Πορευόµενη από τις “Αόρατες Πόλεις” (Invisible Cities) στα “Τοπία του Ουρανού” (Skyscapes) η Μαριάννα Γκιόκα έχει ως στόχο να διατηρήσει την ιδιαίτερη αύρα ήχων και χρώµατος που αποπνέουν τα ζωγραφικά έργα της. Παράλληλα τα νέα έργα που παρουσιάζονται στην γκαλερί Καλφαγιάν αποµακρύνονται από την εκφραστική επιθετικότητα του αστικού τοπίου για να αποτυπώσουν το µυστήριο της τοπιογραφίας του ανθρώπινου νου.
Τα έργα της Μαριάννας Γκιόκα αποκαλύπτουν τη συνέχεια και την παράξενη συνάφεια µεταξύ τόπου και χρόνου, καταρρίπτοντας τα όρια µεταξύ τους. Τα αφαιρετικά, γραµµικά και λεπτοµερή σχέδιά της αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τις σπουδές της στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Η χειρονοµιακή ζωγραφική της Γκιόκα σε καµβά αποτελείται από πληθώρα επάλληλων επιπέδων από λάδι και Σινική µελάνη. Είτε δουλεύοντας σε µικροκλίµακα, είτε δηµιουργώντας έργα µνηµειακών διαστάσεων – όπως ο ζωγραφικός πίνακας µήκους 5 µέτρων που παρουσιάζεται στην έκθεση – οι πυκνές συνθέσεις της Γκιόκα µε την περιορισµένη αλλά δυναµική παλέτα χρωµάτων, αποκαλύπτουν το έντονο ενδιαφέρον της καλλιτέχνιδος για την ανθρώπινη φύση και τα ανθρώπινα συναισθήµατα: εικόνες της ανθρώπινης ψυχής, σε καταστάση ηρεµίας ή φορτισµένη άλλοτε µε άγχος και άλλοτε µε ενθουσιασµό. Πορτραίτα συναισθηµάτων, κρυφές σκέψεις, απρόσµενοι φόβοι. Υπό αυτή την οπτική γωνία τα έργα της Μαριάννας Γκιόκα µπορούν να ερµηνευθούν ως µεταφορικές απεικονίσεις διάφορων πτυχών της πολύπλοκης και µυστηριώδους φύσης των νοητικών διεργασιών.
Η σειρά µε τον τίτλο “Invisible Cities” ήταν εµπνευσµένη από το οµώνυµο βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο και περιελάµβανε ζωγραφικά έργα που συνέθεταν εικόνες από τις φανταστικές πόλεις που περιγράφει ο Μάρκο Πόλο, ο ήρωας του βιβλίου, στον Kublai Khan. Τα λεπτοµερή σχέδια µε Σινική µελάνι σε καµβά εστίαζαν στους κατοίκους των αστικών κέντρων, στη δράση και τα συναισθήµατά τους, αφού είναι αυτοί που δίνουν ζωή στις πόλεις. Η Γκιόκα διερευνά στη σειρά αυτή τον τρόπο µε τον οποίο παράξενα, µαγικά τοπία και κτήρια λειτουργούν ως κέλυφος για τις δραστηριότητές των ανθρώπων.
Έχοντας αναπτύξει ένα καθαρά προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο, η καλλιτέχνιδα παραµένει πιστή στα βασικά εκφραστικά της µέσα ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε µια πιο ενδελεχή έρευνα των τοπίων του ανθρώπινου νου. Αντλώντας έµπνευση στα νέα της έργα από την απεικόνιση του ουρανού και των σύννεφων στην Ολλανδική και Ιταλική ζωγραφική του 15ου αιώνα, από τον γεµάτο θεατρικότητα φωτισµό που παρέχουν τα σύννεφα στα έργα των Γάλλων Ροµαντικών όπως του Nτελακρουά, αλλά και τη γοητεία που ασκούσε η παρατήρηση της φύσης σε καλλιτέχνες όπως ο Κόνσταµπλ, η Μαριάννα Γκιόκα δηµιουργεί ουράνια τοπία ως συµβολικά συστήµατα απεικόνισης νοητικών και συναισθηµατικών διεργασιών και της λειτουργίας των ανθρώπινων αισθήσεων.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αιχµαλωτίζοντας το βλέµµα του θεατή µε τις δυναµικές και φορτισµένες συναισθηµατικά πινελιές τους, µε τις δραµατικές φωτοσκιάσεις και τον καταιγισµό λεπτών γραµµών, τα έργα της Γκιόκα εκπέµπουν έναν δυνατό, σχεδόν ‘απόκοσµο’ µαγνητισµό. Επιτυγχάνουν να εκµηδενίσουν τα όρια χρόνου και τόπου, οδηγώντας τον θεατή σε µια ονειρική εξερεύνηση του ατοµικού και συλλογικού ασυνείδητου. Με τα έργα της, όπως µαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης, η Μαριάννα Γκιόκα συνθέτει µια τοπογραφία του ανθρώπινου νού.
Σύντοµο Βιογραφικό Σηµείωµα
Η Μαριάννα Γκιόκα (γ. 1980, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπουδές: Pratt Institute, NYC (2006), Σχολή Καλών Τεχνών, Μαδρίτη (2002-2003) και Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα (2000-2005). Έργα της ανήκουν σε σηµαντικές συλλογές Ιδρυµάτων και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Eurobank, ιδιωτικές συλλογές στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.