Η πρώτη αυτή εμφάνιση της Ιωάννας Ντούμπρου με τη «Βορινή παραλία», από τις εκδόσεις Πατάκη, δείχνει με σαφήνεια ότι η συγγραφέας δεν χαρίζεται στον εαυτό της, τολμά να διεισδύσει στην ψυχολογία της ανθρώπινης ταυτότητας και να φέρει στο φως όλα όσα ανακαλύπτει και πως η επίπλαστη ευτυχία μπορεί να γίνει σαρωτική, διεκδικώντας για λογαριασμό της την αλήθεια και όλα όσα προσδιορίζουν την εσωτερική άβυσσο στην ψυχή ενός ανθρώπου.

Όλα αρχίζουν όταν ένα ζευγάρι φτάνει σε ένα εξωτικό νησί τη Chimera. Τι ακριβώς είναι η Chimera θα διαφανεί σύντομα άλλωστε και η ονομασία του νησιού είναι από μόνη της ο απαραίτητος συμβολισμός για τη χίμαιρα που θα ακολουθήσει στη ζωή τους. Πρόκειται για έναν τόπο ουτοπικό, όπου οι δυο αυτοί άνθρωποι θα βρεθούν να επαναπροσδιορίζουν όχι μόνο τη διαπροσωπική τους σχέση, η οποία αναντίλεκτα θα κλυδωνιστεί, αλλά κυρίως τη σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν ο διευθυντής του ξενοδοχείου θα τους χαρίσει μια επιπλέον εβδομάδα διακοπών σε μια καμπάνα πάνω στο νερό.

‘Όλα θα μoιάζουν ειδυλλιακά. Οι δυο νέοι φαίνεται να χαίρονται ό,τι έχει συμβεί, παρόλο που η Γεωργία, η κεντρική ηρωίδα διακατέχεται από την αγωνία του χρόνου που φεύγει και θέλει να μιλήσει στον σύντροφό της για το επόμενο βήμα της σχέσης τους. Ωστόσο, πολύ γρήγορα η εμφάνιση κάποιων προσώπων και η πυροδότηση σκέψεων που ποτέ δεν είχαν ομολογήσει στον εαυτό τους οι ήρωες γκρεμίζει σταδιακά την εικόνα τόσο των ειδυλλιακών διακοπών όσο και των σχέσεών τους. Η ζωή αποκαλύπτεται διαφορετική, όπως και το ίδιο το νησί.

Οι άνθρωποι αυτοί θα κατανοήσουν πολύ σύντομα ότι υπάρχουν αθέατες πλευρές της ζωής, καλά κρυμμένες, που αμαυρώνουν όσα εμφανίζονται στην καλογυαλισμένη βιτρίνα της. Και αυτό είναι ίδιον και της προσωπικότητας των ανθρώπων. Από την ανακάλυψη της άγριας και αφιλόξενης βορινής παραλίας του νησιού θα οδηγηθούν στη δική τους άγρια πραγματικότητα. Αυτή που ορίζεται από την αθέατη πλευρά του εαυτού τους. Το ταξίδι τους ξεκινά αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης που όταν ολοκληρωθεί όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Πώς βιώνει ένας άνθρωπος αυτό το εσωτερικό ξάφνιασμα όταν ανακαλύψει τη διττή υπόσταση του εαυτού του; Πώς το παρόν στήνει παγίδα στο μέλλον; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ανασφάλεια στη σχέση ενός ζευγαριού;

Οι ήρωες γρήγορα θα ανακαλύψουν ότι η αναζήτηση της ουτοπίας ως διαφυγή μπορεί να οδηγήσει σε μια υπαρξιακή αναζήτηση της ίδιας της προσωπικότητάς μας και εν τέλει στην αυτοσυνείδηση, την αυτογνωσία και στην αυτοεκτίμηση.

Με λιτές αλλά αδρές πινελιές, με διαλόγους ουσιαστικούς και διάφανους η Ιωάννα Ντούμπρου υπογράφει ένα βιβλίο για την ανάγκη του ονείρου και την τόλμη να ξεφύγει κανείς από τα στερεότυπα της ζωής, την αποδόμηση των στεγανών και των δεδομένων, την ανάγκη των οντολογικών ιχνηλασιών, της αποκρυπτογράφησης των σκιαγραφήσεων της ύπαρξης και της διερεύνησης της αλήθειας σε κάθε επίπεδο ως μοναδικό τρόπο να οδηγηθεί κανείς, τελικά, στην αυτοεκτίμηση. Η Chimera είναι ο αλληγορικός τρόπος που επιλέγει η συγγραφέας για να υποδείξει την αντιθετική συνύπαρξη του φωτός με το σκοτάδι, τον ου-τόπο όπου μπορεί κανείς να ανιχνεύσει την ουσία και τη λογική της πραγματικότητας και ταυτόχρονα να αναδείξει τη συγγραφικής της δεινότητα με τον καλύτερο τρόπο.


Διαβάστε επίσης:

Βορινή παραλία – Ιωάννα Ντούμπρου