Ευχάριστη έκπληξη για τον αναγνώστη αποτελεί το μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη. Πρόκειται για έναν χειμαρρώδη μονόλογο, μια εκ βαθέων ανασκόπηση της ζωής ενός ανώνυμου ανθρώπου , ο οποίος προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί μέσα απ’ τα κοινωνικά του αδιέξοδα.
Από την Κατερίνα Καριζώνη
Η ιστορία ξετυλίγεται σε μια ατμόσφαιρα κλειστοφοβική κι απόλυτα μοναχική κι ο ήρωας φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του αντιήρωα . Ο επονομαζόμενος Χρυσοβαλάντης λοιπόν , ετών 50, άλλοτε φέρελπις νέος στον χώρο της τυπογραφίας και των εκδόσεων , με εξαιρετικές ιδέες , που όμως δεν έτυχαν καμίας αναγνώρισης , με περιττά κιλά και ακυρωμένα όνειρα , με εργοδότη τον Εξαποδώ και ευτελείς κατά κανόνα ερωτικές συντρόφους , θεοσεβούμενος και κατά τα άλλα αξιοπρεπής, χάνει σταδιακά όλα τα κοινωνικά του ερείσματα : την δουλειά του , τις γυναίκες του , την έξωθεν καλή μαρτυρία , τα όνειρά του , το ίδιο το μυαλό του και εκπίπτει μέσα σ΄ ένα παραλήρημα συναισθημάτων και ερωτημάτων γύρω απ΄ το νόημα της ίδιας της ζωής . Κατά την διάρκεια της μακράς του εξιστόρησης για τις περιπέτειες της ασήμαντης , ωστόσο θλιβερής καθημερινότητάς του , ομολογεί τα λάθη του , τους φόβους του , τις αμφιβολίες του γύρω απ’ τον έρωτα , τον ανδρισμό του, το μέλλον του , αλλά και τον σκοπό της ύπαρξής του . Η σκέψη του περιστρέφεται αενάως γύρω από τις λεπτομέρειες ενός μικρόκοσμου , ο οποίος όμως αποκτά στο μυαλό του τρομακτικές και ενίοτε απειλητικές διαστάσεις, ενώ η αφήγηση του μετατρέπεται σε έναν διαρκή και χαμηλόφωνο κλαυσίγελο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ήρωά του , έτσι ώστε στο τέλος να τον αθωώνει μέσα απ’ το χιούμορ και τον παιγνιώδη αφηγηματικό του λόγο . Χρησιμοποιώντας σατυρικά τρικ και ευρηματικά στιχάκια κάνει ευχάριστες τις εξομολογήσεις μιας κατά τα άλλα τραγικής προσωπικότητας .Πρόκειται για την προσωπικότητα του ανώνυμου καθημερινού ανθρώπου που βάλλεται συνεχώς και εκβάλλεται απ’ την σύγχρονη κοινωνία. Ο Χρυσοβαλάντης είναι ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας , ο σύγχρονος νεοέλληνας , ίσως και ο Έλληνας που κρύβεται μέσα μας και συνθλίβεται απ΄ τις συμβατικότητες, τα αδιέξοδα, την κρίση και την κοινωνική υποκρισία .Οι συμφορές του είναι οι συμφορές του σύγχρονου πολίτη που εξαπατήθηκε πολλαπλώς απ΄ όλες τις δεοντολογίες και τις ιδεολογίες και που παλεύει να επιβιώσει τώρα πια στο κοινωνικό περιθώριο. Αν και ο ήρωας κατατρίβεται μονίμως με ασήμαντες πράξεις και κινήσεις και συχνά φαίνεται να παίζει με το μυαλό του αναγνώστη, τα πράγματα στην ιστορία παραμένουν εξαιρετικά σοβαρά και το τέλος του παιχνιδιού προοιωνίζεται ακόμα σοβαρότερο. Τραβώντας την πραγματικότητα στα όριά της, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ιλαρή αλλά ταυτόχρονα και την τραγική της υπόσταση.
Ο λόγος του Μάκη Τσίτα παραπέμπει υπογείως στο θέατρο του παραλόγου , η γραφή του ωστόσο είναι πρωτότυπη και η γλώσσα γεμάτη νεολογισμούς που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον αναγνώστη . Το μυθιστόρημα εστιάζει την προσοχή του στα σύγχρονα προβλήματα της κρίσης , της απαξίωσης των θεσμών και των κανόνων ζωής, της φτώχειας και του εξευτελισμού του ανθρώπινου προσώπου . Καταφέρνει ωστόσο να τα περάσει όλα αυτά με χιούμορ και υφέρπουσα αισιοδοξία για την αξία της ανθρώπινης ζωής και να μας δώσει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον . Αν και τον Μάκη Τσίτα τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα ως δεινό παραμυθά , σ’ αυτό το βιβλίο του τον ανακαλύπτουμε εκ νέου ως έναν ικανότατο πεζογράφο.
Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα, με τίτλο “Μάρτυς μου ο Θεός”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίχλη.