«Αγανακτισμένοι», Αγνοούμενοι, Ανατρεπτικοί καλλιτέχνες– που εκφράζονται στον αστικό χώρο είτε αφορά σύγχρονες μητροπόλεις,

ίτε διχοτομημένες πρωτεύουσες είτε  κοινωνίες σε αναβρασμό. Η κατηγορία Urban Space, που εγκαινιάζεται μέσα από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, επιχειρεί να  φωτίσει την σχέση ανάμεσα στις μορφές του αστικού χώρου και τους ανθρώπους του. Προσπαθεί να προσδιορίσει  μια σχέση με πολλά επίπεδα αλλά μια αλήθεια, αυτήν που παρουσιάζουν οι ταινίες που περιλαμβάνονται στις ενότητες: Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες δρόμου / Focus to urban artists,  Πόλη Στη Μέση / Divided City, Εκτελούνται Έργα / Under Construction και Α(γα)νακτήστε την πόλη / Taking Back The City.

Εξαιρετικά ταλαντούχοι δημιουργοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για τα όρια της πόλης και της «δικής τους πόλης». Το ρεαλιστικό βλέμμα του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ομογενή σκηνοθέτη της Αυστραλίας, του Bill Μουσούλη, που παρουσιάζει το «Wild and Precious», την πρώτη του ταινία επί του «αγανακτισμένου» ευρωπαϊκού εδάφους, το ιστορικό ντοκουμέντο «Missing Person on The Road ‘74» της Ελένης Γιόκαρη, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από τις ιστορίες χιλιάδων αγνοουμένων της Κύπρου, το ντοκιμαντέρ  «Poets in No Man’s Land» του καθηγητή Στέφανου Στεφανίδη, και η παρουσίαση των ταινιών τεκμηρίωσης «Δουλειές με Φούντες» και «Από τις αυλές στα σαλόνια», που βασίζονται στα ομότιτλα βιβλία της δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελικής Μυλωνάκη, αποτελούν μερικές μόνο από τις ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες της κατηγορίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ για τη «χαρτογράφηση» του urban space θα πραγματοποιηθεί στις 21.10.2012 βιβλιοπαρουσίαση της δρ Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελικής Μυλωνάκη για τα έργα της: «Από τις Αυλές στα Σαλόνια» και «Δουλειές με Φούντες», που είναι εμπνευσμένα από την «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών ’50-70. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κινηματογραφώντας την πόλη/ Filming the city» όπου θα συμμετάσχουν η δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αγγελική Μυλωνάκη, ο πανεπιστημιακός Στέφανος Στεφανίδης, ο σκηνοθέτης Bill Μουσούλης, η εκπαιδευτικός με σημαντικές διακρίσεις στον Πολιτισμό, Αίγλη Καμμίτση, αλλά και ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και δημιουργός Σταύρος Σιδεράς.

Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες του δρόμου/ Focus to Urban Artists

Save Our Souls

Σκηνοθέτης: Michael Sanchez
Παραγωγός: Philip T Barnes, Richard Barnes, Michael Sanchez
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 74′
Έτος: 2011
Χώρα: ΗΠΑ
Διάλογοι: Αγγλικοί

Σύνοψη:
Μια ιδιότυπη ματιά στο παρασκήνιο της ζωής ενός θιάσου neo-burlesque, στη Νέα Ορλεάνη. Η ταινία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα. Τα μέλη του θιάσου Slow Burn Burlesque αποκαλύπτουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες- το ταξίδι στη Νέα Ορλεάνη και τον κοινό δεσμό που τους ενώνει: Την τέχνη του burlesque.
Θεάματα Του Δρόμου/ Street Spectacles
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Κάππος
Παραγωγός: Μιχάλης Βιτοράκης
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 61′
Έτος: 2011
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Σύνοψη:
Τα “Θεάματα Του Δρόμου” είναι ένα ντοκιμαντέρ για το θέατρο δρόμου. Η ταινία επιδιώκει να εξοικειώσει το κοινό (και ιδιαίτερα το ελληνικό) με αυτή την μορφή τέχνης, καθώς επίσης και να δείξει τους λόγους που επιλέγει κανείς να “παίξει” στο δρόμο, αλλά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό το γεγονός.

Πόλη Στη Μέση/ Divided City
Missing Person on the Road ’74

Σκηνοθέτης: Ελένη Γιοκάρη
Παραγωγός: Ελένη Γιοκάρη
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 60’
Έτος: 2012
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Σύνοψη:
‘Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκιμαντέρ, φωτίζει άγνωστες πτυχές μιας ιστορίας γνωστής σε όλους μας. Προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο που καλύπτει το πέπλο των αγνοουμένων της Κύπρου, παραθέτοντας ντοκουμέντα και αποκαλυπτικές προσωπικές μαρτυρίες. Πρόκειται για έναν δρόμο ποτισμένο με τα δάκρυα, το άγχος,  τον θυμό, την αγωνία, τον πόνο, την απόγνωση, την προσμονή, την πάλη, την ψυχική δύναμη και την ελπίδα. Οδηγός σε αυτόν τον δρόμο είναι μια γυναίκα, η μητέρα όλων των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 μέχρι και σήμερα.

Dent De Lion
Παραγωγός : Γεωργία Νικολάου
Σκηνοθέτης : Γεωργία Νικολάου
Είδος: Πολεμικό Δράμα
Διάρκεια: 17’40”
Έτος: 2012
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο/Κύπρος
Διάλογοι: Αγγλικοί

Ηθοποιοί:
Joe Woodward
Andrey Pilipenko
Κορίνα Κονταξάκη
Αθηνά Λεμεσίου

Σύνοψη:
Η ταινία ακολουθεί ένα μικρό αγόρι που συναρμολογεί τα παιχνίδια-όπλα του και ξεκινάει για την περιπέτεια. Εκεί υπάρχουν “φανταστικοί” φίλοι και έχθροί που πολεμούν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Κάπου αλλού, ένας νεαρός στρατιώτης δέχεται τον εγκάρδιο αποχαιρετισμό της μητέρας του καθως ετοιμάζεται να υπερασπιστεί την χώρα του, στο μέτωπο. Οι δύο ιστορίες συγκρούονται αλλάζοντας ολοκληρωτικά την πραγματικότητα του μικρού αγοριού. To Dent de Lion είναι μια ωδή στην εποχή της αθωότητας και ένας θρήνος για την απώλειά της.

Resolution
Παραγωγός: Στέφανι Ανδρέου
Σκηνοθέτης : Στέφανι Ανδρέου
Είδος: Video Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια : 4’15”
Έτος: 2012
Χώρα: ΗΠΑ
 Διάλογοι : Αγγλικοί

Ηθοποιοί:
Μάριος Πρωτόπαππας
Κατερίνα Αντωνίου
Ανδρέας Κωνστανίνου
Kate Χρήστου
Σωτήρης Πρωτόπαππας
Γιαννάκης Ανδρέου

Σύνοψη:
Το Resolution είναι μια πολυκάναλη ηχητική εγκατάσταση που χρησιμοποιεί ένα τραπέζι δείπνου ως συνεκτικό στοιχείο. Φλιτζάνια καφέ, πιάτα και πιρούνια, είναι τοποθετημένα ώστε να αναπαραστήσουν ένα οικογενειακό δείπνο. Ο ήχος αναπαράγει μια οικογενειακή συζήτηση. Χρησιμοποιώντας υλικό συνεντεύξεων από μέλη της οικογενείας της, που απαντούν σε ερωτήσεις για την Κύπρο, η Ανδρέου προσπαθεί να χτίσει έναν πιστευτό διάλογο. Διακόπτουν ο ένας τον άλλον και συχνά μιλάνε ταυτόχρονα, ωστόσο όλοι υπογραμμίζουν το ίδιο ζήτημα: την διαίρεση ενός νησιού, την διαίρεση των ανθρώπων. Κορνιζαρισμένες φωτογραφίες για σύνορα, «κατεχόμενη» γη και καρτ ποστάλ στολίζουν τον τοίχο πίσω από το τραπέζι. Οι φωτογραφίες παρέχουν ένα παράθυρο στην καθημερινή ζωή μιας πρωτεύουσας-σύμβολο, που καθορίζει την ζωή σε ολόκληρο το νησί και απλοποιεί έναν από τους βασικούς λόγους που δεν επιτυγχάνεται η επίλυση. Αυτά που αντιλαμβανόμαστε ως γεγονότα και «πραγματικούς» λόγους πίσω από τη σύγκρουση επηρεάζονται από την πολιτική ατζέντα και εθνικιστικές τάσεις. Εν τέλει αυτό δημιουργεί μια ψευδή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Κύπρου. Η εγκατάσταση έχει θεατρική αξία που αντανακλά την τεχνητή συζήτηση γύρω από την σύγκρουση. Τοποθετημένη στο εσωτερικό σπιτιού, δεσμεύει τις εξωτερικές ιδέες σε εσωτερικούς χώρους και παρέχει μια προσεγγίσιμη πλατφόρμα για δυσδιάκριτες πολιτικές αντιλήψεις.


Poets In No Man’s Land

Παραγωγός : Στέφανος Στεφανίδης
Σκηνοθέτης : Στέφανος Στεφανίδης, Stephen Nugent
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 20′
Έτος: 2012
Χώρα: Κύπρος

Σύνοψη:
Το Poets In No Man’s Land είναι ένα ντοκιμαντέρ για ένα workshop διάρκειας μιας εβδομάδας που λαμβάνει χώρα στην «πατρίδα κανενός». Μεταξύ των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνονται ποιητές που γράφουν στα Ελληνικά, τα Τούρκικα και τα Αγγλικά, αλλά και διεθνείς ποιητές που γράφουν στα Καταλανικά, τα Λιθουανικά, τα Πολωνέζικα και τα Πορτογαλικά. Η ταινία απεικονίζει αναγνώσεις ποιημάτων, διαλόγους, συζητήσεις και συνεντεύξεις με θέμα την ποίηση και την ποιητική μετάφραση όπως θα προσεγγιζόταν από την «πατρίδα κανενός», σε ελεύθερη μετάφραση και απόδοση. Το workshop και η ταινία έχουν επιχορηγηθεί από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πολιτισμικό Πρόγραμμα «Λογοτεχνία πέρα από τα σύνορα». Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο επιχορήγησε την διαδικασία του post production.

Εκτελούνται Έργα/ Under Construction
Από Τις Αυλές Στα Σαλόνια
Παραγωγός : University Studio Press
Σκηνοθέτης : Διονυσία Αρβανίτου, Παναγιώτης Κουντουράς
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 30′
Έτος: 2008
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Ηθοποιοί:
Αφήγηση: Ηλίας Πανάς

Σύνοψη:
Το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Μυλωνάκη εξετάζει τον αστικό χαρακτήρα του ελληνικού κινηματογράφου την περίοδο της μεγάλης εμπορικής του ακμής και της ευρύτατης δημοφιλίας του, αλλά και τη συμβολή του μέσου στη διαμόρφωση και διάδοση συγκεκριμένων εικόνων για την πόλη και την κατοικία στην Ελλάδα του ’50 και του ’60. Ο κινηματογραφικός φακός μετατοπίζει σταδιακά το ενδιαφέρον του από την παλιά Αθήνα στο μοντέρνο διαμέρισμα, «από τις αυλές στα σαλόνια»: Από τις γειτονιές και τις αλάνες του αθηναϊκού κέντρου στην αφιλόξενη Αθήνα της εσωτερικής μετανάστευσης, στην άναρχη πόλη της αντιπαροχής και της ανοικοδόμησης, στο μοντέρνο αλλά ασφυκτικό διαμέρισμα της μεταπολεμικής πολυκατοικίας.

To ντοκιμαντέρ “Από τις αυλές στα σαλόνια” είναι βασισμένο στο βιβλίο της Αγγελικής Μυλωνάκη “Από τις αυλές στα σαλόνια”: Εικόνες του αστικού χώρου στον ελληνικό δημοφιλή κινηματογράφο (Θεσσαλονίκη: Εκδ.University Studio Press, 2012)
Δουλειές Με Φούντες
Παραγωγός: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 30′
Έτος: 2008
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Ηθοποιοί: Αφήγηση: Στέλιος Λουκάς
Σύνοψη:
Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1970)» της Αγγελικής Μυλωνάκη συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του «επιχειρείν» στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η συγγραφέας καταγράφει τις εικόνες και τα πρόσωπα των δημοφιλέστερων επιχειρηματιών της μεγάλης οθόνης: από τον κουτοπόνηρο μπακαλόγατο Ζήκο του Κώστα Χατζηχρήστου μέχρι τον παντοδύναμο εφοπλιστή Φωκά του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο, με όχημα την «αφρόκρεμα» των ελληνικών ταινιών. Εργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών, αποκαλύπτοντας τα στερεότυπα, τις εικόνες και τις μεταλλαγές της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα των δεκαετιών ’50 και ’60.
Το ντοκιμαντέρ “Δουλειές με φούντες! Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (1950-1970)” είναι βασισμένο στο βιβλίο της Αγγελικής Μυλωνάκη “Δουλειές με φούντες! Η ιστορία της επιχειρηματικότητας μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο (Θεσσαλονίκη: Εκδ.University Studio Press, 2012)

Taking Back The City/ Α(γα)νακτήστε την πόλη
Dogs, Cats And Rats

Σκηνοθέτης: Ανδριανός Γεωργαντάς
Παραγωγός: Aiolia Films
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 100’
Έτος: 2012
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Υπότιτλοι: Αγγλικοί
Ηθοποιοί:
Κωνσταντίνος Λάγος
Κατερίνα Μισιχρόνη
Ζαχαρίας Ρόχας
Νίκος Νικολάου
Δημήτρης Λάλος

Σύνοψη:
Η Αθήνα βρίσκεται σε αναταραχή. Τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν καταληφθεί από τους φοιτητές. Πορείες διαμαρτυρίας και βίαιες συγκρούσεις ξεσπούν παντού. Η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Εν τω μεταξύ μέσα σε αυτή την κοινωνικοπολιτική ένταση και το χάος εξελίσσεται μια ερωτική ιστορία. Ένας νεαρός χούλιγκαν ερωτεύεται μια γοητευτική φοιτήτρια από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για να την κερδίσει, εντάσσεται στην ομάδα όπου ανήκει η κοπέλα. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στην συναισθηματική ψυχρότητά της και την έξαρση της αστυνομικής βίας , ο πρωταγωνιστής οδηγείται στα άκρα αγνοώντας κάθε αίσθημα κινδύνου.

Wild and Precious
Σκηνοθέτης: Bill Μουσούλης
Παραγωγός: Bill Μουσούλης, Δημήτρης Αθανίτης
Είδος: Μυθοπλασίας/Δραματική
Διάρκεια: 87’
Έτος: 2012
Χώρα: Ελλάδα, Ιταλία, Αυστραλία
Διάλογοι: Αγγλικοί
Ηθοποιοί:
Alessandro Figurelli
Emanuela Zocco
Jennifer Levy

Σύνοψη:
Ένας από τους πιο διακεκριμένους και αναγνωρισμένους ανεξάρτητους δημιουργούς στην Αυστραλία, ο Bill Μουσούλης, ταξίδεψε στην Ελλάδα και την Ιταλία για να μας παρουσιάσει ένα αντισυμβατικό και ταυτόχρονα συναρπαστικό αστικό «παραμύθι» για την τρέχουσα κοινωνικο-πολιτική κρίση που συμβαίνει στην Ελλάδα. Στην πρώτη του ταινία επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Bill Μουσούλης κινηματογραφεί με μια φρέσκια αλλά κριτική ματιά, την ένταση , την αναταραχή, τις συγκρούσεις αλλά και την ελπίδα. Ένας Ιταλός κινηματογραφιστής βρίσκεται στην Ελλάδα, ακριβώς στο μέσον της κοινωνικοπολιτικής κρίσης. Επιστρέφει σπίτι του στο Μιλάνο στην πρώην γυναίκα και την κόρη του, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Αθήνα όπου μια παραγωγός της Αυστραλιανής τηλεόρασης, τον προσλαμβάνει. 

Μεταβαλλόμενη Αντίδραση
Παραγωγός: Χρήστος Μπαρούς
Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπαρούς
Είδος: Περιβαλλοντική
Διάρκεια: 10′
Έτος: 2011
Χώρα: Ελλάδα
Διάλογοι: Ελληνικοί
Υπότιτλοι: Αγγλικοί

Ηθοποιοί:
Κώστας Μπράγας
Χριστίνα Μαχούρη
Νικ Κούγελος
Σύνοψη:
Ο Κώστας είναι Αλπινιστής που σκαρφαλώνει στην Πάρνηθα, ενώ η αδελφή του ανακοινώνει τον γάμο της. Για να εκφράσει την μεγάλη του χαρά, ο Κώστας κατεβαίνει με σχοινί από τον πύργο του Πειραιά, κρατώντας ένα μεγάλο πανό. Στη μια πλευρά το πανό γράφει “Σώστε το δάσος της Πάρνηθας” και από την άλλη “Παντρεύεται”. Δημιουργεί μια απίστευτη σύγχυση. Πολύ κόσμος είδε την πράξη του και συγκεντρώθηκε στο σημείο.
Τα ΜΜΕ έσπευσαν επίσης. Η αστυνομία και η πυροσβεστική βρίσκονται καθ’ οδόν; Κατάφερε τελικά να περάσει το μήνυμά του στον κόσμο και τα MME;