Είναι ευρέως γνωστό ότι η λογοτεχνία έχει επηρεάσει ανά τους αιώνες τους καλλιτέχνες, ανεξάρτητα από το είδος στο οποίο μπορεί να ανήκει το εκάστοτε βιβλίο. Οι αφηγήσεις της Βίβλου ή ακόμη και της ελληνικής μυθολογίας, έχουν προσφέρει έμπνευση σε πολλούς καλλιτέχνες και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία πληθώρας έργων.
Μαζί με αυτές, ποιήματα και θεατρικά έργα έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για τη δημιουργία εξαιρετικών έργων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Κόλαση του Δάντη, αλλά και τα έργα του Σαίξπηρ.
Μερικά έργα που αναδεικνύουν αποτελεσματικά τη σύνδεση μεταξύ λογοτεχνίας και ζωγραφικής είναι τα παρακάτω:
Ουιλιάμ Μπουγκερώ – Δάντης και Βιργίλιος
Ο ρεαλισμός με τον οποίο αποδίδονται οι εντάσεις και τα σχήματα των μυών, αλλά και η έντονη κίνηση των σωμάτων είναι κομβικά χαρακτηριστικά του πίνακα του Μπουγκερώ. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την «Κόλαση» του Δάντη για να οπτικοποιήσει τη στιγμή που ο Ιταλός σφετεριστής, Gianni Schicchi, επιτίθεται στον διάσημο αλχημιστή Capocchio. Ο Δάντης βρίσκεται με τον οδηγό του, Βιργίλιο, στον όγδοο κύκλο της κόλασης και παρατηρεί τρομαγμένος τη σκηνή που εκτυλίσσεται.
Φρανθίσκο Γκόγια – Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιο του
Το θέμα του συγκεκριμένου έργου πηγάζει, φυσικά, από τον ελληνικό μύθο που παραθέτει ο Ησίοδος στη Θεογονία. Έχοντας μάθει την προφητεία σύμφωνα με την οποία ένας από τους γιους του θα τον εκθρόνιζε, ο Κρόνος κατασπαράζει τα παιδιά του ώστε να την εμποδίσει να πραγματοποιηθεί. Η γυναίκα του Κρόνου κατάφερε να κρύψει τον Δία ο οποίος εκθρόνισε τελικά τον πατέρα του.
Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο έργο δεν προοριζόταν να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Αντιθέτως, συγκαταλεγόταν ανάμεσα σε άλλες τοιχογραφίες στο σπίτι του Γκόγια και παρουσιάστηκε μόνο μετά τον θάνατό του, όταν το σπίτι πέρασε στα χέρια ενός Βέλγου Βαρόνου.
Σαλβαντόρ Νταλί – Down the Rabbit Hole
Τα χρώματα μοιάζουν σαν να λιώνουν σε αυτήν την ερμηνεία του έργου του Λιούις Κάρολ από τον Νταλί. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν ονειρικό κόσμο προκειμένου να οπτικοποιήσει την κάθοδο της Αλίκης μέσα στην τρύπα του κουνελιού. Η φιγούρα του κουνελιού είναι αυτή που κυριαρχεί στο έργο, τόσο μεγεθυμένη όσο και σκιτσαρισμένη σε μικρότερες διαστάσεις μέσα στη μεγαλύτερη μορφή. Η Αλίκη κάνει σχοινάκι επάνω σε ένα μανιτάρι και η σκιά της εκτείνεται παραμορφωμένη στα αριστερά.
Υπάρχουν άλλα έντεκα αντίστοιχα έργα του καλλιτέχνη τα οποία εκδόθηκαν από το Maecenas Press-Random House, το 1969, ως εικονογραφήσεις για το βιβλίο, ενώ κάθε έργο δημιουργήθηκε για ένα κεφάλαιο με τον ίδιο τίτλο.
Πηγή: DailyArt Magazine
Κεντρική εικόνα θέματος: Σαλβαντόρ Νταλί, Down the Rabbit Hole, 1969, William Bennett Modern, New York, NY, USA, Λεπτομέρεια του έργου.
Οι εικόνες ανακτήθηκαν από το DailyArt Magazine