«Ξανά μαζί!»: Παράσταση αφήγησης, συνάντησης και γιορτής στο Εργαστήρι Μαιρηβή

Ο Στέλιος Πελασγός κι οι αφηγητές που πέρασαν από το «Εργαστήρι Μαιρηβή» από το 2000 ως σήμερα, συναντιόνται για να γιορτάσουν και να αφηγηθούν ξανά όλοι μαζί στον αγαπημένο τους χώρο.

Προσκαλούν το κοινό κι όλους όσους αγαπούν την αφήγηση και τα παραμύθια στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο, για να ακούσουν Αφηγήσεις για την Συνάντηση, την Απομάκρυνση και την Επιστροφή, τον Χωρισμό και τον Μισεμό, την Αναγνώριση και την Γιορτή του Σμιξίματος, με λαϊκά και λόγια παραμύθια και ιστορίες ζωής.

Με τη συνάντηση αυτή αναβιώνει η «Λέσχη Αφήγησης» στο «Εργαστήρι Μαιρηβή», με τις αποσπερίδες παραμυθιών, τις βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών, που για πολλά χρόνια ήταν σημείο αναφοράς και επαφής για τους λάτρεις των παραμυθιών και της προφορικής αφήγησης.

Από το 2000 στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» ο Στέλιος Πελασγός, μάστορας των παραμυθιών και πρωτεργάτης της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης, οδηγεί τους μαθητευόμενους παραμυθάδες και το κοινό στα μονοπάτια της τελευταίας μαγικής τέχνης, της τέχνης του προφορικού λόγου.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός

Για να βρει το δρόμο του περπάτησε τέσσερα μονοπάτια (σωματικό θέατρο, λογοτεχνία, παιδαγωγική, ψυχολογία) που πέρασαν από πολλές χώρες και χωριά και τον έφεραν στο παραμύθι. Ξεκίνησε την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο από το 1991 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές εφαρμογές της. Είτε κάτω από τα δέντρα είτε κάτω από τους προβολείς, είτε μες στις φυλακές είτε μες τα νοσοκομεία η φωνή του ταξίδεψε πολλές ψυχές. Αγαπά να δουλεύει με ανθρώπους αναγκεμένους (ανθρώπους με αναπηρίες, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, πρόσφυγες, Ρομά, γέροντες κ.ά.).

Αφηγείται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής σημαντικών διεθνών φεστιβάλ αφήγησης. Η διδακτορική του έρευνα απέδειξε τα οφέλη της προφορικής αφήγησης μέσα στο ελληνικό σχολείο με βάση την πολλαπλή νοημοσύνη.

Ως συνεργάτης του Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση πρόληψης «Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» που παρουσιάστηκε σε χιλιάδες παιδιά και νέους και το αφηγηματικό έργο «Με το μαύρο καράβι» με πρώην χρήστες.

Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του και αρκετά βιβλία του βρίσκονται δίπλα σε προσκεφάλια.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ