Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή τα λουλούδια, από καλλιτέχνες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρησιμοποιούν διαφορετικά εικαστικά μέσα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
«Ο πρωτόγονος άνθρωπος, δίνοντας λουλούδια στην αγαπημένη του, έκανε μια συμβολική κίνηση και πέρασε στη σφαίρα της τέχνης. Οι άνθρωποι έχουν λατρέψει τον κρίνο, έχουν διαλογιστεί με τον λωτό, έχουν πολεμήσει με το ρόδο και το χρυσάνθεμο. Η υπερβολική και αναίτια σπατάλη λουλουδιών στις δυτικές κοινωνίες προσφέρει το πιο μελαγχολικό θέαμα στο τέλος της γιορτής, μαραμένα και πεταμένα δίπλα στα σκουπίδια.
Τα αγριολούλουδα γίνονται όλο και πιο σπάνια, μας εγκαταλείπουν γι’ αυτή μας τη σκληρότητα, περιμένοντας να γίνει πιο ανθρώπινος ο άνθρωπος». Αυτά, λέει, σε ελεύθερη μεταφορά, ο Οκάκουρα Κακούζο σχετικά με τα άνθη, στο Βιβλίο τού τσαγιού, που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις αρχές του εικοστού αιώνα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στη βιολογία, τα λουλούδια είναι τα αναπαραγωγικά μέρη των εξελικτικά ανώτερων φυτών· αυτά, που θα δώσουν τους καρπούς και τους σπόρους, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του είδους. Τα λουλούδια –και ευρύτερα το φυτικό βασίλειο– υπήρξαν πάντοτε θέμα προσφιλές στους καλλιτέχνες. Από τον διάκοσμο στο διάδημα της “βασίλισσας” Puabi και τα κρίνα, στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης, μέχρι τους μεσαιωνικούς περίκλειστους κήπους, τις ταπετσαρίες των τοίχων, τα χαλιά, τα υφάσματα των ρούχων, τα έργα του Boticelli, των Εμπρεσιονιστών, των Προραφαηλιτών, του Van Gogh, του Matisse, της Georgia O’ Keeffe, του Koons, τα άνθη είναι παρόντα.
Συμβολίζοντας τη γιορτή, τη συγγνώμη, τον αποχωρισμό, το εφήμερο, τον έρωτα, το πένθος, τη μνήμη και την ομορφιά –για την οποία αισθανόμαστε μια εγγενή συγκίνηση– τα λουλούδια καλύπτουν όλη την κλίμακα των συναισθημάτων. Δεν σταμάτησαν ποτέ να ελκύουν τους καλλιτέχνες και που τα απέδωσαν τόσο με σύγχρονα όσο και με διαχρονικά εικαστικά εργαλεία: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, video, ψηφιακά μέσα κλπ.
Το θέμα παραμένει το ίδιο –όπως και ένα σωρό άλλα–, προσεγγίζεται όμως από τον καλλιτέχνη και εισπράττεται από τον φιλότεχνο, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε εποχή.
Δεν αλλάζουν τα λουλούδια, μάλλον το βλέμμα μας αλλάζει.
-Γιώργος Μπουδαλής – Τέτα Μακρή
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Caroline Luigi, Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Τέτα Μακρή, Γιώργος Μπουδαλής, Μαρία Μπουρίκα, Μαρία Ξυνοπούλου, Φένια Παγώνη, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Νίκος Τριανταφύλλου.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μπουδαλής