Virtual Workspaces της Edit Kaldor: Open Call από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μια σειρά εργαστήριων υπό τον γενικό τίτλο Virtual Workspaces γίνονται ένας συμβολικός, εικονικός χώρος εργασίας και επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών.

Το φάντασμα στη μηχανή.
Τι μορφή παίρνει η οικειότητα;

Συνεπής στην αποστολή της να σφυρηλατεί δεσμούς με σημαντικούς οργανισμούς πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, για να υποστηρίζει την επαγγελματική κατάρτιση των νεότερων καλλιτεχνών και για να προσφέρει ευκαιρίες διασυνδέσεων εντός της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνδιοργανώνει το πρότζεκτ Virtual Workspaces με το STUDIO teatrgaleria (Βαρσοβία, Πολωνία).

Καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα πεδίων και καταβολών, διατηρώντας μια διαθεματική προσέγγιση στην πρακτική τους, προσφέρουν τη δυνατότητα ενός δημιουργικού χώρου εργασίας, με τη συμμετοχή μιας ομάδας επαγγελματιών από διάφορα πεδία. Από τον Ιούνιο έχουν διεξαχθεί ήδη εργαστήρια με τους καλλιτέχνες Rabih MroueMedea ElectroniqueToshiki OkadaWojtek Ziemilski. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιείται μια νέα σειρά Virtual Workspaces από τη γνωστή στο κοινό της Στέγης και μία από τις πιο αντισυμβατικές φωνές της σύγχρονης παγκόσμιας θεατρικής σκηνής, Edit Kaldor.

Αγκαλιάζοντας τη μετάβαση προς το ψηφιακό που βιώνουμε, αυτή η σειρά ονλάιν χώρων εργασίας θα πρέπει να ιδωθεί ως ένας εικονικός τόπος που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών ζυμώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και στην οικοδόμηση εποικοδομητικών ανταλλαγών αναφορικά με συγκεκριμένους στόχους και προβληματικές.

Το κάθε Virtual Workspaces είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενισχύει την κυκλοφορία των ιδεών, πολύ συχνά εμπλέκοντας και μη επαγγελματίες- με την ελπίδα να προκαλέσει τη συμμετοχικότητα των μελών της εκάστοτε ομάδας και να καλλιεργήσει τη δυνατότητα νέων συνεργασιών πέρα από το πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Το Virtual Workshop της Edit Kaldor «Το φάντασμα στη μηχανή» διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας Zoom σε 3 συναντήσεις από 9 έως 14 Δεκεμβρίου με δωρεάν συμμετοχή, στα αγγλικά. Δουλειές της Kaldor έχουμε δει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 (2016) όπου παρουσίασε την περφόρμανς Web of Trust σε πανευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Στέγης και στο πλαίσιο Transitions Central Europe (2015) όπου πραγματοποίησε το εργαστήριο «Απογραφή της Ανισχυρότητας» (“Inventory of Powerlessness”), ένα εγχείρημα στα όρια του θεάτρου ντοκουμέντου και της ακτιβιστικής δράσης.

Η καλλιτέχνης αναφέρει για το Virtual Workshop του Δεκεμβρίου:

«Οι παρατηρήσεις του McLuhan για την τεχνολογία που γίνεται προέκταση του εαυτού μας μας έρχονται στον νου όταν παρατηρούμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τις φορητές συσκευές μας σήμερα. Αυτές οι συσκευές, τα τηλέφωνα και τα laptop μας, έχουν γίνει πιστοί μας σύντροφοι και ως έναν βαθμό κομμάτι της ταυτότητάς μας. Με βάση μια πρόσφατη έρευνα, οι Ευρωπαίοι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο 3 ώρες στα κινητά τους τηλέφωνα και τσεκάρουν τις συσκευές τους 58 φορές τη μέρα. Από την αρχή της πανδημίας αυτό έχει αυξηθεί, και μάλιστα σημαντικά. Όπως και στις άλλες πλευρές της ζωής μας, η πανδημία έχει εντείνει κάτι που υπήρχε ήδη: σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι περνάμε πολλές από τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι μπροστά σε οθόνες. Μερικές από αυτές τις ώρες επικοινωνούμε με άλλα άτομα, αλλά είναι και πολλές ώρες που είμαστε απλώς μόνα μας με τη συσκευή, χωρίς να υπάρχει κάποιο άτομο «στην άλλη άκρη της γραμμής».

Καθώς η εμπλοκή μας με τις φορητές συσκευές μας ολοένα αυξάνεται, είναι λες και δεν έρχεται ποτέ η στιγμή που σταματάμε και παρατηρούμε, σκεφτόμαστε και αξιολογούμε τον αντίκτυπο αυτής της εντατικής και έντονης σχέσης. Τι παράγει στ’ αλήθεια; Ποια συναισθήματα περιλαμβάνει; Πώς μας αλλάζει; Με ποιον τρόπο η σκέψη μας, οι δεξιότητες και οι συνήθειές μας επηρεάζονται από τις δομές, τις διαδικασίες και τους αλγόριθμους που έχουμε συνεχώς μπροστά μας όταν ασχολούμαστε με τις συσκευές μας; Τι μορφή παίρνει αυτή η οικειότητα; Πόσο ισχυρό είναι το δέσιμο; Και τι θέλουμε να κάνουμε από δω και πέρα;

Σε αυτή την ενότητα του Virtual Workspace, θα εξερευνήσουμε τη θολή περιοχή ανάμεσα σε εμάς, τους ανθρώπους, και στις μηχανές με τις οποίες αλληλεπιδρούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας. Θα εμβαθύνουμε, θα παίξουμε και θα κάμψουμε τη στενή σχέση που έχουμε με τις φορητές συσκευές μας. Θα δουλέψουμε πρακτικά, πειραματιζόμενες/οι με τις επιτελεστικές δυνατότητες της ενασχόλησης με αυτές τις μηχανές, και μέσω αυτών με τους εαυτούς μας. Με παιγνιώδεις αλλά και σοβαρούς τρόπους, θα αλλάξουμε τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά τους και θα χρησιμοποιήσουμε απλά προγράμματα για να φτιάξουμε νέα. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τεχνητούς διαλόγους, χρησιμοποιώντας ένα σετ εργαλείων, και να φέρουμε στην επιφάνεια ενδότερες διανοητικές διεργασίες.

Στη διάρκεια του workshop, οι συμμετέχουσες/οντες θα παράξουν σύντομες, αυθόρμητες επιτελεστικές αποκρίσεις με βάση την από κοινού εργασία μας, αλλά που πηγάζουν από τις δικές τους ανάγκες, επιθυμίες και φόβους, σε σχέση με την αλληλεπίδρασή τους με τις φορητές συσκευές τους. Είναι ένας εργαστηριακός τρόπος εργασίας όπου μπορούμε να τεστάρουμε ακόμα και ιδέες που φαίνονται ασαφείς, τραβηγμένες ή «χαζές», να ενδώσουμε σε ανεξήγητες παρορμήσεις και εμμονές, να αντικαταστήσουμε ή να συνδυάσουμε υλικά, και να δοκιμάσουμε νέες μορφές συνεργασίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας, ενθαρρύνουμε μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση, χωρίς ντροπές, που θα μας επιτρέψει να καλοδεχτούμε το ρίσκο και να ωθήσουμε τα υλικά, μέσα από την αποτυχία, σε νέες, απρόσμενες επικράτειες.»

Μια παραγωγή των STUDIO teatrgaleria και Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα)

Συντονίζουν:

για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Λιάτα
για το STUDIO teatrgaleria: Anna Lewanowicz (Σύλληψη και επικεφαλής του πρότζεκτ)

Edit Kaldor – Θεατρική δημιουργός και συγγραφέας

Η Edit Kaldor είναι θεατρική δημιουργός και συγγραφέας, διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια μοναδική φωνή στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο. Συνεργάζεται κυρίως με μη επαγγελματίες περφόρμερ για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε διαφορετικά πρότζεκτ, συνδυάζοντας στοιχεία ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας και προσεγγίζοντας εμπειρίες που θεωρούνται ανείπωτες, όπως το να είσαι άπατρις, κακοποιημένος ή να πεθαίνεις. Ζει στο Άμστερνταμ και εργάζεται ανά τον κόσμο. Οι περφόρμανς της, που δοκιμάζουν τα όρια των θεατρικών συμβάσεων, έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και βόρεια Αφρική. Εντάσσει συχνά στη δουλειά της ψηφιακά μέσα και διεπαφές, εστιάζοντας στις αλληγορικές και θεατρικές δυνατότητες της καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας. Αυτή την περίοδο δημιουργεί ένα νέο έργο, στο οποίο ασχολείται με την επαύξηση της πραγματικότητας μέσα από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και συγκαλυμμένων στοιχείων περφόρμανς στον δημόσιο χώρο.

Η Έντιτ Κάλντορ γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδί, όπου έζησε για δέκα χρόνια πριν επιστρέψει στην Ευρώπη. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Θέατρο στο Columbia University στη Νέα Υόρκη και στο University College London, καθώς και περφόρμανς στο DasArts στο Άμστερνταμ. Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις σε ακαδημίες και πανεπιστήμια (παραστατικών) τεχνών σε όλη την Ευρώπη και έχει διοργανώσει σεμινάρια σε φεστιβάλ όπως το Berliner Festspiele και η Μπιενάλε της Σαγκάης. Από το 2017 είναι ερευνήτρια στη Νορβηγική Ακαδημία Θεάτρου, όπου καταπιάνεται με το καλλιτεχνικό/ερευνητικό πρότζεκτ μεγάλης διάρκειας “The Many and the Form”, για τις νέες αισθητικές και κοινωνικές πρακτικές στη σύγχρονη περφόρμανς. Ακόμα, αυτόν τον καιρό συν-επιμελείται το βιβλίο “Theatres of Powerlessness” με τον Joe Kelleher από το Roehampton University, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bloomsbury/Methuen το 2022.

Πληροφορίες

Υποβολή Αιτήσεων έως Πέμπτη 26.11.2020
Ημερομηνίες εργαστηρίων: 9, 11, 14 Δεκέμβριου 2020
Ώρες: 15:00-17:00
Διάρκεια: 2 ώρες για κάθε συνάντηση
Τοποθεσία: Πλατφόρμα Zoom
Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη 3 Δεκέμβριου 2020

Αιτήσεις από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία (θεατρικοί συγγραφείς, θεατρικοί σκηνοθέτες, εικαστικοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί, δραματουργοί κ.λπ.), καθώς και από φοιτητές, είναι καλοδεχούμενες.

Οποιοσδήποτε διαθέτει laptop και κινητό τηλέφωνο, με προτίμηση σε άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τις τέχνες –αρκεί να είναι πρόθυμα να παίξουν, να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν το άγνωστο– μπορεί να κάνει αίτηση.

Τα άτομα που θα επιλεχθούν να συμμετάσχουν πρέπει να έχουν laptop (ή desktop) και κινητό τηλέφωνο στις συναντήσεις – και αν είναι δυνατό να έχουν την πλατφόρμα Zoom εγκατεστημένη και στα δύο (αλλιώς μόνο στο laptop/desktop).

Πρέπει επίσης να είναι πρόθυμα να έχουν ανοιχτή την κάμερά τους στο Zoom κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Μια ομάδα 12 συμμετεχόντων θα επιλεγεί για να συμμετάσχει ενεργά στις συναντήσεις. Επιπλέον, μια άλλη ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις συναντήσεις.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η γλώσσα εργασίας είναι τα Αγγλικά. Οι συναντήσεις θα βιντεοσκοπούνται μέσω της πλατφόρμας Zoom.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ