Η ομάδα του Μηδέν, γιορτάζοντας τον ισχυρό δεσμό της διοργάνωσης με την πόλη που ξεκίνησε και πρωτοαναπτύχθηκε, επανέρχεται με δημόσιες προβολές σύγχρονης βιντεοτέχνης απ’ όλο τον κόσμο, από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου, ενεργοποιώντας κάθε ημέρα ένα διαφορετικό σημείο της πόλης.

Το Video Art Μηδέν μετρά 14 χρόνια ακατάπαυστης καλλιτεχνικής πορείας, συγκεντρώνοντας τα πιο ενδιαφέροντα έργα ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης και βρίσκοντας νέους τρόπους και νέους τόπους προβολής και προώθησης της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη φετινή καλοκαιρινή διοργάνωση στην  Καλαμάτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 170 έργα βιντεοτέχνης, που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόσφατο κάλεσμα που απηύθυνε η επιμελητική ομάδα στους βιντεοκαλλιτέχνες διεθνώς.

Η καλοκαιρινή διοργάνωση φέτος περιλαμβάνει πρωινές και βραδινές προβολές, με πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, που εναλλάσσονται και διαφοροποιούνται μορφολογικά και εννοιολογικά, εκφράζοντας τις βασικές τάσεις της εποχής μας. Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά το βράδυ της Πέμπτης (5/7) στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Το επόμενο βράδυ μεταφέρεται στην Παραλία (Thalassa Lounge, 6/7) και κάνει προβολές μουσικών βίντεο δίπλα στο κύμα, σαν ένα εναλλακτικό μουσικό πάρτυ, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και το βράδυ του Σαββάτου (7/7) επιστρέφει στο Κέντρο της Πόλης, στον πεζόδρομο Αναγνωσταρά, όπου ολοκληρώνει τις δράσεις του με προβολές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (Στοά Λόντου, Bandapart Recording Studio).

Φέτος, οι πρωϊνές προβολές και τα αφιερώματα σε ξένα φεστιβάλ (Now&After/Ρωσία και Cairo Video Festival/Αίγυπτος) θα φιλοξενηθούν μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, την Παρασκευή και το Σάββατο (6-7/7). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας  θα λάβει επίσης χώρα το πρωινό της Παρασκευής (6/7) μια ειδική παρουσίαση από την επιμελητική ομάδα του Μηδέν με προσκεκλημένους επιμελητές και θεωρητικούς της βιντεοτέχνης, μεταξύ των οποίων η Ιστορικός Τέχνης και New Media Art Curator Άννα Χατζηγιαννάκη, με σημαντικό και πρωτοποριακό επιμελητικό έργο στους τομείς των νέων μέσων, του κυβερνοχώρου και της bio-art στην Ελλάδα, και η Marina Fomenko, καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης “Now & After”.

Οι εκδηλώσεις του Video Art Μηδέν στην Καλαμάτα για το 2018 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Οι πρωινές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Video Art Μηδέν υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη.

Ομάδα καλλιτεχνικής επιμέλειας: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μαρία Μπουρίκα, Σταύρος Καπέτης, Ντάνυ Κάργας, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Γρηγοριάδου, Παναγιώτης Βούλγαρης

Συνεργάτες: Βασίλης Παπαευσταθίου (Kalamata Filmhouse), Mena El Shazly and Mohamed Allam (Cairo Video Festival), Marina Fomenko (Now&After), Γιάννης Σκουλιδάς, Χρήστος Τσαμαρδάς

Πλοήγηση στο πρόγραμμα

Οι ενότητες  του φετινού προγράμματος απαρτίζονται από:

– Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελληνική βιντεοτέχνη, με τρεις ενότητες (Inscapes, Anatomy of silence, The world is a theater) που αναδεικνύουν τις νέες μορφολογικές και θεματολογικές τάσεις που απασχολούν τους Έλληνες βιντεοκαλλιτέχνες την εποχή που διανύουμε, με έμφαση στη νεότερη γενιά.

– Τρεις ενότητες αφιερωμένες στις Παραστατικές Τέχνες, το αφηγηματικό βίντεο, τη βίντεο performance και το βίντεο dance (Act… with or without expression, Fragments of a story, vDance). Οι ενότητες αυτές, διερευνούν τα δάνεια της βιντεοτέχνης από τις παραστατικές τέχνες  και παρουσιάζουν τις μορφολογικές μετατροπές που υφίστανται η αφήγηση, ο χώρος, το αντικείμενο και η κίνηση του σώματος μέσα σε αυτές τις υποκατηγορίες της  βιντεοδημιουργίας.

– Δύο ενότητες ασχολούνται με την έννοια του Χώρου, του προσωπικού και δημόσιου, του οικείου και ανοικείου, του μνημειακού και του αντιμνημείου (In between, A chance to Cut is a Chance to Cure).

– Τρεις πιο ανάλαφρες και χρωματιστές ενότητες (Daydream, Freeze Frame, Scenes from an unwritten fairytale), που δημιουργούν τις δικές τους αφηγήσεις μέσα από μουσικά βίντεο, animation και digital πειραματισμούς.

– Τέλος, τέσσερις  ενότητες με θεματολογική βάση, την πολιτική μας στάση και αντίσταση (Get [it] out of your system), τον κόσμο της μόδας και την εξάρτηση μας από αυτή (Flow along surface), το γυμνό σώμα ως μέσο έκφρασης και διαλόγου (Shell/Κέλυφος) και τέλος μια ενότητα για ένα δυστοπικό παρόν του μέλλοντος (The way it looks back at you).

Εκτός από τις ενότητες που επιμελήθηκε η καλλιτεχνική ομάδα του Μηδέν επιλέγοντας από τις φετινές συμμετοχές, θα παρουσιαστούν επίσης δύο ενότητες καταξιωμένων διεθνών φεστιβάλ και ένα ειδικό αφιέρωμα στα μουσικά βίντεο από τη  Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse:

-Το Φεστιβάλ Βίντεο του Καΐρου ξεκίνησε να διοργανώνεται την ίδια χρονιά με το Μηδέν, το 2005. Από τότε έχει πραγματοποιήσει οκτώ φεστιβάλ, φέρνοντας καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες να παρουσιάσουν έργα βιντεοτέχνης και πειραματικού κινηματογράφου στην Αίγυπτο. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη δημιουργική σκέψη και τον πειραματισμό. Η ενότητα που φιλοξενείται στο Μηδέν και την οποία επιμελούνται οι Mena El Shazly & Mohamed Allam, θέτει μορφολογικά ερωτήματα για τα όρια και τα «δάνεια» ανάμεσα στις διάφορες μορφές εικαστικών τεχνών και την ενσωμάτωση στοιχείων  από τις άλλες τέχνες, και ειδικά από τη ζωγραφική παράδοση, στην τέχνη του βίντεο.

– Το Διεθνές Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Now&After πραγματοποιείται στη Μόσχα από το 2011. Εστιάζει στην παρουσίαση, ανάπτυξη και προώθηση Ρώσικης αλλά και διεθνούς βιντεοτέχνης, φέρνοντας μαζί αναγνωρισμένους και αναδυόμενους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο και παρουσιάζοντας τη δουλειά τους σε ευρύ κοινό. Διοργανώσεις του Now&After έχουν λάβει χώρα σε σημαντικά μουσεία και εκθεσιακούς χώρους της Μόσχας, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Schusev State Museum of Architecture, το CCI Fabrika κ.α. Ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού είναι η Marina Fomenko, που επισκέπτεται φέτος το Μηδέν και συμμετέχει στις δράσεις του. Η ενότητα που φιλοξενεί το Μηδέν μιλά για την εξουσία που μας καταδυναστεύει ακόμη κι όταν προσπαθούμε να την αγνοήσουμε και ανιχνεύει τους τρόπους που η εξουσία καταγράφεται στη συλλογική μνήμη.

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας Filmhouse (σταθερός συνεργάτης του Μηδέν στις δράσεις του στην πόλη της Καλαμάτας) παρουσιάζει μια ενότητα μουσικών βιντεο-κλιπ, που έχουν γυρίσει γνωστοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί το μουσικό μήνυμα με την κινούμενη εικόνα.

Ταυτότητα

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου | Μαργαρίτα Σταυράκη