Βιο-Αναγνωστήριο: Συναντήσεις βιβλιοθεραπείας στο DuDu Loft

Η δρ. Μαριανίκη Δορμπαράκη κι η Χαρίκλεια Μανουσάκη δημιούργησαν ένα εργαλείο διερεύνησης της ψυχής κι οργανώνουν ανάλογες ομάδες ανάλυσης κι επεξεργασίας των ψυχικών συναισθημάτων, μέσω κειμένων της κλασσικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας, στο Dudu Loft.

Πώς θα σας φαινόταν αν αναλύατε θαυμαστούς ανθρώπων των γραμμάτων μέσω της ψυχανάλυσης, όπως η Σαπφώ, ο Βοκάκιος, ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ, ο Απολινέρ, ο Ντ. Χ. Λώρενς, Καβάφης, Εμπειρίκος και Ελύτης; Και πώς θα σας φαινόταν αν, μέσα από μια θεραπευτική ομάδα, βρίσκατε στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας στους παραπάνω ανθρώπους;

Μια εμπειρία γοητευτική και μαγευτική που θα σας οδηγήσει μέσα από την αγάπη σας στη λογοτεχνία και την ποίηση στη βαθύτερη γνώση του εαυτού.

Η δρ. Μαριανίκη Δορμπαράκη κι η Χαρίκλεια Μανουσάκη δημιούργησαν ένα εργαλείο διερεύνησης της ψυχής κι οργανώνουν ανάλογες ομάδες ανάλυσης κι επεξεργασίας των ψυχικών συναισθημάτων, μέσω κειμένων της κλασσικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας, στο Dudu Loft. Πρώτη συνάντηση με ελεύθερη συμμετοχή στις 5 Απριλίου 2015.

Ένα λογοτεχνικό κείμενο «δανείζει» τη δομή και το ύφος που χρειάζεται η ανθρώπινη ψυχή για να σκιαγραφήσει και να κατανοήσει την πραγματικότητα της. Τα προσεκτικά επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα θα βοηθήσουν στη νοηματοδότηση εμπειριών ζωής. Οι συντονίστριες διεργάζονται με ασφαλή τρόπο τη συναισθηματική κατάθεση των συμμετεχόντων μελών της ομάδας, τη δυναμική της, ενώ συγχρόνως επιτρέπουν στον συμμετέχοντα να διεισδύσει στις διεργασίες του ασυνειδήτου του, να «ανακαλύψουν» τα προσωπικά τους μοτίβα, να τα κατανοήσουν μέσω της χρήσης των αρχετύπων και των συμβόλων και, μέσα από τις διεργασίες της ομάδας, να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία έκφρασης κι ερμηνείας στο μέλλον.

Τα κείμενα που επιλέγονται είναι σε αρμονία με την ηθική, τον πολιτισμό και τη θέση των φύλων της εποχής και του τόπου που γράφτηκαν, ενώ εξακολουθούν να είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Με τον τρόπο αυτόν οι συμμετέχοντες ταυτίζονται με την εξεταζόμενη λογοτεχνική φιγούρα, η οποία τους βοηθά στην αντίληψη και την ερμηνεία παρόμοιων, στην προσωπική τους ζωή, καταστάσεων.

Οι κλειστές ομάδες λειτουργούν σε συνθήκες θεραπευτικής δεοντολογίας, δηλαδή με όρους, ασφάλειας, εχεμύθειας κι αποδοχής στον κοινωνικό ρυθμό του συμμετέχοντα.

Οι 10 συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε 15 ημέρες, Σάββατο ή Κυριακή και η κάθε συνάντηση διαρκεί 3 ώρες. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στον χώρο του DuDu Loft.

Μια ανοικτή συνάντηση για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το περιεχόμενο του νέου κύκλου συναντήσεων που θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο.

Σας περιμένουμε σε αυτό το ταξίδι ανάγνωσης, γνώσης και ζωής.

Βιογραφικά:

Η Δρ. Μαριανίκη Δορμπαράκη σπούδασε Φιλολογία και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στη Γερμανία, όπου έλαβε το διδακτορικό της από το Goethe-Universität (Frankfurt am Main), ενώ δίδαξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεατρική παιδεία, το θεατρικό παιχνίδι, το παραμύθι και την παιδαγωγική. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόσφατα (2014) εξέδωσε την ερμηνευτική μελέτη της με γενικό τίτλο “Bernard-Marie Koltès. Φαλλός του ήλιου: Ρομπέρτο Τσούκκο”. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δυναμική του λόγου και η αντιπαράθεση του δρώμενου με το γραπτό, ενώ συνάμα -λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής της με την ψυχανάλυση και τις σχετικές σπουδές της- ασχολείται με την ψυχαναλυτική ερμηνευτική και τις πρακτικές της εφαρμογές στη λογοτεχνία, στο θέατρο και εν γένει στην τέχνη.

Η Μαριανίκη Δορμπαράκη είναι μέλος του Διεθνούς και Ελληνικού Ινστιτούτου Θεάτρου.

Η Χαρίκλεια Μανουσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Έχειεκπαιδευτεί σε πολλές ψυχολογικές θεωρίες (γνωσιακή, προσωποκεντρική, αναπτυξιακή, συστημική κι οικογενειακή, συστημική αναπαράσταση, emotional freedom techniques, solutions focus coaching, marte meo, νευρογλωσσικό προγραμματισμό, θεωρία σχημάτων, παιγνιοθεραπεία, νευροεπιστήμες), ώστε να έχει τη δυνατότητα, μέσα από διαφορετικούς δρόμους επικοινωνίας κι έκφρασης να προσεγγίζει και να στηρίζει την ανθρώπινη ψυχή. Είναι επιστημονική συνεργάτης σε θέματα ψυχικής υγείας σε φορείς υγείας, αρθρογραφεί σε έγκυρα περιοδικά, ασχολείται με την ψυχοεκπαίδευση σε θέματα επικοινωνίας, ανθρωπιστικής ψυχολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και συμμετέχει στο ερευνητικό έργο δύο σημαντικών κέντρων ερευνών σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων. Έχει διαμορφώσει μία προσωπική στάση απέναντι στην παροχή στήριξης στον άνθρωπο κι εργάζεται με σκοπό να επανεισάγει το συναίσθημα στο πεδίο της αλληλεπίδρασης των ανθρώπινων σχέσεων.

Η Χαρίκλεια Μανουσάκη είναι μέλος της European Coaching and Mentoring Association, του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, του Chartered Management Institute και του Chartered Institute of Marketing, της i4u Mentoring Network, του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ