Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κτήριο της οδού Πειραιώς την έκθεση Τράπεζα της Ελλάδος. Τα Kτίρια, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 27 Νοεμβρίου 2011.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η κεντρική Τράπεζα της χώρας, ιδρύθηκε με το πρωτόκολλο της 15ης Σεπτεμβρίου της Γενεύης του 1927 και αποτελεί τη μοναδική Εκδοτική Τράπεζα της Χώρας. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την οικονομική ιστορία του τόπου.
Αμέσως σχεδόν μετά την ίδρυση της, ελήφθη μέριμνα για τη στέγαση τόσο του κεντρικού της καταστήματος στην Αθήνα (αρχιτέκτονες Δημήτριος Τριποδάκης, Νικόλαος Ζουμπουλίδης, Κωνσταντίνος Παπαδάκης), όσο και των υποκαταστημάτων που χρειάστηκε να ιδρύσει στην ελληνική επαρχία για την άσκηση της πολιτικής της.
Για τη δημιουργία του κεντρικού καταστήματος της Αθήνας και των δύο υποκαταστημάτων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (όπου συστεγάζεται σε κοινά κτίρια με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) προκηρύχθηκαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, στους οποίους συμμετείχαν οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου (όπως οι Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Κίμων Λάσκαρης, Βασίλης. Κασσάνδρας, Λεωνίδας Μπόνης, Νικόλαος Μητσάκης, και Αλέξανδρος Νικολούδης).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυτή που σε διάστημα 70 περίπου χρόνων μελέτησε, έκτισε ή μετασκεύασε τα υπόλοιπα 24 υποκαταστήματα, κάτω από την εποπτεία αρχικά του Ν. Ζουμπουλίδη, διευθυντή της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΤΕ και στη συνέχεια πρώτου προϊσταμένου της, Κ. Παπαδάκη και των υπολοίπων στελεχών της.
Στο Κεντρικό κατάστημα της Αθήνας και τα περιφερειακά καταστήματα έρχονται να προστεθούν ειδικά τραπεζικά κτήρια. Το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων (αρχιτέκτονες: Κ. Παπαδάκης, Δ. Καραντινός-Φιλιππάκης, Νικόλαος Σαπουντζής), το Μηχανογραφικό Κέντρο Διακίνησης Χρηματαποστολών του Χολαργού (αρχιτέκτονες: Μαρία Σηφάκη-Καλογρούλη, σύμβ. Εμμανουήλ Βουρέκας), το αντίστοιχο Κέντρο Διακίνησης της Θεσσαλονίκης (αρχιτέκτονες: Πρόδρομος Νικηφορίδης, Μπερνάρ Κουόμο) και το Κτίριο Γραφείων Τεχνικών Υπηρεσιών και Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας στην Αθήνα (αρχιτέκτων: Αλέξανδρος Τομπάζης).
Τα σχέδια που εκτίθενται προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το αρχείο αρχιτεκτονικών σχεδίων της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι συμμετοχές στους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης (1924) και του Πειραιά (1927) από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.
Τα πολύ σημαντικά αυτά τεκμήρια, σημαντικά τόσο για την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και για την ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής γενικότερα, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά.
Μουσείο Μπενάκη,Κτήριο Οδού Πειραιώς.
Οι σύγχρονες φωτογραφικές λήψεις πραγματοποιήθηκαν από το φωτογράφο Γιώργη Γερόλυμπο.
Παράλληλα με την έκθεση, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην έκδοση ειδικού ομότιτλου λευκώματος 330 σελίδων. Το κείμενο έχει γράψει η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και συνοδεύεται από ένα πλούσιο εικονογραφικό υλικό (σχέδια, γραπτά τεκμήρια, φωτογραφίες σύγχρονες και εποχής).