Who knows where the time goes, της Ελεονώρας Σιαράβα στα Metropolitan The Urban Theater και Θέατρο Ροές

Το νέο έργο της Ελεονώρας Σιαράβα Who knows where the time goes – potential destination #1 θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ροές της Αθήνας και στο Metropolitan The Urban Theater της Θεσσαλονίκης.

Η Ελεονώρα Σιαράβα, χορογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετά από την πρεμιέρα της τελευταίας της δουλειάς The Body and the Other~ (2020) σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, το Tanzhaus NRW στο Düsseldorf στο πλαίσιο του Temps DImages Festival, παρουσιάζει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το νέο της έργο με τίτλο Who knows where the time goes potential destination #1.

Σε μια συνθήκη που ο χρόνος μοιάζει σαν ψευδαίσθηση, άλλοτε να σταματά και άλλες φορές να συμπυκνώνεται ή να διαστέλλεται, το ‘Who knows where the time goespotential destination #1’ είναι μια παράσταση χορού | σωματική εγκατάσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει το αμφίσημο σύμπαν που δημιουργείται όταν η έννοια του Χρόνου πλέκεται με την Εικόνα.

Ο χρόνος μπορεί να είναι καταιγιστικός. Μεταμορφώνει εμάς και τον κόσμο που μας περιβάλλει. O χρόνος που ρέει, ο χρόνος που παγώνει και το ζωντανό παρόν.

Πώς μπορεί να εντοπιστεί ο χρόνος στο σώμα καθώς αυτό κινείται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο;

Η κίνηση, μέσα στην εφήμερη μεταλλασσόμενη σκηνογραφία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έργου, δημιουργεί εικόνες και χορογραφικά στιγμιότυπα, μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τελικά, το πού πάει ο χρόνος μοιάζει να έχει σαν απάντηση ότι τριγυρνά κάπου ανάμεσά μας, σε κυκλικές πορείες και ανακυκλούμενες διαδρομές.

Σημείωμα της χορογράφου:

 «Για τον φιλόσοφο Roland Barthes, η ‘Εικόνα’ εμπερικλείει αυτό που ο ίδιος ονομάζει Τρίτο Νόημα. Σύμφωνα με τον Barthes, μία φωτογραφία εμπεριέχει πάντα μια σκοτεινή, ομιχλώδη περιοχή που δεν μπορεί να αποδοθεί λεκτικά, που ξεφεύγει της γλώσσας, είναι ανεξάντλητη και άπειρη με πολλαπλά νοήματα και αναφορές. Επιχειρώντας μια αναλογία με τις παραστατικές τέχνες, θα ήταν δυνατόν το μάτι του θεατή να παρομοιαστεί με τον φακό μιας κάμερας; Και πώς αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται στη σκηνή –τα σκηνικά συμβάντα- μπορεί να καταγράφεται ως μια υποκειμενική εικονική αποτύπωση με ομιχλώδη σημεία;

Για τη μεταφορά του πλέγματος εικόνας και χρόνου η παράσταση βασίζεται στην κατασκευή και χρήση μιας εφήμερης, ζωντανής, μεταλλασσόμενης σκηνογραφίας, που περιλαμβάνει απλά υλικά ως σκηνογραφικά αντικείμενα. Στόχος είναι η συνεχής αποδόμηση και μεταμόρφωση του χώρου σε διαφορετικές χρονικές συντεταγμένες. Το κοινό παρακολουθώντας τους performers και την επίδρασή τους στον χώρο καλείται να στοχαστεί πάνω στο εφήμερο, στη ζωντανή μνήμη, στην εικόνα ως αποτύπωμα του χρόνου».

Ελεονώρα Σιαράβα

Μέρος της χορογραφικής έρευνας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας στο  SE.S.TA Center for Choreographic Development (Πράγα, 2019).

 Συντελεστές της παράστασης

Σύλληψη 1-2 Χορογραφία 1-2 Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Σιαράβα
Χορεύουν: Μίνα Ανανιάδου, Νικολέτα Καρμίρη, Ναταλία Μπάκα
Μουσική: Σάββας Μεταξάς
Επιμέλεια σκηνικού & κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Φωτισμός: Μίλτος Αθανασίου
Βοηθός παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Θεοδωράκη
Δημιουργικό αφίσας: Ορφέας Φωτεινός
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Βράτιτς
Κινηματογράφηση: Αλέκος και Χρήστος Μπουρέλιας
Παραγωγή: Per_Dance Choreographic Research Plarform

Θέατρο Ροές, Αθήνα: covid free (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης)
Θεάτρο Metropolitan, Θεσσαλονίκη: μεικτός χώρος (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή επίδειξη 48ωρου rapid τεστ)

Post-Performance Talk

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στη δημιουργική ομάδα και το κοινό, με συντονίστρια την Μπετίνα Παναγιωτάρα.

Lab

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική διαδικασία και χορογραφική έρευνα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας του έργου. Με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν.

Διάρκεια: 12.00-14.30
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Δήλωση συμμετοχής στο infoperdance@gmail.com
Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 16232 Βύρωνας

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ