Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) γιορτάζει το κλείσιμο της έκθεσης The Hermit του Viron Erol Vert με ένα ολοήμερο πρόγραμμα live μουσικής εμπνευσμένο από την έκθεση του Vert και την έρευνα του για τον Ιάννη Ξενάκη και το έργο του.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος επιμελείται η ομάδα bend και συμμετέχουν ο Bill Anagnos, ο Ανδρέας Ragnar Κασσάπης και η Δανάη Στεφάνου. Για το δεύτερο μέρος, ο Vert έχει προσκαλέσει την Franziska Lantz και την Saint Precious να παρουσιάσουν ζωντανά τα έργα που έχουν γράψει ειδικά για την εγκατάσταση και ακούγονται στην έκθεση Τhe Hermit τους τελευταίους τέσσερις μήνες αλλά και νέες συνθέσεις.

Για την εγκατάσταση “The Hermit”

Το The Hermit (Ο Eρημίτης) είναι η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert. Μεγαλωμένος μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, σε διαπολιτισμικό –οικογενειακό και ευρύτερο– περιβάλλον, ο Vert έχει ένα πολυσχιδές έργο με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που αφορούν θρησκευτικά συστήματα, πολιτισμικές ταυτότητες και γλώσσα. Το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη και οι στενοί του δεσμοί με τα διάφορα υποπολιτισμικά περιβάλλοντα της σκηνής των club στο Βερολίνο παίζουν κεντρικό ρόλο στην έρευνα και το έργο του.

Η επιτόπια εγκατάσταση του Viron Erol Vert Τhe Hermit δημιουργήθηκε ειδικά για το EMΣΤ και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη, στον οποίο το Μουσείο αφιέρωσε δύο μεγάλες εκθέσεις την περίοδο 2023-2024. Η εγκατάσταση διερευνά διάφορες όψεις της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, και αναδεικνύει την επιρροή που είχε στους σύγχρονους μουσικούς και σε καλλιτέχνες που εργάζονται με βάση τον ήχο.

Η εγκατάσταση του Vert είναι ένας εμβυθιστικός, διαδραστικός τόπος συνάντησης με αισθητική εμπνευσμένη από το nightclubbing, o oποίος γεμίζει με ήχους συντεθειμένους από μουσικούς της σύγχρονης πειραματικής μουσικής (Agatha & Kristianna Tsimpi, Korhan Erel, Franziska Lantz, Alexander Stewart / Ge1, Saint Precious, André Vida). Συγχρόνως, οι έξι μελωδοί στο κέντρο μετατρέπουν τον ίδιο τον χώρο σε μουσικό όργανο. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν και να απολαύσουν το οπτικοακουστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13.00-19.00
Ζωντανά μουσικά περφόρμανς των: Δανάη Στεφάνου | Ανδρέας Ragnar Κασσάπης | Bill Anagnos | Franziska Lantz | Saint Precious

  • 13.00: Δανάη Στεφάνου
  • 14.00: Ανδρέας Ragnar Κασσάπης
  • 16.00: Bill Anagnos
  • 17.00: Franziska Lantz
  • 18.00: Saint Precious

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Viron Erol Vert

Ο Viron Erol Vert σήμερα ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Βερολίνο και την Μεσόγειο. Με την καλλιτεχνική του πρακτική διερωτάται για τις ταυτότητες και τις βεβαιότητες που έχουμε για διάφορες όψεις του οικείου και του ξένου. Το πολυπολιτισμικό του αποτύπωμα, όπως και η στενή του σύνδεση με την κλαμπ σκηνή του Βερολίνου, έχουν κεντρικό ρόλο στην ερευνητική του μέθοδο. Τα έργα του Vert, τα οποία χαρακτηρίζονται στον πυρήνα της από την κατάσταση και την ατμόσφαιρα του ενδιάμεσου, συνθέτουν διαφορετικές κουλτούρες, υλικά, γλώσσες, μορφές έκφρασης, τρόπους θέασης και απόψεις για τη ζωή σε μια υβριδική, συμπληρωματική ταυτότητα. Στο καλλιτεχνικό του έργο, ο Vert επιδιώκει να αποκαλύψει και να υπερβεί τα αφηρημένα και θεωρητικά όρια προκειμένου να εμπλουτίσει τη ζωή με ακουστικές, κοινωνικές και φυσικές φαντασιώσεις, όπως εικαστικούς και γλυπτικούς χώρους.

Οι ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: Atoms, Souls, Senses, Villa Romana, Φλωρεντία, Ιταλία (2022), Born in the Purple, Kunstraum Kreuzberg / Bethanien, Βερολίνο, Γερμανία (2017), The Name of Shades of Paranoia, Galerie Wedding, Βερολίνο, Γερμανία (2017), The Chronicler, Künstlerhaus Stuttgart, Γερμανία (2014). Επιπλέον, ο Vert έχει συμμετάσχει σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: The Conundrum of Imagination, Leopold Museum, Βιέννη, Αυστρία (2017), DE-HEIMATIZE IT!, 4.Berliner Herbstsalon, Maxim Gorki Theater, Βερολίνο, Γερμανία (2019), A Handful Of Dust, Ehrenhalle, Βερολίνο, Γερμανία (2020), και 4+3=1, SAVVY Contemporary, Γερμανία (2022). Το 2018 ο Vert παρουσίασε για πρώτη φορά το έργο του Ambereum στην 1η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Ρίγα (RIBOCA) και το 2019-2022 το έργο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Roskilde, Δανία. Ο Vert είναι αποδέκτης του Βραβείου Villa Romana (2018) και του Βραβείου Μικρής Γλυπτικής του Ιδρύματος LETTE Ludwig Gies (2022). Υπήρξε υπότροφος στην Πολιτιστική Ακαδημία Tarabya, Κωνσταντινούπολη (2020 και 2021) και στην Urbane Künste Ruhr, Mülheim a.R. (2021-2022). Το 2022, ο Vert ήταν υπότροφος του Künstlerhaus Schloß Balmoral και το 2023 έλαβε το βραβείο Kunst am Bau Contest από το Orient Institut Istanbul και την Tarabya Cultural Academy. Επί του παρόντος, ο Vert είναι υπότροφος της Ακαδημίας Schloss Solitude.

Bend Design studio

Το Bend Design studio αποτελείται από μία υπερκινητική δημιουργική ομάδα που εστιάζει στην παραγωγή ποιοτικού ψηφιακού & έντυπου υλικού. Συνδυάζοντας το design, την εικονογράφηση, τα ψηφιακά μέσα, την φωτογραφία και τα εικαστικά, δίνει λύσεις σε επικοινωνιακές ανάγκες που αφορούν την σύγχρονη πραγματικότητα. Από το 2005, το studio συμμετέχει ενεργά σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών που αφορούν κυρίως τον πολιτισμό. Επιδιώκει δημιουργικές συμπράξεις με μικρές ομάδες, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα, οργανισμούς, μουσεία & ιδρύματα που μοιράζονται μια κοινή αντίληψη απέναντι στην οπτική επικοινωνία. Σαν ομάδα, αντιμετωπίζει κάθε συνεργασία ως μια νέα ευκαιρία επιδιώκοντας ένα συλλογικό αποτέλεσμα μακριά από ιδιοτέλειες, εγωισμούς και παροδικές τάσεις. Δίνει αξία στην μοναδικότητα των συνεργατών του και θεωρεί ένα project πετυχημένο όταν προκύπτει μέσα από στενή συνεργασία, εμπιστοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό. Από το 2015 παράλληλα και συμπληρωματικά με την πρακτική του studio, το ανεξάρτητο εκδοτικό σχήμα Untitled-1 εστιάζει σε κυκλοφορίες περιορισμένων αντιτύπων σε βινύλια, κασέτες, art books και τυπογραφικές εκδόσεις.

Bill Anagnos

Ο Bill Anagnos (Ευθύμης Θεοδόσης) είναι πολυοργανίστας, sound artist, καμεραμάν, διευθυντής φωτογραφίας και πατέρας με έδρα την Αθήνα. Ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι στην ηλικία των 22 ετών ως μέλος του συγκροτήματος ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Half Hour. Κατόπιν συνίδρυσε με τον Γιώργο Αξιώτη το ντουέτο ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Free Piece of Tape. Xρόνια εμπειρίας στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό διαμόρφωσαν σταδιακά το συνθετικό του ύφος και κατέληξαν στο προσωπικό του πρότζεκτ Bill Anagnos. Αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες αυτοκινήτων, τους τοπικούς ήρωες του κατς και τις παιδικές του αναμνήσεις, η μουσική του Anagnos διαθέτει έντονα ηχητικά στοιχεία που χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, επιμονή και μνήμη. Οι συνθέσεις του ενσωματώνουν εύρυθμες μελαγχολικές μελωδίες, μοτίβα που διαρκούν και ρυθμούς παρμένους από δίσκους που μαρτυρούν για τις επιρροές του από το dub, το krautrock και το synthwave. O πειραματισμός παραμένει σημαντικό στοιχείο του καλλιτεχνικού ταξιδιού του Anagnos και είναι εμφανής τόσο στα έργα του με τους Free Piece of Tape όσο και στις δικές του, προσωπικές περφόρμανς. Είτε χρησιμοποιεί παραδοσιακά μουσικά saples είτε κατασκευάζει αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπως το simadrone, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλούς χώρους, φεστιβάλ και site specific χώρους, όπως το Φεστιβάλ Ταινιών και Παραστάσεων Χορού, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Ντουκουμέντα 14, το Φεστιβάλ της Βωβούσας και πολλά ακόμη.

Franziska Lantz

Η Franziska Lantz είναι ελβετίδα καλλιτέχνης/μουσικός με έδρα το Λονδίνο. Συνενώνει ηχητικό και εικαστικό έργο σε τελετουργικές εγκαταστάσεις και ακατέργαστες μουσικές περφόρμανς. Η Lantz αυτοσχεδιάζει με drum machines και συνθεσάιζερ, ανοικειώνει τους ήχους της με παραμορφωτές και υπερφορτώνει τις ενόργανες συναυλίες της με ηχώ και feedback. Διευθύνει την Global Warming Records, μια δισκογραφική εταιρία πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής, και από το 2008 είναι η παραγωγό του DriftShift, μιας εβδομαδιαίας μουσικής εκπομπής στον σταθμό του Λονδίνου ResonanceFm, από όπου συστηματικά εκπέμπει στο διάστημα τα αναλογικά τέκνο πειράματά της.

Saint Precious

H Saint Precious είναι καλλιτέχνιδα με καταγωγή από την Σουηδία και τα Μπαρμπέιντος. Το έργο της έχει στο κέντρο του την βιωματική εμπειρία μιας μαύρης τρανς γυναίκας στον 21ο αιώνα. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη φωνή ως τρόπο να κινείται ανάμεσα στους ήχους και με επικείμενες κυκλοφορίες στην εταιρία Stycore, ο καλλιτεχνικός της στόχος είναι να διευρύνει τη συλλογική συνείδηση και να βοηθήσει τον κάθε ακροατή να την αντιληφθεί ως έναν τρόπο να συνδεθεί με την εσωτερική του θεότητα και να νιώσει ασφάλεια μέσα στην περιπλοκότητα της ύπαρξης.

Andreas Ragnar Kassapis

Ο Andreas Ragnar Kassapis είναι ζωγράφος, καθηγητής σχεδίου, συγγραφέας και καλλιτέχνης ηχοτοπίων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Radio Athenes, Αθήνα (2022), στην γκαλερί Καλφαγιάν, Αθήνα (2021), στο Tavros, Αθήνα (2021), στην Documenta 14, Αθήνα /Κάσελ (2017), στο School of the Museum of Fine Arts, Βοστώνη (2014), στο Palais de Tokyo, Παρίσι (2013), στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας, Αθήνα (2009), στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ, Αθήνα (2006).

Δανάη Στεφάνου

Δανάη Στεφάνου φτιάχνει αυτοσχέδιους ήχους και κείμενα. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, όπου συντονίζει, μεταξύ άλλων, τα Σύνολα Πειραματικής και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (σ.π.Α.Μ.*) και άλλες διαθεματικές ερευνητικές πρωτοβουλίες (Critical Music Histories, noise:muse κ.α.). Η έντονα σωματοποιημένη προσέγγισή της στον ήχο και την ακρόαση έχει χαρακτηριστεί ως σύνθεση σε πραγματικό χρόνο “χωρίς δίχτυ ασφαλείας”, και οι ακουστικές εξερευνήσεις της στο εσωτερικό του πιάνου παρομοιάζονται συχνά με το έργο αμιγώς ηλεκτρονικών συνθετών. Μουσικά ενεργή από τη δεκαετία του 1990, έχει συνδιαμορφώσει και υλοποιήσει εκατοντάδες ηχητικές & διαμεσικές δράσεις και συμμετοχικές εκδηλώσεις σε δημόσιους & αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, αίθουσες τέχνης, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια η πρακτική της επικεντρώνεται σε λεκτικές παρτιτούρες, κείμενα ηχητικής μυθοπλασίας, επιτελεστικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις, καθώς και πρωτότυπες συμμετοχικές μεθοδολογίες.

Εικόνα: Άποψη εγκατάστασης: Viron Erol Vert, The Hermit στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | Photo Credit: Πάρις Ταβιτιάν

Διαβάστε επίσης:

Viron Erol Vert – The Hermit: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης