Workshop για τη μέθοδο Feedback του DasArts στο Bios

Το BIOS, συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό του έργο και στοχεύοντας στη συγκρότηση ενός δημιουργικού περιβάλλοντος μάθησης, παρουσιάζει από 26 Ιανουαρίου 2015 ένα ολιγοήμερο, εντατικό εργαστήριο πάνω στην μέθοδο Feedback που έχει δημιουργήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ, DasArts.

Το BIOS, συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό του έργο και στοχεύοντας στη συγκρότηση ενός δημιουργικού περιβάλλοντος μάθησης, παρουσιάζει από 26 Ιανουαρίου 2015 ένα ολιγοήμερο, εντατικό εργαστήριο πάνω στην μέθοδο Feedback που έχει δημιουργήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ, DasArts.

Το feedback, δηλαδή η κριτική συζήτηση πάνω σε ένα καλλιτεχνικό έργο, είναι μια κεντρική δραστηριότητα για όλους τους συμμετέχοντες/εμπλεκόμενους στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του DasArts – φοιτητές, προσωπικό και εξωτερικούς σύμβουλους.

Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μπορούμε να επιλέξουμε μια ανεπίσημη συνομιλία, μια συνέντευξη ή κάποια άλλη στρατηγική επικοινωνίας. Το feedback σε συλλογικό επίπεδο οφείλει να συνδιαλλαγεί με πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν, οι οποίες όλες και με κάποιον τρόπο πρέπει να εκφραστούν και να ανταλλαγούν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Με τη βοήθεια του φιλοσόφου Karim Benammar, το DasArts πρώτα προσδιόρισε τα κυριότερα εμπόδια τα οποία, όταν επενεργούν σε ένα συλλογικό πλαίσιο, συχνά παρεμποδίζουν την ανταλλαγή κριτικών απόψεων και μειώνουν το όποιο εκπαιδευτικό όφελος για όλους τους συμμετέχοντες σε μια στιγμή συζήτησης ενός καλλιτεχνικού έργου. O Μανώλης Τσίπος θα κάνει μια εισαγωγή σε αυτή τη μέθοδο και θα διερευνήσει αυτή τη μέθοδο κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου του.

Οι κύριοι στόχοι των συνεδριών feedback είναι:


-η ενδυνάμωση του καλλιτέχνη που λαμβάνει feedback για τη δουλειά του/της,

-η δημιουργία μιας αίσθησης (αυτό-)πειθαρχίας προς όφελος της ακρίβειας και της καθαρότητας, και

-η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το να δίνει ή να δέχεται κανείς feedback είναι πρωτίστως μια ευχάριστη εμπειρία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιοί/ περφόρμερ, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, δραματολόγοι, θεωρητικοί του θεάτρου, σπουδαστές δραματικών σχολών κοκ).

Οι καλλιτέχνες – συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα κληθούν να παρουσιάσουν  ένα πρότζεκτ στο οποίο δουλεύουν αυτή τη στιγμή, πάνω στο οποίο θα βασιστεί πρακτικά η μέθοδος Feedback του DasArts. Η παρουσίαση του πρότζεκτ θα πρέπει να αφορά σε ένα work-in-progress, σύντομης διάρκειας [20’-30’], με μίνιμουμ τεχνικές απαιτήσεις.

Σχετικά με το DasArts

Το DasArts είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο της Σχολής Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ. Το πρόγραμμα βασίζεται στα δεκαοχτώ χρόνια εμπειρίας του ως εκπαιδευτικού, ερευνητικού υβριδίου που έχει την παραγωγή στο επίκεντρό του. Το διετές του πρόγραμμα λειτουργεί ως εργαστήριο και στοχεύει στην καλυτέρευση των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων των διεθνών φοιτητών του.

Οι καλλιτέχνες που σπουδάζουν στο DasArts προσδιορίζουν τόσο τους στόχους τους όσο και τις ερευνητικές μεθόδους που σκοπεύουν να υιοθετήσουν. Αν και η στόχευση τοποθετείται στην ατομική εξέλιξη, οι κύριες εκπαιδευτικές στρατηγικές του DasArts εκμαιεύονται από το μαθησιακό δυναμικό απρόσμενων συναντήσεων: σημαντικές συγκρούσεις με καλλιτέχνες, προσκεκλημένους εκπαιδευτές και προσωπικού καθώς και καλλιέργεια επαγγελματικής οικειότητας. Με άλλα λόγια, ο βαθμός στον οποίο κανείς είναι ικανός να παρέχει ενοράσεις σχετικά με τις διεργασίες δουλειάς του σε μια ομάδα συνεργατών και/ή σε ένα κοινό (συχνά αποτελούμενο από επαγγελματίες).

Μανώλης Τσίπος

Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Ζει κι εργάζεται στο Άμστερνταμ από το 2010. Είναι σκηνοθέτης θεατρικής/χορογραφικής περφόρμανς, περφόρμερ και συγγραφέας. Είναι απόφοιτος του DasArts, στο Αμστερνταμ. Έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές Περιβαλλοντικές Σπουδές. Είναι συνιδρυτής της ομάδας Nova Melancholia και του Ινστιτούτου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών |Π|.

Από το 2012 είναι ο μέντορας του 3ου έτους των φοιτητών της SNDO [School for New Dance Development] στο Άμστερνταμ. Εργάζεται επίσης ως δραματουργός θεάτρου/χορού για άλλους καλλιτέχνες. Τέλος, συνεργάζεται με το DasArts τόσο ως σύμβουλος για φοιτητές όσο και με το να δίνει εργαστήρια πάνω στο καλλιτεχνικό feedback, στην Ολλανδία και το εξωτερικό.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ