Κύκλο τριών διαλέξεων με θέμα «Έρωτας & σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς» πραγματοποιεί η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Νοεμβρίου, 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, στις 18.30. Πρόκειται για τρεις συναντήσεις που εστιάζουν στην αναζήτηση μαθημάτων ζωής με οδηγό την ψυχολογία.
Είμαστε οι σχέσεις μας∙ οι σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους∙ οι σχέσεις που αναζητάμε ενώ ταυτόχρονα φοβόμαστε και υπονομεύουμε. Οι σχέσεις που μας εμπλουτίζουν κι εκείνες που μας φτωχαίνουν και μας συρρικνώνουν.
«Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή» αναφέρει η Βιρτζίνια Γουλφ. Ζωή είναι ο εαυτός μας, ο άλλος έξω από μας, το όμοιο και το διαφορετικό, ο κόσμος γύρω και μέσα μας. Αδιέξοδα, αντιφάσεις, ασυνέχειες, ρωγμές, επιθυμία και τρόμος της υπέρβασης, σημαδεύουν τη ζωή μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο κύκλος της Φωτεινής Τσαλίκογλου εστιάζει στις περιπέτειες και τις οδύνες που συναντάμε στο ταξίδι του υπάρχειν και του συν υπάρχειν.
Λίγα λόγια για την ομιλήτρια
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
H Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με καθηγητή τον Jean Piaget, και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και διετέλεσε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε». Αρθρογραφεί κατά καιρούς στα ΜΜΕ και έχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχολογίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέρονται στρέφονται γύρω από την κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη, την εγκληματολογική ψυχολογία και τις σχέσεις κοινωνίας, τρέλας και δημιουργικότητας. Εχει ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο το οποίο μεταφράζεται σε διάφορες γλώσσες. Έχει γράψει μυθιστορήματα και νουβέλες, όπως «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «Εγώ», «Η Μάρθα Φρόυντ», «Έρως φαρμακοποιός», «Το χάρισμα της Βέρθας» (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ), «Όλα τα ναι του κόσμου», «Το Eυτυχισμένο Nησί», καθώς και το διαλογικό έργο «Μήπως;», με τη Μαργαρίτα Καραπάνου.
Το τελευταίο της μυθιστόρημα «8 ώρες και 35 λεπτά» (The Secret Sister), που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και την Αμερική, διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015. Υπό έκδοση το νέο της μυθιστόρημα «Η Μετακόμιση». Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με ένα ιδιαίτερα δικό της τρόπο τις διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.