Το έργο του Νταν Βο θα εκτίθεται μέχρι και τις 24 Απριλίου 2023.
Ο Νταν Βο κατέθεσε την νέα εγκατάσταση “Tropeaolum” για το “Before the Storm” στην Ροτόντα του Μουσείου Bourse de Commerce στο Παρίσι.
Το “Tropeaolum” υποδηλώνει μια συγκεκριμένη αίσθηση του χρόνου, στην οποία τίποτα δεν πεθαίνει πραγματικά και η πιθανότητα επιβίωσης και εξέλιξης παραμένει. Το έργο του Νταν Βο ριζώνει σε αυτό το θερμοκήπιο από μέταλλο, άσφαλτο και πέτρα, δημιουργώντας μια μεταβαλλόμενη περιοχή, όπου οι διάφορες αφηγήσεις διαπλέκονται.
Ξύλινες κατασκευές στηρίζουν κορμούς από βελανιδιές, καταπονημένους από τον χρόνο και τις καταιγίδες. Η εγκατάσταση αποτελείται από κομμάτια ξύλου από δάση που ανήκουν στον Κρεγκ ΜακΝαμάρα, γιο του Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της εμπλοκής της Αμερικής στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Υπήρξε έμμεσα υπεύθυνος για την εξορία της οικογένειας του καλλιτέχνη, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της για να αποφύγει τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι επίσης ριζωμένη στη ζωή του καλλιτέχνη, ο οποίος από το 2017 ζει στο στούντιο και τη φάρμα του κοντά στο Βερολίνο. Η σχέση του Νταν Βο με τη φύση, έχει επηρεάσει σημαντικά το έργο του, καθώς δέντρα, μανιτάρια, λουλούδια, αλλά και η ίδια η αλληλεπίδραση μεταξύ των φυτών, έχουν γίνει σημαντικά στοιχεία σε αυτό.
Στον σκοτεινό κήπο του “Tropeaolum” βρίσκουν καταφύγιο και άλλα έργα της συλλογής του καλλιτέχνη, όπου συνδιαλέγονται με τα παλιά ξύλινα γλυπτά που έχει συλλέξει. Φαντάσματα της ιστορίας και πολιτισμικά ίχνη διαπλέκονται για να δημιουργήσουν μια αναγέννηση φυτών.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Νταν Βο έχει τοποθετήσει τα αντικείμενα εξερευνά την συμβολική και συναισθηματική τους φόρτιση, αλλά και τη δύναμη της ανάκλησης και αποκατάστασης που αυτά διαθέτουν.
Νταν Βο
Ο Νταν Βο (Danh Vo) είναι Δανός καλλιτέχνης, ο οποίος γεννήθηκε στο Βιετνάμ το 1975. Οι εμπειρίες του, διαμορφωμένες από την απόσταση, τον εκτοπισμό, αλλά και από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, τον ενέπνευσαν να συλλέξει και να αναδιαμορφώσει πολιτισμικά θραύσματα, μεταμορφώνοντάς τα σε αμφίσημα αφηγήματα, που μαρτυρούν την ρευστή του ταυτότητα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Μετά τον εκτοπισμό της οικογένειάς του από το Βιετνάμ, το 1979, ο Νταν Βο μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη, όπου αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.
Καθώς σπούδαζε, ως φιλοξενούμενος φοιτητής στη Γερμανία, επιστράτευσε τη βοήθεια της οικογένειάς του για την πτυχιακή του στην Κοπεγχάγη. Τους έδωσε το ελεύθερο να επιλέξουν και να προσθέσουν στην έκθεσή του αντικείμενα, όπως ένα προσωπικό γράμμα της μητέρας του προς εκείνον και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε διακοσμήσει ο αδελφός του, καθώς ο ίδιος τους επέβλεπε διαδικτυακά.
Το 2003, ο Νταν Βο ξεκίνησε το πρότζεκτ “Vo Rosasco Rasmussen”, αφορμώμενος από τις αλλαγές που έκαναν οι Δανέζικες αρχές στο βαφτιστικό του όνομα. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ παντρεύτηκε και χώρισε με κοντινούς φίλους, προσθέτοντας τα ονόματά τους στο δικό του. Κάθε άδεια γάμου και πιστοποιητικό διαζυγίου, καθώς και τραπεζικές κάρτες και διαβατήρια συνέβαλαν στη χαρτογράφηση της αλλαγής του ονόματός του, ενώ λειτούργησαν ως εξελισσόμενο σουβενίρ της ταυτότητάς του.
Στις εκθέσεις του το 2013 συμπεριλήφθηκε μια ρετροσπεκτίβα στο Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris και η έκθεση “Mother Tongue” στην Γκαλερί Μάριαν Γκούντμαν στη Νέα Υόρκη, η οποία περιείχε προσωπικά αντικείμενα του Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, που ο καλλιτέχνης απέκτησε από δημοπρασία.
Για να δημιουργήσει την έκθεσή του για το “The Encyclopedic Palace”, της διεθνούς έκθεσης της 55ης Μπιενάλε της Βενετίας (2013), ο Νταν Βο εισήγαγε από το Βιετνάμ τα ξύλινα και πέτρινα δομικά στοιχεία μιας Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας 200 ετών και τα επανασυναρμολόγησε εκεί.
Το 2018 το Γκούγκενχαϊμ διοργάνωσε μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του, με τίτλο “Danh Vo: Take My Breath Away”. Δύο χρόνια αργότερα καταπιάστηκε με το ζήτημα της ανόδου και της πτώσης αυτοκρατοριών και της θρησκείας στην εγκατάσταση “chicxulub”, στην γκαλερί White Cube του Λονδίνου.
Πηγές: pinaultcollection.com | Britannica
Photo Credit: Tropaleum, Danh Vo. Ανακτήθηκε από: pinaultcollection.com