Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου 

Ρότερνταμ, το Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου,Jan Vogel, συναντά το ελληνικό κοινό στις 17 Μαρτίου 2011.

«Το Wasted Youth σε πείθει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σαν ένας βίαιος (ακατέργαστος) οδηγός της Αθήνας του σήμερα, αλλά και μέσα από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ψυχολογία και τα προβλήματα των οποίων είναι τελείως αληθινά.

Η ταινία σκιαγραφεί με διακριτικό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και τις αρχές, ανάμεσα στις ατομικές ελευθερίες και την οικονομική πραγματικότητα. Το Wasted Youth, χωρίς εύκολους εντυπωσιασμούς, κρατά το ενδιαφέρον του κοινού σε όλη τη διάρκεια αυτού του σύγχρονου, συναρπαστικού δράματος», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα στον επίσημο κατάλογο, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ρούτγκερ Γουόλφσον.

Σύνοψη

Καλοκαίρι στην Αθήνα. Ο καύσωνας χτυπάει την πόλη. Ένας έφηβος skateboarder ξεκινά για μία συνηθισμένη μέρα με τους φίλους του. Ένας μεσήλικας προσπαθεί σκληρά για την επιβίωση της οικογένειάς του, με μία δουλειά την οποία απεχθάνεται και με έναν επικείμενο νευρικό κλονισμό.
Πρόκειται για ένα πορτρέτο της Αθήνας.

Μία ταινία για μία πόλη και μία κοινωνία που βρίσκονται σε κρίση.

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Υπάρχουν κάποιες ταινίες που γίνονται με την αίσθηση του επείγοντος. Ανήκουν σε αυτή την ειδική κατηγορία που πρέπει να γίνουν ή ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ. Το Wasted Youth είναι σίγουρα μία από αυτές.

Όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το Wasted Youth, δεν είχαμε ακριβώς ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Στην πραγματικότητα, δεν είχαμε καν σενάριο – μόνο πέντε σελίδες από μία ιστορία την οποία μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για τα γυρίσματα. Το μόνο που ξέραμε ήταν ότι θέλαμε να δουλέψουμε μαζί και, το κυριότερο, ότι θέλαμε να κάνουμε μία ταινία για αυτή την ιστορία ΑΜΕΣΑ. 

Στην ουσία, η ταινία αυτή είναι το πορτραίτο μία πόλης που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Ταυτόχρονα, πρόκειται για μία ταινία που αναφέρεται στην πραγματική υπόσταση της εφηβείας, τη ζωντάνια και την ενέργεια που σιγοκαίει μέσα της. Η ιστορία ενός εφήβου στην Αθήνα μπορεί, δυστυχώς, να είναι και η ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς που παλεύει να κάνει ό,τι κάνουν οι νέοι άνθρωποι, μη γνωρίζοντας ότι το μέλλον τους μπορεί να χαραμιστεί – και, μερικές φορές, κυριολεκτικά χαραμίζετα…»

Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Jan Vogel

Συντελεστές

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιαν Φόγκελ
Παραγωγοί: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Καρναβάς
Συμπαραγωγοί: Φεντερίκο Πιέτρα, Διονύσης Μπουγάς,
Συνεργάτης Παραγωγός: Κωνσταντίνος Κοντοβράκης
Παραγωγή: Stefi Productions, Oxymoron Films
Δ. Παραγωγής: Αλίκη Κούβακα
Δ. Φωτογραφίας: Γιαν Φόγκελ, Μανού Τιλίνσκι
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Σκηνικά: Γιάννης Ξηντάρας
Κοστούμια: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Αλίκη Κούβακα
Σχεδ. ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μιξάζ: Κώστας Φιλακτίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα
Μουσική: Στέφανος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Νάσος Σωπύλης (Φ A B R I K A Sonic Arts Studio)

Παίζουν: Χάρης Μάρκου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αρτούρ Κιβιλιόβ, Τζέισον Γουάστωρ, Μαρία Σκουλά, Σύλλας Τζουμέρκας, Μαρία Κυρώζη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιώργος Κακανάκης, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Οικονομίδης, Εύα Χαλκιαδάκη.

Φιλική συμμετοχή: Θέμις Μπαζάκα, Τανια Σαβοπούλου

Βιογραφικά σκηνοθετών
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και σπούδασε ΜΜΕ και Κινηματογράφο στην Οξφόρδη και στην Αθήνα. Ξεκίνησε δουλεύοντας ως πρώτος βοηθός σκηνοθέτη και το 2003 σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο Εκκρεμές (“Pendulum”), η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Το 2004 σκηνοθέτησε τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο Tender, η οποία συγκέντρωσε πάρα πολλά βραβεία και του έδωσε το διαβατήριο για το Talent Campus του Βερολίνου. Το 2008, έκανε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Bank Bang.

Jan Vogel


Γεννήθηκε το 1973 στο Εκουαδόρ και μεγάλωσε στο Αμβούργο, στη Γερμανία. Σπούδασε Επιχειρήσεις και Πολιτισμικές Σπουδές. Από το 1994 δουλεύει στην παραγωγή ταινιών σε διάφορες θέσεις όπως βοηθός παραγωγής,  ηλεκτρολόγος και δεύτερος βοηθός κάμερας. Το 1997 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κινηματογραφία στο A.F.I. στο Λος Άντζελες, και από το 1999 δουλεύει ως σκηνοθέτης στη Γερμανία σε διάφορα διαφημιστικά, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής  Dickes Film Production στο Βερολίνο μαζί με την Rene Villar Rios και τον Αλέξανδρο Παπασταύρου. Το Wasted Youth  είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

*Κερδίστε προσκλήσεις για την προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λ. Συγγρού 106, Φιξ – ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ- – Τηλ.: 2109215305), την Τρίτη 22 Μαρτίου (ώρες προβολών 17.30 – 19.15 – 21.00 – 22.45 – επιλέγετε εσείς την ώρα)