Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος των εκθέσεων που αναφέρονται στον τόπο και τη μνήμη, ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε εγκαινιάζει την Τρίτη 21 Ιουνίου ώρα 8.00 την έκθεση «Τόποι στη Μνήμη ΙΙ / Land in Memory IΙ» με τους εικαστικούς Σωτήρη Σόρογκα και Γιάννη Καστρίτση.
Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης στο κείμενο της έκθεσης σημειώνει:
«Η υψηλή και απτή αληθοφάνεια των συνθέσεων του Σωτήρη Σόρογκα, η αμεσότητα και η αψεγάδιαστη εκτέλεση των θεμάτων του είναι εντυπωσιακή. Ο Σόρογκας επικεντρώνεται στη λιτή και αποσπασματική απεικόνιση του πραγματικού. Μέσα από την ισχυρή εντύπωση του συγκεκριμένου προχωράει σε μια διαφορετική αντίληψη θέασης που ανατρέπει τις ρεαλιστικές συμβάσεις. Η οικεία αρχικά εντύπωση γρήγορα υποχωρεί, δίνοντας τη θέση της σε μια διφο-ρούμενη προσέγγιση του κόσμου με πολλαπλές αναγνώσεις και συνδηλώσεις. Οι παράμετροι του χρόνου και της μνήμης, οι έννοιες της φθοράς και της απώλειας διαδραματίζουν πρωτα-γωνιστικό ρόλο στη ζωγραφική του, μια ζωγραφική όπου το υλικό και το άυλο, ο λόγος και η σιωπή, οι μορφές και το φως οργανώνουν έναν διαλεκτικό, ενορατικό σχήμα σύλληψης του κόσμου.
Στις συνθέσεις του Γιάννη Καστρίτση, η φύση αποδίδεται με ενάργεια, εξπρεσιονιστική ένταση και χειρονομιακή γραφή σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις. Σχεδιάζει με χρώμα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες· η πινελιά του ελεύθερη, πληθωρική και σίγουρη, δημιουργεί χώρο και ρυθμό που μεταδίδεται σε ολόκληρη τη ζωγραφική επιφάνεια. Με συγκινησιακή φόρτιση, αποκαλύπτει και μεταγράφει αυτό που βρίσκεται κρυμμένο σε έργα που αποπνέουν ξεχωριστή ευαισθησία. Οι εικόνες του αντανακλούν έναν ιδιαίτερο ψυχισμό, έναν εντελώς προσωπικό και εσωτερικό τρόπο βίωσης των καταστάσεων, δίνουν την αίσθηση ότι πηγάζουν από το υποσυνείδητο, μεταπλάθουν τα ερεθίσματα και τις μνήμες του τοπίου σε πλαστικά επεισόδια που αν και αφίστανται της οπτικής πραγματικότητας, συγχρόνως την εμπεριέχουν..»
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Σωτήρης Σόρογκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1961. Το 1972 έλαβε ετήσια προσωπική χορηγία του Ιδρύματος Φόρντ. Έχει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και σε διεθνείς εκδηλώσεις οργανωμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Πιερίδη και ιδιωτικές αίθουσες τέχνης (Τόκιο, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Βασιλεία κ.ά.). Δίδαξε σχέδιο και χρώμα τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1964 έως το 2003. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στις Πινακοθήκες Πιερίδη, Βορρέ και Μοσχανδρέου, στο Τελόγλειο Μουσείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο. Το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.
Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας το 1960. Σπούδασε Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990 στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Αποφοίτησε το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993. Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, τμήμα Γραφιστικής και από το 2007 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας ως υπεύθυνος του Β΄εργαστηρίου ζωγραφικής. Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Futura.