Ο Ντάνιελ μεγαλώνει ακούγοντας διαρκώς από τους συγγενείς του, Εβραίους μετανάστες από το μακρινό Μπόλεχοφ της Ουκρανίας, πόσο μοιάζει στον μακαρίτη θείο Σμιλ. Μεγαλώνει ακούγοντας επίσης τις οικογενειακές ιστορίες του πληθωρικού παππού του, από τις οποίες όμως ο θείος Σμιλ απουσιάζει παντελώς. Το μόνο που γνωρίζει για τον αμνημόνευτο θείο, τη γυναίκα και τις τέσσερις όμορφες κόρες του είναι ότι «τους σκότωσαν οι ναζί». Ενήλικος πια, παρακινούμενος από το ένστικτο του «ιστορικού της οικογένειας» και από τη φρικτή υποψία ότι η σιωπή του παππού του υποκρύπτει μια ιστορία αδελφικής προδοσίας, θα ξεκινήσει τη δική του οδύσσεια ανά τον κόσμο για να τρυγήσει από τους λιγοστούς πια γέροντες, πρώην κατοίκους του Μπόλεχοφ, όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος, τις τελευταίες τους αναμνήσεις για τον Σμιλ και τη μοίρα του, για τον θάνατο αλλά και τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης.
Ντάνιελ Μέντελσον
Ο Ντάνιελ Μέντελσον γεννήθηκε στο Λονγκ Άιλαντ το 1960 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δημοσιογραφία το 1991 με κείμενα σε έντυπα όπως το Village Voice και το The Nation, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε το διδακτορικό του στην Κλασική Φιλολογία. Λίγο αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ως συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. Έκτοτε, οι μεταφράσεις του, οι κριτικές του και τα δοκίμιά του σχετικά με βιβλία, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα εμφανίζονται τακτικά σε πάμπολλα έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, και κυρίως στα The New Yorker, New York Review of Books και New York Times.
Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο The Elusive Embrace, που κυκλοφόρησε το 1999, ήταν μια προσωπική καταγραφή οικογενειακής ιστορίας και σεξουαλικής ταυτότητας· ανακηρύχθηκε Αξιολογότερο Βιβλίο της Χρονιάς από τους New York Times και Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς από τους Los Angeles Times. Το δεύτερο βιβλίο του, που εκδόθηκε από την Oxford University Press το 2002, ήταν μια επιστημονική μελέτη με θέμα τον Ευριπίδη. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή των Χαμένων από το 2001 έως το 2005· μετά την έκδοσή του, το 2006, το βιβλίο κέρδισε το National Book Critics Circle Award, το National Jewish Book Award, το Salon Book Award και άλλες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το Prix Médicis στη Γαλλία και το Premio ADEI-WIZO στην Ιταλία. Η πρώτη ελληνική του έκδοση (Εκδ. Πόλις, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου) κυκλοφόρησε το 2010.
Παράλληλα με τους Χαμένους, ο Μέντελσον μετέφραζε τα Άπαντα του Κωνσταντίνου Καβάφη· το βιβλίο (μετάφραση και σχόλια) εκδόθηκε το 2009 και ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς από το Publishers Weekly.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές κριτικών δοκιμίων που αρχικά δημοσιεύτηκαν στο New Yorker και στο New York Review of Books: το How Beautiful It Is and How Easily It Can Be Broken (2008), που ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς από το Publishers Weekly, και το Waiting for the Barbarians: Essays from the Classics to Pop Culture (2012), το οποίο υπήρξε υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award στην κατηγορία της Κριτικής. Το 2016 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το Περιμένοντας τους βαρβάρους. Από τον Αριστοφάνη στο Avatar (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), όπου ο Μέντελσον συγκεντρώνει 24 δοκίμια προερχόμενα από τα δύο προηγούμενα βιβλία, αλλά και κάποια ανέκδοτα, σε μια έκδοση αφιερωμένη στο ελληνικό κοινό. To 2017 εκδόθηκε το An Odyssey: A Father, a Son, and an Epic (Μια Οδύσσεια. Ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος, Εκδ. Πατάκη, 2018, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Ένωσης.