Στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Απριλίου (12.00 μ.μ -20.30 μ.μ.) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 30 Απριλίου , λογοτεχνία , ιστορία και ζωγραφική «παντρεύονται» με αποτέλεσμα μία διαδραστική αφήγηση , που ταξιδεύει το θεατή πίσω στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Εκατό χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας οι μνήμες ξυπνούν στο βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα με τίτλο «Στα σαράντα κύματα».
Η οικογένεια Μελισσουργού, μετά τις άγριες σφαγές και τον εμπρησμό της Σμύρνης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922, ξεριζώνεται, και σκορπίζει κυνηγημένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η πληγή της προσφυγιάς που ακολούθησε τη Μικρασιατική καταστροφή, άργησε πολύ να κλείσει και σημάδεψε ανεξίτηλα το κορμί της Ελλάδας . Οι θηριωδίες του Κεμάλ και των στρατιωτών του, έγραψαν την πιο μελανή σελίδα ντροπής στην σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ιστορίας.Ο Μάξιμος, η Αυγή, ο πιστός τους σκύλος Ασλάν και οι γονείς τους Ζαχαρίας και Πολύμνια αλλά και η γιαγιά Αρετώ, βολοδέρνουν καβάλα στα σαράντα κύματα, προσπαθώντας να ξανασμίξουν. Θα τα καταφέρουν;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Βασίλης Γκούμας κλήθηκε από τον συγγραφέα να αναλάβει την εικονογράφηση του βιβλίου.
Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για την έκθεση που εγκαινιάζεται στη γκαλερί Ευριπίδη στις 14 Απριλίου. «Όταν τελείωσε η εικονογράφηση, ένιωσα την ανάγκη να δουλέψω ξανά αυτές τις εικόνες», μας λέει ο ζωγράφος. Έτσι «γεννήθηκαν» 13 μικρά και μεγάλα έργα τα οποία επεξεργάστηκε από την αρχή ο καλλιτέχνης με περισσή σπουδή. Απαλλαγμένα από τη φθορά του χρόνου, τα σχέδια του Βασίλη Γκούμα «ζωντανεύουν» μια συγκλονιστική ιστορία. Τόποι ορόσημα για την οικογένεια Μελισσουργού, αλλά και για όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.Ντοκουμέντα ιστορίας που μεταφέρουν τον θεατή της έκθεσης στην ατμόσφαιρα της εποχής.
«Με τις φανταστικές εικόνες του Βασίλη Γκούμα, το βιβλίο μας γίνεται ολοζώντανο, παροτρύνοντας τον αναγνώστη να ταξιδέψει στην εποχή εκείνη μέσα από τη γραφίδα του καλλιτέχνη.
Ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι πραγματικά εντυπωσιακός, αποπνέοντας μια ολόδροση ζωντάνια το διάβα της ιστορίας μας», σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου «Στα σαράντα κύματα», Αριστείδης Δάγλας για τα σχέδια του Βασίλη Γκούμα.