Τρεις λαϊκές βραδιές στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης

Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» παρουσιάζει τρεις μουσικές βραδιές, 19, 20 και 26 Σεπτεμβρίου 2014, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σπύρο Γκούμα, την Χαρά Πομώνη και τον Λάκη Ορφανίδη και τον Μανώλη Πάππο με την Ντένια Κουρούση.

Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» παρουσιάζει τρεις μουσικές βραδιές, 19, 20 και 26 Σεπτεμβρίου 2014, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σπύρο Γκούμα, την Χαρά Πομώνη και τον Λάκη Ορφανίδη και τον Μανώλη Πάππο με την Ντένια Κουρούση.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014, στις 23.00΄, συναντιούνται στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» ο δεξιοτέχνης του τρίχορδου μπουζουκιού Λάκης  Ορφανίδης και η γνωστή λαϊκή ερμηνεύτρια Χαρά Πομώνη, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από τις αρχές του ρεμπέτικου έως τα «χρυσά» λαϊκά της δεκαετίας του ‘60. Στην κιθάρα ο Σπύρος Πανταζής.

Ο Λάκης Ορφανίδης, γεννήθηκε στο χωριό Βορεινό του νομού Πέλλης. Μέχρι τα 11 χρόνια του έζησε εκεί και μετά η οικογένειά του μετοίκισε στον Πειραιά. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι από τον πατέρα του Γιάννη Ορφανίδη που έπαιζε βιολί και τον φίλο και συνεργάτη του πατέρα του Λευτέρη Τραπεζανλίδη, που έπαιζε τρίχορδο μπουζούκι. Εργάζεται επαγγελματικά με το μπουζούκι από το 1974.

Η Χαρά Πομώνη είναι μια γνήσια λαϊκή φωνή και μια σημαντική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι. Ξεκίνησε το 1974, ερμηνεύοντας τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη. Ακολούθησαν συμμετοχές σε συναυλίες με τον Μάνο Χατζηδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή. Στην πορεία της συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Μαίρη Λίντα, η Ελένη Δήμου, η Κατερίνα Κούκα κ.ά. Δισκογραφικά έχει συμμετάσχει σε δουλειές του Σταμάτη Κραουνάκη, του Στέλιου Βαμβακάρη και του Βαγγέλη Κορακάκη, ενώ ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, «Άσ’ την Αγάπη να σε σκοτώσει» με συνθέσεις του Γιώργου Αλτή, κυκλοφόρησε το 2006 από την εταιρεία ΔΙΚΤΥΟ Π.Μ.-Πάρης Μήτσου.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, στις 23.00΄, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στη σκηνή του την ερμηνεύτρια με τη φωνή «σαν τις ρίζες ενός δέντρου», τη Φωτεινή Βελεσιώτου, σε ένα πρόγραμμα χωρίς ταμπέλες. Μαζί της στο μπουζούκι, ο εξαιρετικός σολίστας Σπύρος Γκούμας. Στο ακορντεόν και το τραγούδι ο Δημήτρης Τσιολχάς και στην κιθάρα και το τραγούδι ο Κώστας Τσεκούρας.

Με την ιδιαίτερη χροιά, τη δωρική φωνή της, τη λιτή κι απέριττη ερμηνεία της, η Φωτεινή Βελεσιώτου αγκαλιάζει το κοινό κι αγκαλιάζεται από αυτό. Η σεμνή, γνήσια παρουσία της διαφαίνεται στο τραγούδι της, υποδηλώνοντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ήθος και ευπρέπεια.  Μεγάλωσε ακούγοντας κλασσική και βυζαντινή μουσική. Τα ρεμπέτικα μπήκαν στη ζωή της αργότερα, όταν ήταν πια φοιτήτρια, αλλά τα αγάπησε αμέσως για την καθαρότητα και την απλότητα των στίχων και της μουσικής τους. Παλιά έπαιζε μπάσκετ, πλέι μέικερ. Σπούδασε παιδαγωγικά και δούλεψε σαν δασκάλα για 24 χρόνια, όμως, τελικά, την κέρδισε το τραγούδι. Ο πολύς κόσμος την έμαθε από τις Μέλισσες και τα Διόδια. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ασχολείται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια από το 1981 και έχει να παρουσιάσει συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως, για παράδειγμα, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Γιώτα Νέγκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μελίνα Κανά.

Ο Σπύρος Γκούμας γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες δεξιοτέχνες του τρίχορδου μπουζουκιού, με πολύ ιδιαίτερο ήχο.  που ισορροπεί απόλυτα το συναίσθημα με την τεχνική, τη γνώση με τη φαντασία. Τη λαϊκή μουσική την έμαθε από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν λαϊκός μουσικός.  Από 12 χρονών παίζει μπουζούκι. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Είναι διπλωματούχος με άριστα της Βυζαντινής μουσικής. Η δισκογραφική του καριέρα άρχισε το 1984, με το Μινόρε της Αυγής. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις δίσκων, διαφόρων γνωστών συνθετών. Έχει, επίσης, συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις για πάρα πολλά χρόνια με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, αλλά και με την Χαρούλα Αλεξίου, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τον Διονύση Σαββόπουλο και πάρα πολλούς άλλους. Διδάσκει μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, λαϊκή κιθάρα, λαούτο, μαντολίνο.

Ο Δημήτρης Τσιολχάς βρίσκεται ενεργά στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης από το 1983. Έχει συνεργαστεί με εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές με συμμετοχές σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2002 έως το 2011 δίδασκε στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, στο τμήμα Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής. Τα τελευταία έξι χρόνια τον συναντάμε σταθερά παρέα με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Ο Κώστας Τσεκούρας σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Αττικό Ωδείο. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα κάνει την περίοδο 1984-87. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τη Λία Βίσση. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ελένη Δήμου, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Οπισθοδρομική Κομπανία κ.ά. Από το 2005 ανήκει στο δυναμικό του συγκροτήματος μπουζουκιών «Δρόμος».

Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» υποδέχεται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, στις 11.00΄ το βράδυ, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους δεξιοτέχνες του τρίχορδου μπουζουκιού, αλλά και εξαιρετικό τραγουδιστή και συνθέτη, τον Μανώλη Πάππο, σε ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο, ένα μουσικό πάντρεμα παλαιότερων και νεότερων στοιχείων του ελληνικού μουσικού γίγνεσθαι, αποτέλεσμα της αγάπης του για «όλους τους ρεμπέτες του ντουνιά». Μαζί του η Ντένια Κουρούση στο τραγούδι και ο Μίλτος Χρυσανθίδης στην κιθάρα. 

Ο Μανώλης Πάππος γεννήθηκε στον Πειραιά και κατάγεται από τη Σάμο. Άρχισε να ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική από πολύ μικρός, μαθαίνοντας μπουζούκι, ούτι και κιθάρα. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως οι Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Αρβανιτάκη, Γαλάνη, Νταλάρας, Παπάζογλου, Μάλαμας, Τσαλιγοπούλου, Περίδης, Ιωαννίδης, Loreena McKennitt, Vinicio Capossela, Ross Dally, και πολλοί άλλοι. Στη δισκογραφία έχει συμμετάσχει σε πάνω από 800 ηχογραφήσεις τραγουδιών και ως συνθέτης έχει κυκλοφορήσει 3 προσωπικούς δίσκους («Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς» -FM Records, 1990-  «Αιγαίο» -Protasis, 2003 και «Όσα σου μοιάζουν», με τη Σοφία Παπάζογλου –Universal, 2003).  Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι, έχοντας αναλύσει τον τρόπο που έπαιζαν οι παλιοί (Βαμβακάρης, Τσιτσάνης κ.λπ.), με παίξιμο που πλησιάζει πολύ εκείνο των δεξιοτεχνών της δεκαετίας του 1950, έχει αποκτήσει ένα καθαρά δικό του μουσικό χαρακτήρα και ύφος,  που τον καθιστά ως έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους έλληνες μουσικούς.

Η Ντένια Κουρούση κατάγεται από την Πάρο. Αν και πολύ νέα, έχει αρκετά χρόνια παρουσίας στην υπάρχουσα ρεμπέτικη μουσική σκηνή και έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς του είδους. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αξιολογότερες φωνές της γενιάς της, και όχι μόνο. Η αγάπη της για τη μουσική φάνηκε από πολύ νωρίς, όταν παιδί 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, εκτός από το ταλέντο της και την πολύ ιδιαίτερη χροιά της, είναι η σκληρή δουλειά και οι μουσικές επιλογές της. Φαίνεται με την πρώτη ότι δεν είναι μια κοπέλα που επαναπαύεται, που δε μένει στα εύκολα, τα πεπατημένα.  Όπως λέει η ίδια, το ρεμπέτικο την εκφράζει απόλυτα, την έχει χαράξει. Η πρώτη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, με τίτλο  «Τι παράξενη κοπέλα», με επανεκτέλεσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, κυκλοφόρησε το 2011 από την εταιρεία Protasis.

Ο Μίλτος Χρυσανθίδης, ένας από τους πιο αξιόλογους κιθαρίστες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970.  Είναι πτυχιούχος κλασσικής κιθάρας. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο συγκρότημα «Ρωγμές» του Σταμάτη Μεσημέρη.  Με τις «Ρωγμές» ακολούθησαν πολλές live εμφανίσεις και 2 LPs («Μεθάω» -ΜΙΝΩΣ ΕΜΙ, 1990- και «Απόδραση» -WIPE OUT, 1991). Σε λαϊκό πάλκο «ανεβαίνει» για πρώτη φορά το 1992, με τον Μπάμπη Τσέρτο. Συμμετείχε σε acid jazz και funk συγκροτήματα. Υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Δαυίδ Ναχμία. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της παλιότερης γενιάς του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού (Τάκης Μπίνης, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μιχάλης Γενίτσαρης, Ρενα Στάμου), με τον Μπάμπη Γκολέ, τη Γιώτα Νέγκα, την Ελένη Δήμου και πολλούς άλλους. Διδάσκει κλασσική, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ