεση της ΕΡΤ, συμπυκνώνοντας μέσα σε μια ώρα, μια χρονική περίοδο πέντε μηνών.
Συμμετέχουν όλοι όσοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ ανοίγουν τη συζήτηση για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων της Ευρώπης.
Στοιχεία ταινίας:
«Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας»
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Παραγωγοί: Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή
Φωτογραφία: Γιάννης Αυγερόπουλος, Γιώργος Αυγερόπουλος, Αναστασία Σκουμπρή, Άννα Πρόκου, Κωνσταντίνος Σταθιάς, Αλέξης Μπαρζός, Γιώργος Σανταμούρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Μοντάζ: Βασίλης Μάγκος
Συμπληρωματικό μοντάζ: Μανώλης Ζεάκης, Θοδωρής Ποπέσκου, Άννα Πρόκου
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Γεωργία Ανάγνου, Ανδρέας Βάγιας, Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Μουσικοί: Γιάννης Παξεβάνης, Βασίλης Τζαβάρας, Άρης Κούκος, Γιώργος Μπουλντής, Μιχάλης Πορφύρης, Ντίνος Χατζηιορδάνου, Σωτήρης Καστάνης, Δήμος Πολυμέρης
Νομικός σύμβουλος: Βασίλης Σωτηρόπουλος
Αρχειακό υλικό: Αντώνης Γαλανόπουλος, Χρήστος Αβραμίδης, ΕΡΤ WEB TV, Σωτήρης Μανιάτης, Fosphotos / Reportage
Παραγωγή: Small Planet Documentary Production House © 2014 | Με την συμμετοχή των RTBF (Βέλγιο), RTS & RSI (Ελβετία)
Διάρκεια: 65’
Βιογραφικό Γιώργου Αυγερόπουλου
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι ντοκιμαντερίστας και δημοσιογράφος, καθώς και ο ιδρυτής και δημιουργός της πολυβραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας.
Ο Γ. Αυγερόπουλος εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας καλύπτοντας θέματα εσωτερικής επικαιρότητας. Εργάστηκε επίσης ως πολεμικός ανταποκριτής στα μέτωπα της Βοσνίας, της Κροατίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Κοσσόβου και της Παλαιστίνης ενώ κάλυψε γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο όπως η εξέγερση στην Αλβανία, οι σεισμοί της Τουρκίας και του Ιράν και το Ναυάγιο του Εσθονία.
Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας. Από τότε τη διευθύνει προσωπικά και είναι υπεύθυνος τόσο για την έρευνα των θεμάτων, όσο και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο των ταινιών που παρουσιάζει ο Εξάντας, καθορίζοντας έτσι τη θεματολογία καθώς και το ύφος της σειράς. Ο Εξάντας συμπεριλαμβάνει κοινωνικοπολιτικά και ανθρωπολογικά ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι το Μάρτιο του 2014 ο Eξάντας είχε παρουσιάσει 95 ντοκιμαντέρ γυρισμένα σε πάνω από 50 χώρες.
Τα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα από τη δημόσια τηλεόραση όσο και από δεκάδες δίκτυα του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει 36 διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο.
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προηγούμενες προβολές
Αγγλία | Front Line Club (Λονδίνο)
Αυστρία | ORF
Βέλγιο | RTBF
Βέλγιο | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δανία | DR
Ελβετία | RTS
Ελλάδα | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης
Ισπανία | TVC
Λετονία | LTV
Τσεχία | One World (Πράγα)
Φινλανδία | YLE
Επόμενες προβολές
Αλβανία | Albanian Media Institute
Αυστραλία | SBS
Αυστραλία | Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Σύδνεϋ
Βοσνία-Ερζεγοβίνη | Al Jazeera Balkans
Ελβετία | RSI
FYROM | Al Jazeera Balkans
Ιρλανδία | TG4
Κροατία | Al Jazeera Balkans
Κύπρος | Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου (Masterclass)
Μαυροβούνιο | Al Jazeera Balkans
Νορβηγία | NRK
Σλοβενία | RTV
Σλοβενία | Al Jazeera Balkans