Τα βιβλία της Βικτωρίας Τάσκου που θα παρουσιαστούν είναι «Το ούτι και ο κόσμος του, Ιστορικά στοιχεία-πράξη-θεωρία» και «Τροπική μουσική και Μακάμ, 166 μουσικά κομμάτια για ερμηνεία και διδασκαλία», την Τετάρτη 06/03 στις 18.00 στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» (πρώην πολυχώρος) του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ross Daly, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρης Λαμπράκης, Βικτωρία Τάσκου
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους:
Ross Daly, Yurdal Tokcan, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρη Λαμπράκη, Βικτωρία Τάσκου, Λυδία Ρουμελιώτη
Με τη συμμετοχή παιδιών από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το ούτι και ο κόσμος του, Ιστορικά στοιχεία-πράξη-θεωρία:
Το ούτι πέρασε, πριν από εκατό χρόνια, από την τότε οθωμανική Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, στον ελλαδικό χώρο όπου παίζεται και ακούγεται μέχρι σήμερα.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια πολύπλευρη προσέγγιση του οργάνου και του κόσμου μέσα στον οποίο έζησε και ζει. Παρουσιάζονται τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν όσους/όσες παίζουν ούτι: από το πώς πρέπει να αλλάζουν οι χορδές μέχρι το πώς λειτουργεί το σώμα μου όταν παίζω, και από την πυθαγόρεια κλίμακα και τον συγκερασμό μέχρι τη θεωρία των μακάμ, των ρυθμών και των ουσούλ, και πώς αυτή εφαρμόζεται στο ούτι.
Το βιβλίο περιέχει συγκεντρωμένο το υλικό που είναι χρήσιμο για όσους/όσες παίζουν, διδάσκουν ή θέλουν να μάθουν ούτι. Στόχος του είναι να προσφέρει πρακτικά εργαλεία και έμπνευση κατά τη μοναχική πορεία της μελέτης και εξερεύνησης του οργάνου, και ταυτόχρονα να ανοίξει δρόμους προς την επικοινωνία και τη συνεύρεση μέσω της μουσικής.
Γράφτηκε παράλληλα και συνδέεται με το βιβλίο Τροπική μουσική και μακάμ – 166 μουσικά κομμάτια για ερμηνεία και διδασκαλία, εκδόσεις Fagotto Books, Αθήνα 2023, της ίδιας συγγραφέως, το οποίο περιέχει παρτιτούρες κομματιών τροπικής μουσικής.
Τροπική μουσική και Μακάμ, 166 μουσικά κομμάτια για ερμηνεία και διδασκαλία:
Το βιβλίο αυτό περιέχει τις παρτιτούρες από ένα ευρύ ρεπερτόριο 166 κομματιών τροπικής μουσικής. Τα είδη μουσικής που αγκαλιάζει αποτελούν κοινό έδαφος, κοινή γλώσσα για όσους/όσες παίζουν παραδοσιακά όργανα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και για οποιονδήποτε/οποιαδήποτε μουσικό ενδιαφέρεται να γνωρίσει αυτό το ρεπερτόριο, ανεξάρτητα από το μουσικό όργανο που παίζει. Πρόκειται ως επί το πλείστον για μουσικά κομμάτια από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και την Κρήτη, το πρώιμο ρεμπέτικο, της σμυρναίικης και της πολίτικης σχολής, τη λόγια μουσική της Κωνσταντινούπολης, τη θρησκευτική μουσική παράδοση των σούφι (ιλαχί και νεφές) και έργα σύγχρονων συνθετών/συνθετριών.
Το υλικό είναι οργανωμένο σε δεκατρείς ενότητες, ανάλογα με το μακάμ στο οποίο ανήκουν. Περιέχονται κομμάτια απλά για αρχαρίους αλλά και αυξημένης δυσκολίας για όλα τα επόμενα επίπεδα.
Επίσης, περιλαμβάνεται η μετάφραση/απόδοση στα ελληνικά των τραγουδιών οι στίχοι των οποίων είναι είτε στην τουρκική είτε στη μικτή αραβοπερσική οθωμανική γλώσσα.
Γράφτηκε παράλληλα και συνδέεται με το βιβλίο Το ούτι και ο κόσμος του – Ιστορικά στοιχεία, πράξη, θεωρία, εκδόσεις Fagotto Books, Αθήνα 2023, της ίδιας συγγραφέως.