Μια διαφορετική βραδιά με έργα φωνητικής μουσικής δύο λιγότερο γνωστών μουσικών παραδόσεων από χώρες με σημαντική μουσική ζωή, φιλοξενεί αυτή την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου το Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια παρουσιάζοντας έργα σημαντικών συνθετών από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, σε μουσικά ιδιώματα που ποικίλλουν και εκτείνονται από τις εθνικές σχολές, έως τις αποκλειστικά κεντροευρωπαϊκές τάσεις: Alexander Moyzes (1906-1984), Anton Lajovic (1878-1960), Dezider Kardoš (1914-1991), Maks Unger (1888-1962), Marjan Kozina (1907-1966), Mikuláš Schneider-Trnavský (1881-1958), Pavle Merku (1927-2014), Rado Simoniti (1914-1981), Eugen Suchoň (1908-1993), Josif Pavčič (1870-1949), Danilo Švara (1902-1981).
Τα περισσότερα σλοβένικα τραγούδια αντλούν τους στίχους τους από στίχους Σλοβένων ποιητών, ενώ οι σύνθετες το έργο των οποίων θα παρουσιαστεί διεξοδικά στο Φουαγέ είναι σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής παράδοσης της Σλοβενίας.
Στην πλειοψηφία τους σπούδασαν στη Βιέννη και στην Πράγα και δέχτηκαν τις επιρροές της βιεννέζικης σχολής. Για παράδειγμα, ο Anton Lajovic εισήγαγε στη σλοβένικη μουσική νεορομαντικές επιρροές του γαλλικού ιμπρεσιονισμού και του μουσικού νατουραλισμού. Συνέθεσε έργα, τα οποία τόσο από μουσική όσο και από τεχνική άποψη είναι εδραιωμένες δημιουργίες. Αυτό το στοιχείο τον καθιέρωσε ως πρωτοπόρο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής μουσικής, δείχνοντας παράλληλα το δρόμο στους Σλοβένους συνθέτες της επόμενης γενιάς.
Η μουσική στη Σλοβακία χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη μέχρι το 1918, όπου γινόταν η επεξεργασία παραδοσιακών τραγουδιών της χώρας και η δεύτερη ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, όπου η εξέλιξη των τραγουδιών αγγίζει το διεθνές επίπεδο. Ο Alexander Moyzes έγραψε πολλά διδακτικά κομμάτια, συμβάλλοντας σημαντικά στη μουσικολογική-εκπαιδευτική κατεύθυνση, ενώ ο Dezider Kardoš ήταν ένας από τους μαθητές του. Ο Eugen Suchoň έγινε παγκοσμίως γνωστός για τις συνθέσεις του, καθώς ο κύκλος «Nox et solitudο» (Νύχτα και μοναξιά) θεωρείται από τους σπουδαιότερους στη σλοβακική μουσική και παρουσιάζεται συχνά με συνοδεία πιάνου αλλά και ορχήστρας. Πολλά από τα τραγούδια του Mikuláš Schneider- Trnavský, του γηραιότερου από τους συνθέτες της συναυλίας, θεωρούνται πλέον παραδοσιακά και ανήκουν στα ομορφότερα σλοβακικά τραγούδια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συμμετέχουν: Ζηνοβία-Μαρία Ζαφειριάδου-Βίντοβιτς (υψίφωνος), Μπαρούνκα Πράισινγκερ (μεσόφωνος), Δημήτρης Βεζύρογλου (πιάνο).