Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης, σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, έρχεται από την στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).  Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη».

ΕΡΜΙΟΝΗ: Έλα, κάθισε δίπλα μου και πες μας ένα παραμύθι.
ΜΑΜΙΛΛΙΟΣ: Χαρούμενο ή λυπητερό;
ΕΡΜΙΟΝΗ: Όσο χαρούμενο σ’ αρέσει.
ΜΑΜΙΛΛΙΟΣ: Λυπητερό· ταιριάζει πιο καλά με το χειμώνα.

Το «ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ανεβαίνει πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα χειμωνιάτικο παραμύθι ξεκινάει κάπου στη Σικελία. Αρρωστημένες σκέψεις ζήλιας πολιορκούν και τυφλώνουν τον βασιλιά Λεόντιο, η καρδιά του παγώνει και η οργή του πέφτει πάνω σε όλους τους ανθρώπους που αγαπά. Όταν το μυαλό του ξεθολώσει, έχει μείνει μόνος, υποφέρει και μετανιώνει. Και αν αυτή η ιστορία μοιάζει τραγική, ο ίδιος ο Σαίξπηρ με τη μαγική του δεξιοτεχνία μετατρέπει τη λύπη σε χαρά, την τραγωδία σε κωμωδία και, τελικά, τον ίδιο τον θάνατο σε ζωή. Το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» είναι ο κύκλος της ζωής, ο κύκλος των εποχών, η γέννηση και η ανάσταση· η ελπίδα που γεννιέται στο αδιέξοδο, η αναγκαία συνθήκη που κινεί τη ζωή και την ιστορία.

Με Λεόντιο το Στάθη Μαντζώρο και Ερμιόνη την Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Τι ιδέα κι αυτή να προτείνεις το Χειμωνιάτικο παραμύθι σε μια πόλη που ποτέ δεν βρέχει, ούτε χιονίζει, όπου δεν βλέπεις ποτέ σύννεφα και μέσα Νοεμβρίου, άνθρωποι με κοντομάνικα συχνάζουνε τη νύχτα στα έξω τραπεζάκια των καφέ.*

Αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν αυτές οι άγνωστες λέξεις όπως παγετός, χιονοθύελλα κι άλλα τρομακτικά συστατικά του χειμώνα για τους ανθρώπους αυτής της γοητευτικής πόλης όπου η ιερότητα και το κοσμικό κατοικούν τόσο αρμονικά μαζί. Κι όμως, το έργο του Σαίξπηρ δεν έχει να κάνει με χιόνια κι άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα. Έχει να κάνει με την υποθερμία της καρδιάς, με αρκούδες κι αρκουδάκια, ξόρκια στο φεγγαρόφωτο και άλλα πολλά παράλογα. – Σίλβιου Πουρκαρέτε

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Silviu Purcarete
Σκηνικά: Helmut Stürmer
Κοστούμια: Dragos Buhagiar
Μουσική: Vasile Sirli
Φωτισμοί: Helmut Stürmer- Dragos Buhagiar
Video Art: Άντα Λιάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Τσικάρα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Τσιριγώτη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Β’ βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρίνα Κελίδου
Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μομώ Βλάχου (Μαμίλλιος, Περντίτα), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Πολύξενος), Πάνος Καμμένος (Μουσικός, Aυλικός, Ένας βοσκός), Ζωή Λύρα (Δορκάς, Κυρία της Αυλής), Στάθης Μαντζώρος (Λεόντιος), Γιάννης Μαστρογιάννης (Μουσικός, Αυλικός, Ένας βοσκός),  Χρήστος Μαστρογιαννίδης  (Δίων/ Κλεομένης,  Ένας βοσκός), Γιολάντα Μπαλαούρα (Μόψα, Κυρία της Αυλής), Ηλίας Μπερμπέρης (Κωμικός, Αυλικός), Δημήτρης Ναζίρης (Αντίγονος), Χρίστος Νταρακτσής (Γερό-Βοσκός, Αυλικός), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ερμιόνη), Τάσος Ροδοβίτης (Φλοριζέλ, Αυλικός), Φωτεινή Τιμοθέου (Παυλίνα),  Γιώργος Τσαγκαράκης   (Κλεομένης/ Δίων,  Ένας βοσκός), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κάμιλλος), Σαμψών Φύτρος (Αυτόλυκος και πολλοί άλλοι…)