Χέλμουτ Μίντεντορφ – “Early Paintings, Films and Works on paper, 1977-1988”: Έκθεση στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Early Paintings, Films and Works on Paper, 1977 – 1988” με ζωγραφικά έργα και σχέδια τoυ Χέλμουτ Μίντεντορφ (Helmut Middendorf) μαζί με μια επιλογή από Super 8 φιλμ της ίδιας εποχής.

Τα ζωγραφικά έργα και τα σχέδια από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980 είναι εμπνευσμένα από το άμεσο περιβάλλον του Χέλμουτ Μίντεντορφ, με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα, στη μουσική σκηνή, στη νυχτερινή ζωή και στους δρόμους της συνοικίας του Kreuzberg του Βερολίνου (που ονομάζεται SO 36), όπου ο καλλιτέχνης ζούσε και εργαζόταν εκείνη την εποχή. Οι πίνακες εκείνης της περιόδου είναι αυθόρμητα ζωγραφισμένοι και χαρακτηρίζονται από το μεγάλο τους μέγεθος και τους φωτεινούς, δυνατούς, άγριους και πλούσιους σε αντίθεση χρωματισμούς με φαρδιές, χειρονομιακές πινελιές. Η έμφαση δινόταν στην ένταση. Οι έντονες προσωπικές εμπειρίες έπρεπε να μετατραπούν σε έντονη ζωγραφική.

Παράλληλα στην έκθεση και για πρώτη φορά στην Αθήνα, θα προβληθούν οι πρώιμες Super 8 ταινίες του Μίντεντορφ, οι οποίες παρουσιάζουν συχνά τον ίδιο τον καλλιτέχνη στο στούντιο του στο Kreuzberg. Οι περισσότερες από αυτές τις πρώτες ταινίες βασίζονται σε σύντομες αστείες ιστορίες. Έχουν εννοιολογικό χαρακτήρα και στοχάζονται πάνω στην τέχνη, στην τηλεόραση, στο Βερολίνο, στο διαμέρισμά του, στη λογοτεχνία και στην πολιτική. Ο καλλιτέχνης άρχισε να ενδιαφέρεται για τις πειραματικές ταινίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του Μίντεντορφ «Berlin SO 36 Revisited», από τον εκδοτικό οίκο Kerber Verlag. Η έκδοση περιέχει μια περιεκτική επιλογή από ζωγραφικά έργα και σχέδια του ’70 και του ‘80, καθώς και άγνωστες μέχρι τώρα φωτογραφίες από το αρχείο του καλλιτέχνη, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά ή παρουσιάζονται σε ένα νέο πλαίσιο. Επιπλέον στο βιβλίο παρουσιάζεται η τεκμηρίωση της έκθεσής του στο Kunstmuseum Schloss Derneburg, Hall Art Foundation που πραγματοποιήθηκε το 2022 με τον ίδιο τίτλο.

Χέλμουτ Μίντεντορφ

Ο Χέλμουτ Μίντεντορφ γεννήθηκε το 1953 στο Dinklage της Γερμανίας. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Στη δεκατία του ’80, υπήρξε μέλος του διάσημου καλλιτεχνικού κινήματος των «Νέων Άγριων» (“Neue Wilde”). Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως: “Berlin SO36 Revisted”, Hall Art Foundation, Kunstmuseum Schloss Derneburg (2022); “The 80s. Art of the Eighties”, Albertina Modern, Βιέννη (2021); Galerie Sophie Scheidecker, Παρίσι (2020); “Before the fall of the wall”, ARoS Aarhus Art Museum, Aarhus (2019); “Wilderness”, Schirn Kunsthalle, Φρανκφούρτη (2018); “The Invention of the Neue Wilde”, Ludwig Forum, Άαχεν (2018); “The Flâneur”, Kunstmuseum Bonn, Βόννη (2018); “Innen_Welten”, Kunstmuseum Basel, Βασιλεία (2018); “Colorful. farbenfroh – Im Fokus: Dorothy Fratt”, Museum Art.Plus, Donaueschingen (2018); “Neue Wilde”, Groninger Museum, Groningen, Ολλανδία (2016), Städel Museum, Φρανκφούρτη (2015); “Geniale Dilletanten”, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Albertinum, Δρέσδη (2017); Museum für Kunst und Gewerbe, Αμβούργο (2016), Haus der Kunst, Μόναχο (2015); “Kunst in Berlin 1945 bis Heute”, Berlinische Galerie, Βερολίνο (2013); “Chambres d’ Amis – Collectiepresentatie”, S.M.A.K., Gent, Βέλγιο (2012); “Schlachtpunk Malerei der 80er Jahre”, Kunsthalle Darmstadt (2012); “Gegenwartskunst”, Staedel Museum, Φρανκφούρτη (2012); “The Last Grand Tour”, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2011).

Έργα του Middendorf βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές Μουσείων διεθνώς, όπως Guggenheim Museum, New York; Aros Museum, Aarhus, Denmark; Musée Centre Pompidou, Paris; Museum für Moderne Kunst Frankfurt; Ludwig Forum, Aachen; Museum for Hedendaagse Kunst Gent, Belgium καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Helmut Middendorf, People of the world, Super 8 Film, film still, 1978

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ