Tricky: Το τρίκυκλο στη 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

Η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το «Τρίκυκλο» σε μια performance με στοιχεία θεάτρου, χορού και

Η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το «Τρίκυκλο» σε μια performance με στοιχεία θεάτρου, χορού και εικαστικών

το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011.

Τρεις γυναίκες περφόρμερς ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες της Τέχνης. Θέατρο, Χορός και Εικαστικά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενοποιούνται και διακρίνονται. Οι ερμηνεύτριες εμπνέουν και εμπνέονται από το εύρος των δυνατοτήτων του Τρικύκλου και προσεγγίζουν τον εαυτό τους στο σήμερα, δημιουργώντας μια παράσταση με ποικιλία εκφραστικών μέσων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ερμηνεύουν: Μαρία Λάππα, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Νάνσυ Μπούκλη
Μουσική: Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκοφ
Σκηνικά-Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ελισσαίος Βλάχος
Δημιουργικό αφίσας Αχιλλέας Τσαμκόπουλος


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ

Η ιδέα

Το τρίκυκλο είναι εμπνευσμένο από την ιδέα της αυτάρκειας: ένα θέατρο με πλήρη υποδομή σε μικρογραφία.

Το τρίκυκλο υπηρετεί τη συνθήκη της ταχύτητας, της συμπύκνωσης και της λιτότητας, προσανατολισμένο πάντοτε στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα.
 

Το τρίκυκλο σε ανάπτυξη
 

Οι πλευρές του αποτελούν κρυμμένες επιφάνειες που ξεδιπλώνονται για να το μεταμορφώσουν. Οι κρυφοί φωτισμοί και μια πληθώρα μηχανισμών του επιτρέπουν να σταθεί σε οποιονδήποτε χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό ως ολοκληρωμένο σκηνικό.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Τρικύκλου έχει ήδη ενταχθεί μία παράσταση, με δύο τρίκυκλα επί σκηνής, που θα παρουσιαστεί ακριβώς πριν το Πάσχα, στο backstage του θεάτρου Badminton, κλείνοντας το Φεστιβάλ Νέων Σκηνοθετών. Ο κεντρικός άξονας της παράστασης είναι η εικαστική αφήγηση: οι ηθοποιοί καλούνται να επικοινωνήσουν με το κοινό χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα.

Από το Σεπτέμβριο του 2012, το Θέατρο θα περιλαμβάνει 4 σκηνές-τρίκυκλα, που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάτρου, του παιδικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της μουσικής αντίστοιχα.
Παιδικό Τρίκυκλο: το τρίκυκλο που ανοίγει και δίνει παραστάσεις για παιδιά στα πιο απρόσμενα σημεία.
Εικαστικό Τρίκυκλο: στην καρότσα του παρουσιάζονται εικαστικά δρώμενα από νέους καλλιτέχνες.
Θέατρο Τρίκυκλο: δίνει παραστάσεις είτε από δύο ηθοποιούς σε δύο θεατές (η ιδέα «Από δύο σε δύο») είτε ανοίγει ξεδιπλώνοντας και φιλοξενεί παραστάσεις για περισσότερους θεατές.

Τρίκυκλο short: ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται στο εσωτερικό της καρότσας για 2 ή 3 θεατές τη φορά.
Μουσικό Τρίκυκλο: Νέοι μουσικοί παρουσιάζουν έργα τους συνοδευόμενα από animation ή video clip.
 

Σε κάθε τομέα δραστηριοποίησής του, το Τρίκυκλο έχει το όραμα να ανακαλύπτει ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες και να τους δίνει βάση και ώθηση για να ανοίξουν τα φτερά τους προς κάτι ακόμα πιο μεγάλο.
 

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΚΥΚΛΟΥ

Ο Γκάυ Στεφάνου είναι σκηνογράφος. Έχει δούλεψε για πολλά χρόνια στη θεατρική κατασκευή και παραγωγή και έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους μεγαλύτερους σύγχρονους σκηνοθέτες (Λ. Βογιατζής, Α. Μπρούσκου, Β. Θεοδωρόπουλος) καθώς και με θεατρικές ομάδες του εξωτερικού, όπως οι Rimini Protokoll («Ο Προμηθέας στην Αθήνα» στο Ηρώδειο). Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Θέατρο Παλλάς και στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου. Με το Θέατρο Τρίκυκλο επιχειρεί το σκηνοθετικό του ντεπούτο και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα μεγεθυντικό φακό καλλιτεχνικής αναζήτησης, πρωτοποριακό για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ;

Η ευελιξία του Τρικύκλου να παρουσιάζει κάθε είδους καλλιτεχνικό δρώμενο, σε οποιοδήποτε σημείο μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να αγγίξουμε ένα ευρύτατο κοινό και να γιγαντώσουμε έτσι την απήχηση του μηνύματός μας.

Επιπλέον, η εμπειρία μιας παράστασης στο Τρίκυκλο, επειδή ξεφεύγει από τις συμβάσεις του θεατρικού κατεστημένου και ξαναφέρνει το θέατρο κοντά στο θεατή, επιδρά πάνω στο κοινό με τρόπο άμεσο και καταλυτικό, δημιουργώντας αναμνήσεις που μένουν.

Γίνεται ένα όχημα να σηκώσει το βάρος μιας θεατρικής παράστασης;

Γίνεται τρεις ρόδες να μεταφέρουν μία καλλιτεχνική έμπνευση και την άρτια εκτέλεσή της σε κάθε γωνιά της πόλης;

Τι ζητάνε  πάνω σ’ ένα τρίκυκλο τρεις performers που τους οδηγεί ν’ αναζητήσουν τα πιο άγνωστα κομμάτια του εαυτού τους;
 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ