Βιβλία για το καλοκαίρι: Οι πέντε επιλογές που θα μας κρατήσουν συντροφιά και θα μας ταξιδέψουν

Αυτά είναι τα πέντε βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά το φετινό καλοκαίρι!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για τις θερινές διακοπές. Ώσπου να βρεθούμε όμως στον προορισμό που έχουμε επιλέξει, τη σκέψη μας στοιχειώνει η προετοιμασία της βαλίτσας.

Μπορεί ακόμη να αμφιταλαντευόμαστε για το εάν θα πάρουμε μαζί μας ρακέτες ή μπάλα βόλεϊ, αντηλιακό γαλάκτωμα ή λάδι μαυρίσματος με υψηλό δείκτη προστασίας, ξαπλώστρα θαλάσσης ή ψάθα, όμως ένα είναι το σίγουρο: Από τη βαλίτσα των καλοκαιρινών μας διακοπών δεν θα λείπει το αγαπημένο μας βιβλίο, εκείνο που θα μας συντροφεύει στο πλοίο μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας ή στο μπαλκόνι, λίγο πριν ετοιμαστούμε για αξέχαστα summer nights στα πιο «in» στέκια.

Ποιο λοιπόν θα είναι το βιβλίο που θα μας κρατήσει συντροφιά φέτος το καλοκαίρι; Παρακάτω έχουμε κάνει μία άκρως κατατοπιστική λίστα με τίτλους από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για να επιλέξουμε εκείνον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το γούστο μας.

Πέντε επιλογές που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας αυτό το καλοκαίρι

Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τα όρια της ιατρικής ηθικής

Εάν οι συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου στην παραλία, το ταβερνάκι ή το early drink του καλοκαιριού είναι η αδυναμία μας, τότε δεν υπάρχει καταλληλότερο βιβλίο για εμάς αυτή τη σεζόν από ένα μυθιστόρημα που θίγει ένα ελάχιστα προβεβλημένο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της ευθανασίας.
Μπορεί το ζήτημα του ήσυχου και εύκολου θανάτου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο υποβοηθούμενος θάνατος, να είναι κάτι που πολλοί φοβούνται να προσεγγίσουν, ωστόσο ο Στέλιος Μάινας το τολμά μέσα από το λογοτεχνικό του βιβλίο «Να θυμηθώ να παραγγείλω», μια ιστορία που γοητεύει αλλά και προβληματίζει, θέτοντας το δίλημμα «ευεργέτης ή φονιάς;».

Ένα βιβλίο που θίγει ζητήματα ισότητας στον ανδροκρατούμενο κόσμο του ’60

Για όσους η λογοτεχνία λειτουργεί σαν πανάκεια στα προβλήματα της καθημερινότητας, το στρες, την ανασφάλεια και τον φόβο, φέτος το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο σε ένα πολύ διασκεδαστικό και συγχρόνως συγκινητικό ανάγνωσμα, το οποίο θα έλεγε κάποιος πως αποτελεί το τέλειο αντίδοτο σε δύσκολες εποχές.

Ο λόγος για τα «Μαθήματα Χημείας» (μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου), ένα πνευματώδες, αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο βιβλίο που εμπνέει με τους απίθανους χαρακτήρες του και καθηλώνει κάθε αναγνώστη χάρη στον μοναδικό τρόπο που η συγγραφέας του, Bonnie Garmus, μπλέκει το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων με τη μαγειρική και τη Χημεία. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την αντισυµβατική και ασυµβίβαστη Ελίζαµπεθ Ζοτ.

Οι πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου μέσα από τον θεσμό της οικογένειας

Το ζήτημα της οικογένειας είναι διαχρονικό και παγκόσμιο. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσο κι αν διαφέρει η κουλτούρα μιας βρετανικής και μιας ελληνικής ή σουηδικής οικογένειας, υπάρχουν αξίες και ζητήματα μέσα στα στενά όρια του οικογενειακού περιβάλλοντος που παραμένουν ίδια.

Στο βιβλίο αυτό θα βρούμε μια γυμνή αλλά τρυφερή απεικόνιση μιας ασυνήθιστης οικογένειας, στην οποία η σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας Rebecca West διερευνά τα ασύλληπτα όρια μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, μεταξύ ελευθερίας και εξάρτησης, μεταξύ του καθημερινού και του μυστηριώδους… Ένα βιβλίο στο οποίο σίγουρα θα βρεις κοινά σημεία με τη δική σου ζωή και οικογένεια, τα οποία ενδεχομένως θα θέλεις να διερευνήσεις περαιτέρω. «Το σιντριβάνι ξεχειλίζει», το πρώτο μέρος της εμβληματικής τριλογίας «Το χρονικό μιας οικογένειας», σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ, δεν βασίζεται στην πλοκή τόσο όσο στη σχέση που ο καθένας μας θα αναπτύξει με τους ήρωες.

Ένα βιβλίο-γροθιά για όσους προσπαθούν να ανακαλύψουν τη δική τους αλήθεια

Ποιος είναι άραγε ο λόγος για τον οποίο οι αυτοβιογραφίες κρύβουν πάντοτε μέσα τους ένα συστατικό επιτυχίας που κάνει τους αναγνώστες να παρακολουθούν καθηλωμένοι την εκτύλιξη κάθε ιστορίας; Την απάντηση θα μας δώσει αυτό το καλοκαίρι «Το γεγονός» της Annie Ernaux (μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη), ένα σκληρό και ανατρεπτικό βιβλίο, το οποίο συγχρόνως είναι βαθύ και ανθρώπινο.

Στις σελίδες του θα παρακολουθήσουμε μια εμπειρία ζωής και θανάτου που διαμόρφωσε ουσιαστικά τη συγγραφέα Annie Ernaux, προσφέροντας στους αναγνώστες μια άλλη θεώρηση του κόσμου. Το έργο της Ernaux είναι μια προσπάθεια για την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν μοιάζει για κάποιους. Στο σπουδαίο αυτό βιβλίο έχει βασιστεί η οµότιτλη ταινία της Οντρέ Ντιουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021 και προβάλλεται αυτή την περίοδο στη χώρα μας.

Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν τα βιβλία

Εάν η ιστορία είναι η αδυναμία μας, τότε -θέλοντας και μη- ο ελεύθερός μας χρόνος είναι αφιερωμένος στα βιβλία. Πρόκειται για μία αμφίδρομη σχέση, η οποία φανερώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το βιβλίο της Ισπανίδας Irene Vallejo «Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» (μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη). Μέσα από τη ζωντανή γραφή και την έντονη αφηγηματικότητά του, το συγκεκριμένο βιβλίο, που διαπνέεται από βαθιά αγάπη για τα βιβλία και τον γραπτό λόγο, είναι αδύνατον να αφήσει ασυγκίνητους τους βιβλιόφιλους.

Αυτό το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη στιγμή να πιάσουμε το νήμα που ενώνει τους κλασικούς με τον σύγχρονο κόσμο, όπως το παρουσιάζει η Irene Vallejo. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Μέσα από ένα ταξίδι στη ζωή του βιβλίου: μια περιπλάνηση με στάσεις στα πεδία των μαχών του Αλέξανδρου, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το 2000. Τελικά, πώς διασχίζουν οι λέξεις τον χώρο και τον χρόνο;

Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική περίοδο για διάβασμα! Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αυτή η περίοδος του χρόνου βρίσκει πολλούς βιβλιόφιλους να αναζητούν βιβλία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους και θα τους απορροφήσουν στις σελίδες τους, θα τους χαλαρώσουν, θα τους ταξιδέψουν. Βιβλία κοινωνικού περιεχομένου, non fiction, αυτοβιογραφίες… Όποια κι αν είναι η επιλογή μας, το σίγουρο είναι πως το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξουμε ένα παράθυρο σε έναν καινούργιο, διαφορετικό κόσμο.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ