Τόποι Διαφυγής: Έκθεση στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Ρόδου

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ρένας Αβαγιανού με θέμα «Τόποι Διαφυγής» εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Ιουνίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Ρόδου.

Η ατομική έκθεση της ζωγράφου Ρένας Αβαγιανού με θέμα «Τόποι Διαφυγής» είναι σε επιμέλεια της Κριτικού, Ιστορικού Τέχνης και Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, Αθηνάς Σχινά.

Η Ιστορικός της Τέχνης & της Θεωρίας του Πολιτισμού και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής  Επιτροπής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, Αθηνά Σχινά στο κείμενό της «Μετουσιώσεις» σημειώνει:

«Ο κόσμος της Ρένας Αβαγιανού, είναι ονειρικός, παραμυθένιος. Η εικαστική αυτή δημιουργός, με την πηγαία έμπνευση και την αισθαντικότητα, με το εξαιρετικό σχέδιό της και από την άλλη πλευρά με την μελετημένη χρωματική της παλέτα, η οποία όμως δεν της ανακόπτει τον αυθορμητισμό, διαμορφώνει χωροχρονικά τοπία, που υποβάλλουν στον θεατή μια διαφορετική κάθε φορά διάσταση. Πρόκειται για την «διάσταση» που ευχαριστεί και ξαφνιάζει, που συνεπαίρνει και ταυτοχρόνως γεννά απορίες σε όλους εκείνους που αποπειρώνται να την εξιχνιάσουν, καθώς η ατμοσφαιρικότητα και κυρίως η υφολογία της ζωγράφου αφορούν την διαμεσότητα ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, στην μνήμη και στην καθημερινότητα, στην συνείδηση και στο υποσυνείδητο, στην εγγύτητα και στις αποστάσεις, στην «αντικειμενικότητα» και στο όραμα.

Μέσα από μια επαλληλία χρωματικών επεξεργασιών και διαφάνειας, παλίμψηστης εικαστικής στρωματογραφίας και χειρονομιακής εκφραστικότητας, η ζωγράφος χρησιμοποιεί – ως καταλύτες – μορφικά σύμβολα κι άλλοτε αρχέτυπα, τα οποία από την ίδια και μόνο την «γραφή» τους ή την θέση τους στη σύνθεση, εκλύουν ενέργεια. Αυτή η ενέργεια προκαλεί τον θεατή να αποπειραθεί να διαμορφώσει μια  διαδραστική και μυθοποιητική αφήγηση, που γεννιέται από μια ποικιλία συνειρμών, όσο κι από έναν ενδιάθετο υπαρξιακό δυναμισμό, χαρακτηριστικό άλλωστε γνώρισμα, το οποίο αναδύεται μέσα από τον χώρο και την επιτελεστική μορφοπλασία, στα συγκεκριμένα έργα.

Ο χώρος στα έργα της Ρένας Αβαγιανού, αποκαλύπτει εντάσεις και υφέσεις, την ώρα που πολώνει – από την ενδοχώρα του βάθους προς την επιφάνεια – ένα δονούμενο εντέλει φως, φυγοκεντρίζοντας με εσωτερικό παλμό και ρυθμικότητα, τα μοτίβα της ζωγράφου. Τα  τοπία αυτά της φαντασίας και της μετουσίωσης, της αποδρομής και της επανεμφάνισης των διαφόρων μοτίβων, της ελλειπτικότητας και της παρασημαντικής, καθώς και της δομικής επίσης στοιχειοθεσίας των μορφικών τους μονάδων, διαθέτουν μια υπόγεια κυκλοτερή κίνηση, η οποία περιθάλπει μια άτυπη «αφηγηματικότητα». Εκείνη, της μυθογενούς υπέρβασης, που εμφανίζει – μέσα από τις μουσικές ποιότητες των χρωμάτων – ημιτόνια από αλήθειες και πλανέματα του νου, μαζί με συνηχήσεις από σταθερότητες επαναφορών, αλλά κι ατονικά διαστήματα με αστάθειες ή αναιρέσεις κάθε βεβαιότητας, για όσα βλέπει και προσπαθεί να ερμηνεύσει, συμμετέχοντας με την προβολή του υποσυνειδήτου του, ο θεατής.

Στο οπτικό πεδίο του κάθε έργου της Ρένας Αβαγιανού, διακρίνει κανείς αναγωγές, οι οποίες διαμορφώνονται με συναισθαντικότητα και χωρίς εγκεφαλισμούς, μέσα από συνεχόμενες μεταλλαγές της συγκεκριμένης «γραφής» του αφαιρετικά λυρικού και παράλληλα του υποβλητικού αυτού εικονισμού, που φέρνει στο προσκήνιο με αινιγματικότητα, εξπρεσιονιστικό δυναμισμό και ποιητικό τρόπο, την ευδαιμονική παραμυθία και την προσδοκία για ελπιδοφόρες, – έστω κι αστάθμητες «αναχωρήσεις», – άλλοτε πάλι για «διελεύσεις» της ανθρώπινης παρουσίας, οι οποίες ωστόσο υπόσχονται αέναες επαναφορές στους «παραδείσους» ή στην γοητευτική καταφυγή της ζωής, την ορατή και ταυτοχρόνως την αθέατη.»

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο Ρένα Αβαγιανού

Η Ρένα Αβαγιανού γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1984-1989).

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη και χαρακτική ως κατά επιλογή μάθημα στο εργαστήριο του Γ. Μήλιου από το 1994 ως το 1999 που αποφοίτησε. Το 1993 παρακολούθησε το μεταπτυχιακό με επιλογή εξαμηνιαίο πρόγραμμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ..

Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και ως βιομηχανικός σχεδιαστής. Από το 1997-2000 δίδαξε ως εικαστικός στα Ι.Ε.Κ. Ξυνή στο τμήμα Γραφικών Σπουδών. Από το 2000 ως σήμερα διδάσκει μαθήματα Εικαστικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ από το2016 διδάσκει στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει πραγματοποιήσει ως τώρα πέντε ατομικές εκθέσεις. Η τελευταία έγινε το 2014 στην γκαλερί Theorema  στις Βρυξέλλες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2011 διακρίθηκε με βραβείο Ζωγραφικής στον διαγωνισμό εικαστικών του Φεστιβάλ των δύο κόσμων στο Σπολέτο στην Ιταλία.

Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το καλλιτεχνικό έργο της υπάρχει λήμμα στο Διεθνές Λεξικό Καλλιτεχνών (International Dictionary of Artists 2011, World Wide Art Books).

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ