William James: Κλεοπάτρα Δίγκα: Μια μικρή αναδρομή

H αίθουσα τέχνης William James παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής της Κλεοπάτρας Δίγκα η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη …
10 …

H αίθουσα τέχνης William James παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής της Κλεοπάτρας Δίγκα η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη

10 Νοεμβρίου στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2010.

H Kλεοπάτρα Δίγκα σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην A.Σ.K.T. με υποτροφία του I.K.Y. και δασκάλους τον Γιάννη Mόραλη και τον Bασίλη Bασιλειάδη.

Η σκηνογραφική δουλειά της Δίγκα είναι εξίσου σημαντική με τη ζωγραφική της. Ζωγραφική, σκηνογραφία, η καλλιτέχνης είχε και έχει την αντίληψη μιας ολικής τέχνης, μιας art total στην οποία η υφολογική συνάφεια είναι προφανής. Έχει εκθέσει σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε πολλές ομάδες Eικαστικών Kαλλιτεχνών.

Στην ομάδα του K.E.T, (Kέντρο Eικαστικών Tεχνών) στην ομάδα \”Πέντε Έλληνες Nέοι Pεαλιστές\” -Bαλαβανίδης, Δίγκα, Kατζουράκης, Mπότσογλου, Ψυχοπαίδης- και στην ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Tέχνη. Έχει ιδρύσει το εικαστικό εργαστήρι της ΔΕΠΑΚ της Καλαμάτας και της ΔΕΠΑΤ της Πάτρας.

Η Δίγκα εισάγει μέσα στο έργο τον ίδιο τον εαυτό της σαν κομμάτι της κριτικής. Στοιχεία της προσωπικής της ζωής εισάγονται στο έργο κριτικά.   Στην ενότητα αυτοπροσωπογραφίες –μια μεγάλη σειρά έργων η Τρίτη μετά την περίοδο των ρεαλιστών- παρατηρούμε την ίδια τόλμη και την ίδια κριτική στάση.

Πρόκειται για μια θριαμβική ενσωμάτωση της εικόνας της που απορρέει από τον έλεγχο της κατοπτρικής ταύτισης. Μέσα στις αυτοπροσωπογραφίες, διερευνά τον ίδιο της τον εαυτό. Η επόμενη σειρά έργων «ανθρώπινη κατάσταση» εξετάζει τον άνθρωπο μέσα στη φθαρτότητά του.

Οι σκοτεινές μορφές που περιπλανιόνται σε αφιλόξενους τόπους και το μοναδικό διακριτό στοιχείο, το στοιχείο που τις κάνει διακριτές να είναι τα ψυγεία με το κόκκινο σήμα της coca-cola. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο της ανάγνωσης, γιατί  στην ανθρώπινη κατάσταση, το κύριο θέμα είναι η ανθρώπινη φιγούρα σε μια κατάσταση κρίσης. Η Δίγκα –στην ενότητα αυτή-  ζωγραφίζει γυμνά δεν απεικονίζει πρόσωπα, απουσιάζουν σ’ αυτήν τα πρόσωπα.

Παναγιώτης Σ.Παπαδόπουλος

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ