Αναπτύσσουμε ένα διαθεματικά δομημένο πρόγραμμα που προάγει την κινηματογραφική παιδεία, θίγοντας σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και προσκαλώντας τους νέους να ακονίσουν την όρασή τους.

Δηλώστε ενδιαφέρον εδώ.

Οι ταινίες του KinderDocs:

Winter Lake
Petteri Saario
Φινλανδία, 2019 (15′)

Κάθε χρόνο, η Emika και ο ξάδερφός της Antti, κατασκηνώνουν στην μαγευτική λίμνη Saimaa, έναν απέραντο προστατευόμενο βιότοπο της Φινλανδίας. Παιχνίδι στο φρέσκο χιόνι, ψάρεμα κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της λίμνης, τρυποκάρυδοι στα κλαδιά των χιονισμένων δέντρων, ατέλειωτη κουβέντα για τη φώκια και τα «κουτάβια» της – όπως αποκαλούν τα μωρά της – που απειλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπαρξιακές συζητήσεις μέσα στην απέραντη ξαστεριά της νύχτας. Εμπειρίες που τα δύο παιδιά μοιράζονται αυθόρμητα σε αυτή τη μαγευτική ταινία, στρέφοντας το βλέμμα μας στην ουσιαστική σύνδεσή μας με τη φύση.

Φεστιβάλ/Βραβεία (επιλογή):

– IDFA Competition for Kids & Docs, 2020
– Reykjavik International Film Festival, 2020
– Thessaloniki Documentary Festival, 2020

Ramboy
Mathias Joulaud, Lucien Roux
Ελβετία, 2022 (31’)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κτηνοτρόφος Martin μυεί τον έφηβο εγγονό του, Cian, στα μυστικά της αγροτικής εργασίας. Φορώντας σε κάθε περίσταση μια ποδοσφαιρική μπλούζα και αθλητικά παπούτσια, ο Cian τα βγάζει πέρα με τα ανυπάκουα ζώα και τον υπομονετικό αλλά αυστηρό παππού του, ενώ θα προτιμούσε να περνάει χρόνο με τους φίλους του. Ταυτόχρονα, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρότητα και τις απαιτήσεις μιας δουλειάς την οποία θαυμάζει και σέβεται αλλά αμφιβάλλει ότι είναι για πάντα. Ένα ευαίσθητο πορτρέτο του δεσμού ανάμεσα σε έναν παππού και τον εγγονό του, με φόντο ένα συγκλονιστικό τοπίο στο νησί Achill της Ιρλανδίας.

Φεστιβάλ/Βραβεία (επιλογή):

– IDFA, 2022 — Best Youth Film
– Olympia International Film Festival for Children & Young People, 2022 — Special Mention
– DOXS RUHR, 2023 — ECFA Documentary Award

Βιωσιμότητα: γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η κατασπατάληση των φυσικών πόρων του πλανήτη με σκοπό την συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή πλούτου έχει επιφέρει αλόγιστες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η προστασία του περιβάλλοντος, η αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η διατήρηση των φυσικών πόρων αποτελούν κορυφαίας σημασίας ζητήματα προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε νερό, καθαρό αέρα, τρόφιμα, υγεία και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στις επόμενες γενιές.

Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό πως ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση αλληλεξάρτησης. Συνεπώς, η ενσωμάτωση της έννοιας της βιωσιμότητας στη διδασκαλία και την μάθηση είναι θεμέλιος λίθος για τον σχηματισμό της νοοτροπίας που απαιτείται ώστε να το καταφέρουμε.