Ύμνοι και Θρήνοι του Θείου Πάθους στο θέατρο Ακροπόλ

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στο Θέατρο Ακροπόλ, οι βυζαντινοί ήχοι και οι μελωδίες από τους ύμνους, τα ψαλτοτράγουδα

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στο Θέατρο Ακροπόλ, οι βυζαντινοί ήχοι και οι μελωδίες από τους ύμνους, τα ψαλτοτράγουδα και τα θρηνητικά …

τραγούδια της Παράδοσης θα έχουν τον πρώτο λόγο, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη αλλά και συμμετοχή του Χρόνη Αηδονίδη, του μεγάλου καλλιτέχνη, που μαζί με την αξέχαστη Δόμνα Σαμίου έχουν αποτελέσει τον «βασικό άξονα» της καλής παραδοσιακής μουσικής.

Θα ερμηνεύσουν, ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής σκηνής αλλά και με βιώματα στη παραδοσιακή μουσική και τους εκκλησιαστικούς ύμνους και η Νεκταρία Καραντζή.
Επίσης θα πάρουν μέρος, η 30μελής χορωδία Βυζαντινής & Λαϊκής «De profundis» και δεξειοτέχνες της παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.

 
Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, με κάποιους από τους ωραιότερους και πιο κατανυκτικούς μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, αλλά και ψαλτοτράγουδα, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής και τραγουδια της λαϊκής μας παράδοσης, στο κλίμα των ημερών, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του σπουδαίου ερμηνευτή και δασκάλου της Παράδοσης, του Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος θα μετέχει επίσης ερμηνευτικά στο πρόγραμμα.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, 84 ετών σήμερα, με 60 και πλέον χρόνια αφιερωμένα στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής (δημοτικής και βυζαντινής), εξακολουθεί να μυεί στον κόσμο της παράδοσης πολλούς, κυρίως νέους, ανθρώπους, ώστε να μη διακοπεί ποτέ η αυθεντική αλυσίδα της. Η μελίρρυτη φωνή του ανασύρει τις κοινές μας μνήμες, ξυπνά την συλλογική ιστορική μας συνείδηση, μεταφέροντας ζωντανά τις μαρτυρίες όλων αυτών των ανθρώπων που σμήλεψαν με μεράκι, με χαρά και με πόνο τα τραγούδια και τα έθιμα του λαού μας και τα διέδωσαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, με απαράμιλλο σεβασμό και αγάπη. Η πορεία του, αναγνωρισμένη πανελληνίως, τον καταξιώνει ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της Παραδοσιακής Μουσικής.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τη φωνή του, τουλάχιστον σε δύο μεγάλες διοργανώσεις: την τελετή υποδοχής της νέας χιλιετίας και την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πρόσφατα απέσπασε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το οφφίκιο του “Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”.
 

Η βυζαντινή μουσική υπήρξε και για τον Χρόνη Αηδονίδη μία τέχνη που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, πρώτα κοντά στον ιερέα πατέρα του και στη συνέχεια στον Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, πλάι στον οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Με αυτήν την συναυλία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Χρόνης Αηδονίδης θα αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ψαλτική τέχνη. Τα τελευταία κυρίως χρόνια, είτε σε ζωντανές εμφανίσεις είτε σε δισκογραφία, έχει επιλέξει να αναδεικνύει με την συγκινητική φωνή του βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, “επιστρέφοντας έτσι”, όπως λέει ο ίδιος, “στον Θεό το τάλαντο που του έδωσε”…
 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ