Η «Τρισεύγενη» το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου …
από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου 2011.
Η Τρισεύγενη, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά, γράφτηκε το 1902 και «μετράει» έως σήμερα τέσσερις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, η Τρισεύγενη, είναι ένα έργο βαθιά ποιητικό και συμβολικό.
Στη «μοναχοκόρη» του Κωστή Παλαμά, η μορφή της Τρισεύγενης γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί το δικαίωμα να ζει ελεύθερα πέρα από τα στενά όρια των κοινωνικών συμβάσεων. Η Τρισεύγενη, έργο νεωτερικό για την εποχή του, προκάλεσε την τότε κριτική αγνοώντας τις καθιερωμένες δραματουργικές συμβάσεις, η ποιητική του αξία όμως παραμένει αδιαμφισβήτητη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί αυτό το κείμενο – σταθμό στην νεοελληνική δραματουργία με τη Στεφανία Γουλιώτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σημειώνει:
Με αφορμή μια απλή ιστορία ανεπίδοτης αγάπης, ο Παλαμάς χτίζει με σοφή θεατρική αρμοδεσιά και ολοκληρωμένους χαρακτήρες ρόλους – πρόκληση για τον ηθοποιό – ένα οιστρήλατο γνήσια θεατρικό έργο που αναδεικνύει με πάθος τις κυρίαρχες ιδέες και τις συγκρούσεις τους που χαρακτηρίζουν την σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται στα έκπληκτα, εφησυχασμένα μάτια της εποχής μας.
Αναδεικνύει ιδέες όπως η αδιέξοδη εμμονή στην ύλη, η ιδιοτέλεια με τον πλούτο, η απόρριψη της διαφορετικότητας, η φυλακισμένη αγάπη, η καταστροφή της ομορφιάς και της φύσης, η περιθωριοποίηση της τέχνης ως περιττής πολυτέλειας σε αντίθεση με την απελευθέρωση της ψυχής από την φυλακή της ύλης, την επίγνωση πως «όλα ένα είναι», την γενναιοδωρία με τα υλικά δώρα της Γης, την αποδοχή του διαφορετικού, την αλληλεγγύη, την διεύρυνση της συνείδησης με την επίγνωση ότι η τέχνη μετατρέπει την θνητή εμπειρία του σώματος σε αθάνατο τραγούδι.
Το έργο
Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη, εκρηκτική και ορμητική, «νεράιδα μαζί και άνθρωπος» έχει κερδίσει όλο το χωριό με την ευγενική και αθώα της ψυχή. Η θέλησή της για ζωή και ελευθερία είναι ασυγκράτητη και το πνεύμα της αδάμαστο και ανυπόταχτο. Αναζητώντας τον έρωτα, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον Πέτρο Φλώρη, το γιο του θανάσιμου εχθρού του. Η επιθυμία της για ελευθερία θα την φέρει όμως τελικά σε σύγκρουση με την κλειστή και στενόμυαλη ηθική της κοινωνίας όπου ζει, χωρίς οδό διαφυγής.
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
Σκηνικά: Βασίλης Μαντζούκης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Τάκης Φαραζής
Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα
Διανομή
Τρισεύγενη: Στεφανία Γουλιώτη
Πέτρος Φλώρης: Νίκος Κουρής
Πάνος Τράτας: Γιώργος Γάλλος
Δεντρογαλής: Φαίδων Καστρής
Κάραλης: Αργύρης Πανταζάρας
Γυναίκα του Δεντρογαλή: Αγορίτσα Οικονόμου
Νίκαρος: Δημήτρης Παπανικολάου
Μπουρνόβας: Χρήστος Στέργιογλου
Κυρ – Αλτάνα: Μαριάννα Δημητρίου
Κυρά Καλή: Ευγενία Αποστόλου
Πραξιθέα: Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Ποθούλα: Τζίνα Θλιβέρη
Α’ Γυναίκα: Σεβίλλη Παντελίδου
Β’ Γυναίκα: Αμαλία Τσεκούρα
Μουσικοί: Μιχάλης Καταχανάς, Κώστας Κοράκης, Ντένης Μακρής, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αποστόλης Ψαρρός