Χαρτογραφώντας τις ιστορίες: νέο εργαστήρι από τη Σάσα Βούλγαρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη διοργανώνει και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το εργαστήρι δημιουργίας και καταγραφής ιστοριών μέσα από χάρτες, με τίτλο Χαρτογραφώντας τις ιστορίες.

Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη διοργανώνει και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το εργαστήρι δημιουργίας και καταγραφής ιστοριών μέσα από χάρτες, με τίτλο Χαρτογραφώντας τις ιστορίες.

Ένα ταξίδι σαν αυτό του ήρωα των παραμυθιών όπου θα δημιουργήσουμε όλοι μαζί τους δικούς μας δρόμους, τους δικούς μας χάρτες!

Όλοι οι ήρωες δρόμο παίρνουν… δρόμο αφήνουν… Ανοίγουν την πόρτα τους και πάνε!

Στα παραμύθια, στους θρύλους και στους μύθους ο ήρωας συχνά ταξιδεύει μακριά. Περνά βουνά, λαγκάδια, διασχίζει δάση, ποτάμια, περνά βυθούς θαλασσών, αστέρια ουρανών, κόσμους όπου ζουν πλάσματα του ονείρου και του τρόμου. Υπάρχουν βέβαια και οι ήρωες που διανύουν δρόμους πραγματικούς, συναντούν ανθρώπους με ονοματεπώνυμο και αντιδρούν στα απρόσμενα της ζωής με τις επιλογές τους – σωστές ή μη…

Στο εργαστήρι αυτό θα ανακαλύψετε παίζοντας, τη μυθική ή ρεαλιστική διαδρομή του ήρωα κατασκευάζοντας  – κυριολεκτικά! – την διαδρομή της πορείας του.

Το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι:

Μια πρόταση με γνωστικές και δημιουργικές προεκτάσεις που εύκολα εφαρμόζεται σε διαφορετικά δημιουργικά και εκπαιδευτικά πεδία (σχολεία /μουσεία / δημιουργική απασχόληση παιδιών και ενηλίκων / αυτογνωσιακές ομάδες κ.α.).

Ένα παιδαγωγικό επιτραπέζιο παιχνίδι κι ένας παιγνιώδης τρόπος μάθησης
Πως φανταζόμαστε σενάρια με διαφορετικές προδιαγραφές και ήρωες  και πως τα καταγράφουμε βήμα – βήμα πάνω σε «παραμυθο – χάρτες».

Μια ομαδική διαδικασία όπου όλοι συνεργαζόμαστε για να προτείνουμε λύσεις και να ανοίξουμε… δρόμους στην πλοκή της ιστορίας μας.

Μια έξυπνη μέθοδος μνημοτεχνικής και δόμησης θεωρητικού γνωστικού αντικειμένου.

Ένα παιχνίδι μυθοπλασίας με «διαδρομές» ιστοριών είτε φανταστικών είτε ρεαλιστικών ιστορικών περιόδων.

Ένας τρόπος να καταλάβουμε την δομή διαφορετικών αφηγημάτων.

Ένας δημιουργικός τρόπος να κατασκευάσουμε: κολλώντας… ζωγραφίζοντας… χρησιμοποιώντας μινιατούρες και παιδικά παιχνιδάκια…

Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσω των παραμυθιών που θα ακούσουμε και που θα φτιάξουμε όλοι μαζί

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ:

Το συγκεκριμένο εργαστήρι είναι ανοιχτό για όλους Ιδιαίτερα χρήσιμο και σε πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Όλα τα υλικά παρέχονται, ενώ οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν κέφι κι όρεξη για παιχνίδι!

Η προφορική αφηγήτρια και ψυχοπαιδαγωγός Σάσα Βούλγαρη

Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.

Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης,  Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στην Λευκωσία, το Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, την Γεννάδειο Βιλιοθήκη, το Θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

• Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
• Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1
• Το Δεκέμβριο του 2013 κλήθηκε από τον διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνα Μιχαηλίδη, να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η  επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ
• Το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI – Greece, στην κατηγορία oral storyteller, για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο.

Ήταν η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσώπευσε την Ελλάδα.

http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ