Video Art Festival Μηδέν στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Σταθερό στο καλοκαιρινό του ραντεβού και φέτος το Festival Μηδέν μας προσκαλεί στις 8, 9 και 10 Ιουλίου σε ένα ταξίδι στο εικαστικό σύμπαν …
της σύγχ

Σταθερό στο καλοκαιρινό του ραντεβού και φέτος το Festival Μηδέν μας προσκαλεί στις 8, 9 και 10 Ιουλίου σε ένα ταξίδι στο εικαστικό σύμπαν

της σύγχρονης παγκόσμιας βιντεοδημιουργίας. Μια περιπετειώδης όσο και απολαυστική διαδρομή στις σκέψεις και τις ανησυχίες των σημαντικότερων εκπροσώπων της νέας γενιάς βιντεοκαλλιτεχνών, όπου ταυτόχρονα αποτυπώνονται οι πιο αιχμηρές και ενδιαφέρουσες τάσεις της τέχνης των καιρών μας.

Το Festival Μηδέν θα πραγματοποιηθεί στην πιο γραφική γειτονιά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, την πλατεία Αμφείας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση υποβλήθηκαν για συμμετοχή περισσότερα από 800 βίντεο από όλες τις ηπείρους.

Στις τρεις βραδιές του φεστιβάλ συνολικά θα παρουσιαστούν 181 έργα ανάμεσα στα οποία αφιερώματα σε φεστιβάλ και ομάδες του εξωτερικού αλλά και διαδραστικά προγράμματα και εγκαταστάσεις. Και φέτος το πρόγραμμα των προβολών διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική προβολή:

Supernatural
Η Μαρία Μπουρίκα, προσκεκλημένη επιμελήτρια για τη συγκεκριμένη ενότητα σημειώνει: «Is it matter of a hollow mind? Φαίνεται να αναρωτιέται η Kathlene Krallowek στο video της “Gardens of Mirrors”.

Μέσα από τη φολκ κουλτούρα, το sience fiction, τα horror films και τα uncanny life-like androids, η ανθρωπότητα αρέσκεται στο να εξερευνά τις κρυμμένες πλευρές του εαυτού της και να τις αποκαλύπτει μέσα σε όνειρα, μύθους και φαντασιώσεις, ώσπου να πάρουν και αυτά θέση σε μια νέα υπερ-πραγματικότητα».

Upstream Eyeglasses
Πειραματικά animation που τραβάνε την κουρτίνα, ακροβασίες φόρμας και περιεχομένου, κατάδυση στη μνήμη, πτήση στην καθημερινότητα, νοσταλγικότητα και αλαζονικές χειρονομίες που αυτοϋπονομεύονται…
Όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο: βλέμματα κόντρα στο ρεύμα.

land/e/scape
Η Μαριάγγελα Κουτίβα και η Όλγα Μπρούμα, δύο νέες αρχιτέκτονες που προσκλήθηκαν από το φεστιβάλ να επιμεληθούν μια ενότητα προσανατολισμένη στη διερεύνηση του χώρου, ψηφιακού και μη, πρότειναν το συγκεκριμένο τίτλο. Οι ίδιες σημειώνουν: «Απόδραση. Η απόδραση ακολουθώντας μια γραμμή σε ένα σεντόνι, ο δέσμιος σκαρφαλώνει στο βουνό, σκάβει το χώμα αφήνοντας χνάρια, ουλές παροδικές ή μόνιμες στο πρόσωπό του. Ο τόπος τον ορίζει. Μόλις τον κάψει θα ξαναγεννηθεί.»

Sound & Vision
Ένα από τα πιο σταθερά αλλά και δημοφιλή θέματα του φεστιβάλ, η σχέση του ήχου και της μουσικής με την εικόνα και το όραμα του δημιουργού, επιστρέφει σε αυτή την ενότητα. Αξίζει να τονιστεί η παρουσία της Marie Losier με το αριστουργηματικό «Slap the Gondola!», όπου μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι θρυλικοί αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες Tony Conrad και Genesis P-Orridge, αλλά και η μούσα του Κουέντιν Ταραντίνο April March.

Just a Cause
Τι έχει απομείνει από την έννοια της στρατευμένης τέχνης στη σημερινή εποχή και πόσο ή πού μπορούν να την αγγίξουν οι δημιουργοί της video-art; Θέματα, όπως η μετανάστευση, τα κράτη και τα σύνορα, η οικολογία, ο καταναλωτισμός, η σχέση των δύο φύλων, η ψηφιακή εποχή κ.α. μέσα από υπαινιγμούς, χιούμορ ή ευθείες τοποθετήσεις.

The Moneying of Life
Το φλέγον θέμα που τα τελευταία δύο χρόνια μονοπωλεί τις ανησυχίες και τις συζητήσεις του παγκοσμιοποιημένου χωριού υπαγορεύοντας ζωές και διαμορφώνοντας πραγματικότητες. Είναι ένα παιχνίδι Τόμπολα (από το ομώνυμο βίντεο της Laura Mergoni άλλωστε δανείζεται την εικόνα για την φετινή του αφίσα το φεστιβάλ) ή ακόμα χειρότερα ένα καζίνο; Το νόημα της ζωής χρηματίζεται; Τι θα φέρουν άραγε τα σύννεφα του Νιγηριανού Emeka Ogboh που κλείνουν την αυλαία του φετινού φεστιβάλ;

Αναλυτικά, στην παράλληλη προβολή:

Videochannel: Found Footage!

Η διαδικτυακή πλατφόρμα VideoChannel έχει σαν βάση την Κολωνία και αποτελεί μια σημαντική βάση δεδομένων με βίντεο και επιμελημένες ενότητες από διάφορα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.

“Found footage” είναι ένας κινηματογραφικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την μερική ή ολική παραγωγή ταινιών από «δανεικό» υλικό ή υλικό αρχείου, δηλαδή έτοιμο υλικό και λήψεις που δεν έχουν γίνει από τον δημιουργό της τελικής ταινίας αλλά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός πρωτότυπου έργου αποκτώντας ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Την ενότητα επιμελείται ο Wilfried Agricola de Cologne.

http://videochannel.newmediafest.org/

Art by chance
Το ART BY CHANCE είναι ένα κινητό φεστιβάλ με βάση την Τουρκία, που προωθεί καλλιτεχνικά βίντεο πολύ μικρής διάρκειας (30 δευτερολέπτων) σε όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ παρουσιάζει επιμελημένες ενότητες προβολών σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε ψηφιακές οθόνες και διαφημιστικές πινακίδες σε μέρη και σημεία που δεν το περιμένει κανείς.

Διεθνή προγράμματα και θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται σε ανύποπτο χώρο και χρόνο σε δημόσιους χώρους, στο μετρό, σε αεροδρόμια, σε πολυκαταστήματα και σε διαφημιστικές ή δημόσιες οθόνες προβολών, προσθέτοντας περισσότερη τέχνη και χρώμα στη ζωή της πόλης και στον αστικό πολιτισμό. Στο Festival Μηδέν παρουσιάζουν την επιλογή τους για το 2010 που έχει ως θέμα τον «Χρόνο».
http://www.artbychance.org/

Cinematheque: Flash & Thunder – μια διαδραστική έκθεση

 Το Flash & Thunder είναι ένα ιδιαίτερο διαδραστικό project με διαδραστικά έργα φτιαγμένα με το πρόγραμμα Flash που παρουσιάζεται online στην πλατφόρμα Cinematheque του New Media Fest, Κολωνία. Η επιλογή, η επιμέλεια και ο προγραμματισμός της τελικής παρουσίασης έγιναν από τον  Wilfried Agricola de Cologne.

Το  project  διερευνά το Flash, ένα από τα πιο διαδεδομένα προγραμματιστικά εργαλεία για το internet με ευρεία εφαρμογή στην κατασκευή ιστοσελίδων, ανυσματικών γραφικών, animation και διαδραστικών εφαρμογών όπως παιχνίδια κλπ, σαν μέσο και εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας.
http://cinema.nmartproject.net/cinema_d/flash-feature.html

Cronosfera: Visions from the Future – Iridescent Worlds 

 Ένα πολύ ενδιαφέρον ιταλικό φεστιβάλ για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που εστιάζει στην τέχνη, τις επιστήμες και την επιστημονική φαντασία, παρουσιάζει μια επιλογή από τα βραβευμένα και τα καλύτερα βίντεο της πρόσφατης φετινής διοργάνωσης του “Visions from the future – Iridescent worlds”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο Τορίνο. Επιμελητές: Luisa Mizzoni [alias luxi lu], Emilio Corti, Francesca Mizzoni [alias Infrason], http://www.cronosferafestival.com/

4 Now
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Ronnie Cramer και Μάκης Φάρος. Τέσσερις αξιόλογοι καλλιτέχνες. Μια εικονική συνύπαρξη. 

FixC: Fixation
Η ανεξάρτητη καλλιτεχνική πλατφόρμα FixC co-operative έχει σαν βάση της το Ελσίνκι και δημιουργήθηκε για να υποκινήσει, να προωθήσει και να παρουσιάσει συνεργασίες βιντεο-καλλιτεχνών, μέσα από επιμελημένες ενότητες προβολών που παρουσιάζει σε διάφορα φεστιβάλ, εκθέσεις και διοργανώσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Στο Festival Μηδέν παρουσιάζουν την ενότητα “FIXATION”, ένα ταξίδι μέσα από διαφορετικούς κόσμους κινούμενης εικόνας, με έργα από 6 βασικά μέλη της ομάδας.
http://fixc.fi/

Τμήμα Εικαστικών Τεχνών Ήχου & Εικόνας – Ιόνιο Πανεπιστήμιο
 

Η γνωστή βιντεο-καλλιτέχνις και καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαριάννα Στραπατσάκη, επιμελείται και φέτος μια ενότητα με έργα φοιτητών του τμήματος για το Festival Μηδέν.
Διάρκεια: 24 λεπτά, http://www.ionio.gr/depts/avarts/

Black Duck & Red Nomade
 

Η BLACK DUCK είναι μια πλατφόρμα που αναλαμβάνει την επιμέλεια και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων και project. Δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της βιντεοτέχνης, της performance, των εγκαταστάσεων και των νέων μέσων,  παρουσιάζοντας project τους σε φεστιβάλ, πραγματοποιώντας διεθνείς ανταλλαγές και οργανώνοντας εκθέσεις και events.

Η RED NOMADE είναι ένα διεθνές συνεργατικό cooperation project που εστιάζει στην καλλιτεχνική ανταλλαγή και στη συνεργασία καλλιτεχνών και διανοητών στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Στόχος της ομάδας είναι η διοργάνωση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και ακαδημαϊκών συναντήσεων σε διάφορες πόλεις, ενθαρρύνοντας συναντήσεις εικαστικών καλλιτεχνών, τεχνοκριτικών, συγγραφέων και διανοητών.

Μαζί παρουσιάζουν μια ενότητα προβολών σε επιμέλεια Cristina Ghetti και Ima Picó ειδικά για το Festival Μηδέν. http://www.blackduckarts.blogspot.com/, http://www.red-nomade.com/

Άγγελος Χρόνης: Pixel Dance

Το PixelsDance είναι μια διαδραστική προβολή που στοχεύει στην διερεύνηση της αλληλεπίδρασης του σώματος με την οθόνη. Μέσα από ένα πεδίο από pixels που παράγουν ήχο προκαλεί το θεατή να μεταμορφώσει με το σώμα του τον εικονικό χώρο. Ο «χορός από pixels» που δημιουργείται μεταφράζει τις κινήσεις του θεατή σε μια εξελισσόμενη οπτικοακουστική εμπειρία.

Ο Άγγελος Χρόνης κατάγεται από την Καλαμάτα. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική και είναι φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Adaptive Architecture & Computation, Bartlett School of Graduate Studies, του University College London.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ