Άσεμνο, ανήθικο και προκλητικό, ανακηρύχθηκε απαγορευμένο, με το πρώτο ανέβασμα να καθυστερεί δεκαπέντε χρόνια από το 1891 όπου και γράφτηκε.
Γροθιά στον πουριτανισμό και στη σεμνοτυφία, το έργο πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής αναζήτησης των νέων. Ο εύθραυστος ψυχικός κόσμος των ανήλικων χαρακτήρων απέναντι σε διαφορετικούς, εξίσου αναποτελεσματικούς, τρόπους διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, παρουσιάζεται μέσω της γρήγορης εναλλαγής μικρών σκηνών, που διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηρίστηκε προδρομική μορφή εξπρεσιονιστικού station drama, ενώ στους κύκλους των ψυχολόγων το έργο θεωρήθηκε ότι προβάλλει ψυχολογικές και παιδαγωγικές θεωρίες που διατυπώνονται επιστημονικά στην ψυχανάλυση.
Η παράσταση «Βέντλα – Το Ξύπνημα της Άνοιξης» σε πρωτότυπη μετάφραση Ντίμης Θεοδωράκη και σκηνοθεσία – διασκευή Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη, αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των ζητημάτων του έργου, μέσα από την εύθραυστη δεκατετράχρονη ηρωίδα, Βέντλα Μπέργκμαν. Η καθημερινότητα πέντε εφήβων, η ρήξη με το σύστημα εκπαίδευσης, η απάθεια των γονέων, η ανάγκη για επαφή, το σεξ, η βία, ο μαζοχισμός, η ομοφυλοφιλία και θέματα ταμπού έως και σήμερα, ξεδιπλώνονται μέσα από τη ρομαντικότητα των εφήβων που μοιάζουν έρμαια των ενστίκτων και των συναισθημάτων τους. Η κωμικοτραγική αθωότητα των ηρώων όμως διατρέχεται από έναν μυστηριώδη άνδρα που φαίνεται να γνωρίζει πολλά.
Τέσσερις ανερχόμενοι ταλαντούχοι ηθοποιοί Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας,Χρηστίνα Γαρμπή και Εύα Φρακτοπούλου ενσαρκώνουν τους έφηβους χαρακτήρες του έργου πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ηθοποιούς (Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή και άλλοι) στις κινηματογραφικές οθόνες που τους περιβάλλουν. Υποβλητικοί φωτισμοί, πρωτότυπη μουσική που υπονομεύει ψυχεδελικές καταστάσεις, άχρονα κοστούμια, αφαιρετικά σκηνικά, όλα σε ένα περιβάλλον του σήμερα και του χθες, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το θέατρο αγκαλιάζει τον κινηματογράφο, το νέο διαδέχεται το παλαιό, και η άνοιξη δίνει τη σκυτάλη της στο χειμώνα. Καθώς η χαρούμενη εφηβική καρδιά αλλάζει τους χτύπους της, το φωτεινό μπαρόκ φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μετατρέπεται σταδιακά σε μία σκοτεινή γοτθική αίθουσα που απαντάει σε όλα τα μυστήρια ή και όχι.
«Η ζωή είναι μια απροσδόκητη ατυχία» Μέλχιορ Γκάμπορ Ετών 14
Μία παράσταση ακατάλληλη για ηθικολάγνους
Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Επιμέλεια Μετάφρασης: Ντίμη Θεοδωράκη & Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Βουδούρης
Φωτισμοί: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Σκηνικά: Φωτεινή Αλεξοπούλου
Κοστούμια: Eva Doppelgänger
Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου
Χορογραφία: Βασίλης Σκαρμούτσος
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Ζηνοβία Ευθυμιάδη
Εκτέλεση Μακιγιάζ: Δήμητρα Σταυροπούλου
Make Up Artist: Χρύσα Μιχαηλίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Υρώ Μακρή
Κινηματογραφικό Μέρος: Ομάδα NAIL
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Ψυχολογική Ανάλυση Ρόλων: Ιάκωβος Σιανούδης & Εύη Καπασακαλίδη – Ψυχορροπία
Hair Styling Κινηματογράφησης: Χρήστος Νικολής & Χρύσα Μιχαηλίδου
Ερμηνεύουν:
Θεατρικό Μέρος: Λίνα Φούντογλου,Αλέξανδρος Χούντας,Χρηστίνα Γαρμπή, Εύα Φρακτοπούλου
Κινηματογραφικό Μέρος: Ακύλλας Καραζήσης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή, Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Όντος, Έλενα Σταματίου, Διονύσης Στραβοράβδης, Φελίς Τόπη, Μαρία Στεφανίδου, Βασιλική Μαυρίδη, Βασίλης Ζώης και Ελένη Μολέσκη.
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά