“Το να αγγίζεις σημαίνει να λες, να επεμβαίνεις, να αλλάζεις, να εκτοπίζεις, να θέτεις υπό αμφισβήτηση, κατά συνέπεια είναι σταθερά μια θέση σε κίνηση, μια κινητική εμπειρία” – Jacques Derrida

Η παράσταση When our eyes touch της Μαρίας Κολιοπούλου δημιουργεί μια σωματική εγκατάσταση που εστιάζει στη στιγμή, στο παρόν ως ένα σημείο συνάντησης διαφορετικών χρονικοτήτων.

Με αφορμή το έργο δυο μεγάλων σύγχρονων φιλοσόφων, του Jacques Derrida και του Jean-Luc Nancy, πάνω στο άγγιγμα, η Μαρία Κολλιοπούλου διερωτάται πώς μαθαίνουμε εκ νέου να αναπνέουμε, να υπάρχουμε σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και απρόβλεπτη καθημερινότητα, όπου η σωματικότητα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και τα σώματα δεν λαμβάνουν χώρα και χώρο στην πόλη. Πρόκειται για μία σωματική περίηγηση στο άγγιγμα που σύμφωνα με τον J.Derrida συνεπάγεται πάντα μια στιγμή απαλλαγής, μια στιγμή απόσυρσης · ένα βήμα προς τα πίσω, έναν χορό διαχωρισμού και έναν ‘χορό απόστασης’∙

Το When our eyes touch είναι μία σόλο χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου, που δημιουργήθηκε μέσα από δύο καλλιτεχνικά residencies στην Σουηδία και την Αθήνα και με την οποία η ίδια επιστρέφει στη σκηνή μετά από μία δεκαετία. Η παράσταση συμπυκνώνει τη χορογραφική έρευνα των τελευταίων ετών της Κολιοπούλου πάνω στο έργο των δύο φιλοσόφων και ξεκίνησε ως μια πρόταση για ένταξη στον διετή προγραμματισμό των επιχορηγήσεων το 2021. Υποστηρίχτηκε τελικά από το Skånes Dansteater στο Μάλμε της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2021 και ένα χρόνο μετά από τον πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών Shantom στην Αθήνα τον Ιούλιο 2022. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από την φράση ‘When our eyes touch, is it day or is it night?’ του Jacques Derrida από το έργο του ‘On Touching – Jean-Luc Nancy’.

Μαρία Κολιοπούλου

Η Μαρία Κολιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε με υποτροφία στο Laban Centre for Movement and Dance. Είναι ιδρυτικό μέλος και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα, όπου χορεύει και χορογραφεί. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών, Αρχαιολογικός χώρος των Αστικών Πυλών Πειραιά, Μουσείο Μπενάκη, ΑΣΚΤ) και έχουν ταξιδέψει σε Αλγέρι, Βουδαπέστη, Βιέννη, Λιουμπλιάνα, Σάλτσμπουργκ, Στοκχόλμη, Κάρλσταντ, Χάγη. Έχει βραβευθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Αλγέρι (2013) και στο New Europe Festival στην Πράγα (2008) με το Jarmila Jeřábková award. Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από το Belgrade Dance Institute, την Editta Brown Company και την Stopgap dance company. Έχει συνεργαστεί με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στα προγράμματα Unlimited Access και iDance: Dance without discriminations και συμμετέχει στο Europe Beyond Access program.

Ταυτότητα παράστασης

Χορογραφία, Ερμηνεία: Μαρία Κολιοπούλου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Μαρίζα Βινιεράτου
Σύμβουλος δραματουργίας: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Φωνητική προετοιμασία – Φωνητική δραματουργία: Άννα Παγκάλου
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Ισιδώρου
Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Κοστούμι: DIGITARIA
Φωτογραφίες: Νίκος Νικόπουλος
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά
Οργάνωση παραγωγής: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα – cultopia
Παραγωγή: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα
Προβλεπόμενη διάρκεια: 30’