H Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ έγινε και η απονομή μεταλλίων, βραβείων και επαίνων στους τιμώμενους της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2022, αλλά και προκηρύχθηκαν τα νέα βραβεία για το έτος 2023.
Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα Βραβεία Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.
Β΄ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Bραβείο Γ. Aθάνα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης εκδεδομένης ποιητικής συλλογής νέου, κατά προτίμηση, ποιητού, στον κ. Χάρη Ιωσήφ, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «τῶν Στροφάδων ἐστίν – αντιγραφή» (Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2020).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Bραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητού, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή, στον κ. Σάκη Σερέφα, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Κήτη – ένα ποίημα» (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2021).
Bραβείο Eλένης Tιμ. Mυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Aνδρομέδας T. Mυκονίου και Tιμολέοντος Mυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, ταλαντούχο, ο οποίος εξετάζεται από Eπιτροπή, στον πιανίστα κ. Αναστάσιο-Αχιλλέα Ζαφειρόπουλο (γεν.1996).
Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, μουσικού ερμηνευτή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, μουσικολόγου, στον ΔραΜάριο Ιωάννου Ηλία, συνθέτη με διεθνή δράση (Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία κ.α.) και δημιουργό του επετειακού συμφωνικού έργου για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που παρουσιάσθηκε στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς (27.09.2021)
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, απονεμόμενο στην καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασικής φιλολογίας (ελληνικής ή λατινικής), της τελευταίας τριετίας στον κ. Ευάγγελο Αλεξίου, για το έργο του με τίτλο «Greek Rhetoric of the 4t Century BC. The Elixir of Democracy and Individuality», (Εκδ. DeGruyter, Berlin/Boston, 2020).
Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην κυρία Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, για το έργο της με τίτλο «Η “άδηλος” ιστορία του ιατροφιλόσοφου Ευστάθιου. Επιστήμη και νεωτερικές ιδέες στη νοτιοανατολική Ευρώπη του όψιμου Διαφωτισμού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2021).
Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην κυρία Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου, για το έργο της με τίτλο «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Συμβολή στην έρευνα του υλικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Κύπρου κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα» Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, (Εκδόσεις ΚΕΡΑΜΟΣ, Λευκωσία 2020).
Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – Ι.Λ.Ν.Ε. της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, για τη βράβευση συλλογής γλωσσικού και διαλεκτικού υλικού της νεοελληνικής γλώσσας προερχομένης από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας ή και εκτός Ελλάδας, στον κ. Μελέτιο Δρετουλάκη, για την ανέκδοτη μελέτη του που υπέβαλε με την ένδειξη «Ἒργου παιδείας εὐλογίαν φιλῶν» και τίτλο «Λεξικό ερμηνευτικό και ετυμολογικό του Ρεθυμνιώτικου γλωσσικού ιδιώματος».
Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για την ανά διετία βράβευση συγγράμματος αναφερομένου επί αρχαιολογικού θέματος ή από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, το οποίο θα κριθεί ως συμβολή στη επιστήμη του, στην κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου, για το έργο της με τίτλο «The Early Antigonids: Coinage, Money, and the Economy», (The American numismatic society, New York, 2020).
Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, εις μνήμην της κόρης της Μαίρης Κομνηνού-Αναγνωστοπούλου, απονεμόμενο σε Έλληνα αρχαιολόγο, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, επί αρχαιολογικών θεμάτων, στην κυρία Αναστασία Γιαγκάκη, για την ανέκδοτη μελέτη που υπέβαλε με την ένδειξη «Οὐχ ὁ λόγος αὔξει την τέχνην περισσός ὤν, ἀλλ’αὐτά κοσμεῖ την τέχνην τά πράγματα» και τίτλο “Speaking ceramics: the bacini as containers of hidden messages and expressions of memory”.
Βραβείο της Κοινότητος Λίνδου-Ρόδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, κατόπιν ευγενούς χορηγίας των Λινδίων αδελφών Γεωργίου και Βασιλείου Νικ. Παπαγαπητού, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, με θέμα από την ιστορία ή την αρχαιολογία της Λίνδου, στην κυρία Φωτεινή Ζερβάκη, για τη μελέτη της με τίτλο «Two new chamber tombs of the late 11th–early 10th c. BC in Lindos. A first presentation».
Έπαθλο Βασιλείου Δημ. Κοντοδήμου, εις μνήμην της μητρός του Μαρίας Δημ. Χατζηβασιλείου – Κοντοδήμου και του αδελφού του Κωνσταντίνου Κοντοδήμου, με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης, δημοσιευμένης επιστημονικής μελέτης, με θέμα από την ιστορία, την αρχαιολογία και εν γένει τον πολιτισμό της Ηπείρου, στην κυρία Αγγελική Αγγέλη, για το έργο της με τίτλο «Ἐκ Ζαγορίου Ἐν Ζαγορίῳ. Η συμβολή των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί» (Εκδόσεις Οσελότος, Ιωάννινα, 2022).
Βραβείο Δημητρίου Σταμ. Παπαδημητρίου, με χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης και εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης λαογραφικού –και κατά προτίμηση μουσικολογικού– περιεχομένου, που να αφορά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, άλλως, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, στην κυρία Καλλιόπη Στάρα, για το έργο της με τίτλο «Τα δέντρα του τόπου μας. Μια συναρπαστική περιήγηση στα δέντρα της ελληνικής φύσης και στον πολιτισμό της!» (Αρτέον Εκδοτική, Αθήνα 2021).
Βραβείο εις μνήμην Ελένης Δημητριάτου-Ζαφείρα, που αθλοθέτησε ο σύζυγός της δικηγόρος Θωμάς Ζαφείρας, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης, δημοσιευμένης ή αδημοσίευτης, με θέμα αναφερόμενο στην παρουσία και τη συμβολή της Ελληνίδας στο φεμινιστικό κίνημα από το 1821 μέχρι τη σύγχρονη εποχή, στην κυρία Άννα Καραμάνου, για το έργο της με τίτλο «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821-2021» (Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2021).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους γλύπτες, κ.κ. Χρήστο Ρηγανά, Κυριάκο Ρόκο και Κώστα Δικέφαλο, σε αναγνώριση της μακράς και ξεχωριστής καλλιτεχνικής τους δημιουργίας με έμφαση στο παραδοσιακό υλικό του μαρμάρου.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, για την έκδοση του έργου με τίτλο «Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο. Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπὸ τὸν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary», Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου-Sylvia Ioannou Foundation, Εκδότης AdVenture Α.Ε., Αθήνα 2020 (ελληνική & αγγλική έκδοση)-Επιστημονική επιμέλεια, συντονισμός κα Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στις κυρίες Μαρία Βακονδίου και Όλγα Γκράτζιου (επιμ.), για το δίτομο έργο τους «Η Γλυπτική στη Βενετική Κρήτη (1211-1669). Τόμος Α΄: Μελέτες, Τόμος Β΄: Lapidarium», Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2021).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Τερέζα Πεσμαζόγλου, για το έργο της «ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ. ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» (Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2021).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Δήμητρα Στασινοπούλου, για το έργο της «1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Μολδαβίας & Βλαχίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη» (Ιδιωτική έκδοση, εκτός εμπορίου – διατίθεται δωρεάν- χορηγία της Imedica, Bucharest, Romania, 2021)
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην περιοδική επιστημονική έκδοση ‘’ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ’’ ιδρυθείσα το 1983 από τους Σπύρο Ασδραχά, Γεώργιο Ραγιά, Φίλιππο Ηλιού και επί των ημερών μας εκδίδεται υπό τη διεύθυνση του κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλου.
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο επτάτομο έργο με τίτλο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ. Έργα και Αλληλογραφία. Έργα: ΤΟΜΟΣ Α΄ Ποιητικά. Μέρος Πρώτο: Δημοσιευμένα, Μέρος Δεύτερο: Αδημοσίευτα., ΤΟΜΟΣ Β΄ Πεζά κείμενα. ΤΟΜΟΣ Γ΄ Ποικίλα. Αλληλογραφία: ΤΟΜΟΣ Α΄ 1813-1818. ΤΟΜΟΣ Β΄ 1819-1869 & αχρονολόγητες επιστολές. ΤΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ (Επιμέλεια – Σχόλια Τόμου Α΄, Μέρους Α΄ Τόμου: Luigi Trenti, Ευριπίδης Γαραντούδης. Επιστημονική επιμέλεια των 6 τόμων: Δημήτρης Δ. Αρβανιτάκης, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2021).
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κύριο Olivier Descotes, πρώην Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, για την μακρά και εξόχως σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη πολιτιστικών και πνευματικών σχέσεων Γαλλίας και Ελλάδας.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ
Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στην κυρία Μαρία Ηλιού για το βιβλίο της «Μια φιλία στη Σμύρνη» (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2022).
Βραβείο δοκιμίου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στην κυρία Βενετία Αποστολίδου για το βιβλίο της «Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο. Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982)» (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2022).
Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον κύριο Ευγένιο Τριβιζά για το βιβλίο του «ΟΧΙ! …Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» (Εκδόσεις ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ 2021).
Βραβείο ποίησης με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον ποιητή κ. Τίτο Πατρίκιο.
Τιμητικές διακρίσεις, άνευ χρηματικού επάθλου, στους ποιητές κ.κ. Νάσο Βαγενά και Μιχάλη Γκανά για το σύνολο του έργου τους.
Έπαινος οίκοθεν στην κυρία Μιμή Ντενίση, σεναριογράφο (με τον κ. Martin Sherman) και πρωταγωνίστρια της ιστορικής, δραματικής ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη», βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό της έργο, που αναφέρεται στην περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης το 1922 και δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Έπαινος οίκοθεν κ. Νικόλαο Ψιλάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, για το σύνολο του έργου του στην ιστορική μυθιστοριογραφία.
Έπαινος οίκοθεν κ. Νικόλαο Νικηταρίδη, μελετητή, συγγραφέα, αρθρογράφο και ποιητή, για το σύνολο του έργου του που αφορά στην συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.